teksti

Katodiseen suojaukseen vaikuttavat tekijät

Angela
lokakuu 22, 2020

Ota yhteyttä Dreiym Engineeringiin, jos sinulla on korroosio-, sähkö- tai rikosteknisiä kysymyksiä.

Korroosio on uhka lukemattomille teollisuudenaloille. Se vahingoittaa metalleja ja voi aiheuttaa lukuisia turvallisuusriskejä. Vaikka korroosion estämiseen on monia keinoja, katodinen suojaus on tehokkain. Tutustu tärkeimpiin katodiseen suojaukseen vaikuttaviin tekijöihin.

 

Katodisen suojauksen perusteet

Katodinen suojaus voi olla yksi tehokkaimmista korroosionestomenetelmistä tietyissä sovelluksissa, mutta se on monimutkainen prosessi.

Katodisuojaus on harmonista jännitettä vähentävä menetelmä, joka pienentää anodin ja katodin välistä potentiaalieroa. Katodisuojaus tehdään syöttämällä rakenteeseen, tyypillisesti öljy- tai kaasuputkeen, sähkövirta ja suojaamalla rakenne sen jälkeen ulkopuolisilta syövyttäviltä aineilta.

Katodinen suojaus toimii liittämällä rakenne tai vaarassa oleva metalli uhrautuvaan metalliin. Prosessi toimii samalla tavalla kuin uhrautuva pinnoite. Uhrautuva metalli on erittäin aktiivinen metalli. Korkean aktiivisuuden ansiosta se voi toimia anodina, jolloin tämä metalli syöpyy vähemmän aktiivisen metallin eli riskimetallin sijasta.

Katodinen suojaus tarjoaa pitkäaikaisen suojan rakenteille, jotka altistuvat säännöllisesti syövyttäville ympäristöille ja aineille. Se on monimutkainen prosessi, joka vaatii koulutettuja asiantuntijoita määrittämään, suunnittelemaan ja toteuttamaan jokaisen sovelluksen.

Johtavuus

Johtavuus on tekijä, joka vaikuttaa katodisen suojauksen tehokkuuteen korroosionkestävyyden tai korroosion ehkäisemisen menetelmänä riskimetalleissa. Korroosiota aiheuttavilla materiaaleilla ja ympäristöillä, jotka ovat vähemmän johtavia, on suurempi resistiivisyys. Mitä enemmän johtavia elektrolyyttejä ympäristössä on, sitä nopeammin korroosio voi muodostua ja ohittaa katodisuojamenetelmät. Ympäristön johtavuuden ymmärtäminen auttaa määrittämään, kuinka tarkasti katodisuojausta ja muita ehkäisymenetelmiä on valvottava.

Esimerkkinä ovat vesisovellukset. Korroosionopeus on merivedessä ja suolaisessa vedessä huomattavasti korkeampi kuin makeassa vedessä tai kosteissa ympäristöissä. Tämä johtuu makean veden vähemmän johtavista ominaisuuksista kuin meriveden.

Suojapinnoitteiden käyttö

Suojapinnoitteet ovat toinen katodiseen suojaukseen vaikuttava tekijä. Suojapinnoitteita kutsutaan yleisesti myös uhripinnoitteiksi. Uhripinnoite on ohut kerros maalia muistuttavaa ainetta, joka levitetään vaarallisiin metallisovelluksiin. Nämä ohuet kerrokset antavat korroosiomateriaalien vaikuttaa niihin varsinaisen rakenteen sijaan, mikä suojaa rakennetta korroosiolta. Suojapinnoitteita ja katodista suojausta voidaan käyttää yhdessä. Ei ole harvinaista, että kunnat määräävät molempien korroosionestomenetelmien käytön. Suojapinnoitteilla eli uhripinnoitteilla pyritään houkuttelemaan korroosiota aiheuttavat materiaalit syöpymään niihin eikä varsinaiseen suojattavaan rakenteeseen. Tämä ei ole pysyvä ratkaisu, eikä se välttämättä kestä kovinkaan kauan erittäin korroosiota aiheuttavilla alueilla. On olennaista, että NACE-sertifioitu insinööri auttaa kaiken kattavan korroosionestosuunnitelman laatimisessa. Tämä suunnitelma olisi suunniteltava yksilöllisesti juuri sinun rakennettasi varten, jotta se pysyisi ehjänä ja korroosiolta suojattuna. Erilaiset rakenteet rapistuvat eri nopeudella ja vaativat uusia suojapinnoitekerroksia eri aikoina. Tätä olisi seurattava tiiviisti rakenteesi terveyden ja turvallisuuden vuoksi.

Rakenteen metallikoostumus

Se, minkä tyyppisestä metallista suojaamasi rakenne on valmistettu, voi vaikuttaa siihen, onko se ylipäätään altis korroosiolle. Tämä vaikuttaa suuresti katodiseen suojaukseen. Jotkin metallit, erityisesti puhtaat metallit, ovat alttiimpia korroosion vaikutuksille kuin muut metallit. Monet metalliseokset on suunniteltu erityisesti estämään korroosiota reagoimalla vähemmän voimakkaasti tiettyihin syövyttäviin aineisiin. Mikään metalli ei voi taata täydellistä kestävyyttä, mutta käyttämällä metalliseosta, joka on suunniteltu kestämään ympäristöä, jossa rakennuksesi sijaitsee, voidaan tehostaa katodista suojausta. Nämä tiedot on syytä ottaa huomioon sovellusta kehitettäessä tai rakennettaessa. Katodinen suojaus on edelleen tarpeen jokaiselle metallityypille, erityisesti ympäristöissä, joissa resistiivisyys on alhainen, mutta se voidaan joutua tekemään harvemmin joillekin metallityypeille kuin toisille. Tähän vaikuttavat sekä ympäristö että metallityypit.

Rakenteen läheisyys muihin metalleihin nähden

Muiden metallien läheisyys suojattavaan rakenteeseen voi vaikuttaa katodiseen suojaukseen. Anodien ja katodin välisen ionivirtauksen voimakkuuteen vaikuttaa kahden metallirakenteen välinen etäisyys syövyttävässä ympäristössä - erityisesti vesisovelluksissa. Kun lähellä on muita metalleja, kyseisten metallien korroosiosuojausmenetelmistä ja metallityypistä riippuen kyseinen rakenne voi vaikuttaa enemmän tai aikaisemmin kuin sinun ja päinvastoin. Katodisuojauskonsultin olisi otettava tämä huomioon ja otettava se huomioon suojaussuunnitelmassa.

Korroosiotyypit

Toinen tärkeä tekijä, joka voi myös vaikuttaa katodiseen suojaukseen, on korroosiotyyppi, joka tyypillisesti vaikuttaa sovellukseesi. Korroosiotyyppejä on lukemattomia. Yleisin tyyppi on galvaaninen korroosio, joka johtuu altistumisesta syövyttäville materiaaleille tai aineille. On olemassa myös tyyppejä, kuten jännityskorroosiohalkeilu, joka on vaikeampi havaita ja estää. Jokaiseen korroosiotyyppiin, jonka kehittymisen riski rakenteessasi on olemassa, olisi puututtava. Eri korroosiotyypit edellyttävät erilaisia ehkäisymenetelmiä, vahvuuksia ja tutkimustiheyttä.

Kuka suorittaa katodisuojauksen

Rakenteesi katodisen suojauksen suorittava henkilö tai ryhmä on ehkä tärkein katodisen suojauksen tehokkuuteen vaikuttava tekijä. Katodisen suojauksen suunnittelun ja toteutuksen tulisi olla katodisen suojauksen asiantuntijan tekemä. Hänen pitäisi olla luotettava nykyisten korroosiosuojausjärjestelmien laatutarkastusten suorittamisessa, hänen pitäisi pystyä luetteloimaan korjaukset, huollot, vaihdot ja muut tarvittavat korjaukset ja hänen pitäisi pystyä puuttumaan ongelmiin ennen kuin niistä tulee kalliita ja hankalia ratkaista.

Korroosiota on monenlaista, ja sen minimoimiseksi ja estämiseksi on olemassa monia menetelmiä. Katodinen suojaus on tehokkain tapa ehkäistä korroosiota monissa sovelluksissa. Ota yhteyttä Dreiym Engineeringiin jo tänään selvittääksesi, mitä katodisuojauksen tarkastus voi tehdä sovelluksellesi. Työllistämme asiantuntevia insinöörejä, jotka ovat korkeasti koulutettuja. Tarjoamme myös katodisuojatutkimuksia. Näissä tutkimuksissa määritellään menetelmät, joilla luodaan turvallisempi ympäristö työntekijöille ja pitkäaikainen terveys infrastruktuurille. Olemme ylpeitä suorasta ja yksinkertaisesta lähestymistavasta. Jokaisen katodisuojauskatselmuksemme suorittavat NACE-sertifioidut katodisuojausasiantuntijat ja rekisteröidyt ammatti-insinöörit. Lähestymistapamme ansiosta pystymme näin ollen osoittamaan tulokset nopeammin.

Katodiseen suojaukseen vaikuttavat tekijät

Jaa tämä artikkeli

Aiheeseen liittyviä uutisia

Rekisteröidy meidän

NewsLetter