tekst

Oorzaken van zwerfstroomcorrosie en hoe dit te voorkomen

Angela
29 januari 2021

Neem contact op met Dreiym Engineering voor vragen over corrosie, elektriciteit of forensisch onderzoek.

Corrosie tast metalen en infrastructuur waarin metalen worden gebruikt aan. Het kan verwoestende gevolgen hebben als het niet op de juiste manier wordt aangepakt en actief wordt voorkomen. Er zijn verschillende soorten corrosie die metalen kunnen aantasten. Elk type is uniek in zijn oorzaken, preventiemethoden en effecten op de metalen structuren. Zwerfstroomcorrosie is een type corrosie dat dynamisch en voorbijgaand is. Het heeft te maken met elektriciteit en kan zelfs veroorzaakt worden door traditionele corrosiepreventiemethoden. Hoewel het daardoor onvermijdelijk lijkt, mogen de desastreuze gevolgen ervan niet geaccepteerd of genegeerd worden. Het voorkomen van zwerfstroomcorrosie is de sleutel tot het behoud van een veilige en robuuste metalen structuur. Ontdek de oorzaken van zwerfstroomcorrosie en hoe u dit kunt voorkomen.

Zwerfstroomcorrosie: De basis

Zwerfstroomcorrosie is een soort corrosie die optreedt wanneer er een zwerfstroom is. Een zwerfstroom is een stroom die door andere paden loopt dan die bedoeld zijn in het circuit. Wat zwerfstroomcorrosie uniek maakt, is dat het alleen kan optreden bij het ontladingspunt. Ontdek hieronder meer essentiële feiten over zwerfstroomcorrosie.

  • Het is geen natuurlijke corrosie omdat een externe en onafhankelijke factor, die niet door het milieu wordt beïnvloed, dit kan veroorzaken.
  • Potentiaalverschillen met de minder geleidende omgeving ontstaan wanneer er een zwerfstroom doorheen loopt, waardoor een corrosiecel ontstaat.
  • Het kan de levensduur en veiligheid van pijpleidingen en andere metalen constructies beïnvloeden.
  • Het is in principe elektrochemische corrosie.
  • Enkele van de belangrijkste factoren die bijdragen aan de vorming van zwerfstroomcorrosie zijn een hoge elektrische weerstand, slechte installatie van metalen in de aarde en spanningsdalingen veroorzaakt door onderstations die te ver uit elkaar staan.

Zwerfstroomcorrosie is een relatief veel voorkomende vorm van corrosie waarvan bekend is dat deze verwoestend kan zijn als er niet onmiddellijk iets aan wordt gedaan bij metalen toepassingen, met name spoorwegen en pijpleidingen.

Corrosie door zwerfstromen identificeren

Het identificeren van dit specifieke type corrosie vereist enige vaardigheid en deskundigheid. Andere soorten corrosie worden vaak verkeerd geïdentificeerd als zwerfstroomcorrosie door niet-gekwalificeerde corrosieadviseurs. Echte zwerfstroomcorrosie kan geïdentificeerd worden door visuele inspectie door een NACE-gecertificeerde corrosieconsultant.

Zwerfstroomcorrosie ziet er anders uit dan alle andere niet-zwerfstroomsoorten vanwege het elektrolyseproces. Omgevingsfactoren zijn niet relevant, ook al zijn ze vaak prominent aanwezig bij andere soorten corrosie.

Elke ondergrondse metalen structuur is kwetsbaar voor zwerfstroomcorrosie. Het komt het meest voor bij spoorwegen, pijpleidingen, opslagtanks en andere grote metalen constructies.

Zwerfstroomcorrosie wordt vaak verward met galvanische corrosie. Het verschilt enorm van galvanische corrosie in die zin dat het gaat om corrosie tussen twee ongelijksoortige metalen, terwijl zwerfstroom niet beïnvloed wordt door omgevingscorrosie en veel grotere schade kan veroorzaken.

Oorzaken van zwerfstroomcorrosie

Zwerfstroomcorrosie is, zoals eerder gezegd, een unieke vorm van corrosie. Het wordt niet gevormd door omgevingsfactoren. Het treedt op wanneer een stroom ergens anders heen gaat dan het pad waarvoor hij bedoeld is.

Er is sprake van zwerfstroom wanneer elektriciteit verkeerd stroomt. Dit kan in veel gevallen gebeuren. Een van de meest voorkomende redenen voor een zwerfstroom is wanneer een elektrisch systeem verkeerd geïnstalleerd of niet onderhouden is. Er zijn veel dingen die ervoor kunnen zorgen dat een elektrische stroom van het bedoelde pad afdwaalt. Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken van een verdwaalde stroom:

  • Systemen ter voorkoming van corrosie door kathodische bescherming
  • Geaarde gelijkstromen die stroom distribueren
  • Sneltransportsystemen die elektrisch worden aangedreven
  • Elektrische lasapparatuur

Elektriciteit is een vitaal onderdeel van het leven en is iets waar mensen elke dag op vertrouwen. Het is iets waar ook problemen, storingen en nog veel meer mee kunnen gebeuren. Zwerfstromen zijn slechts een van de vele gevaarlijke dingen die kunnen gebeuren wanneer elektrische systemen niet goed werken. Samenwerken met een deskundige en NACE-gecertificeerde corrosieadviseur en elektrotechnisch adviseur kan bedrijven behoeden voor een groot aantal rampen en kosten als gevolg van elektrische storingen en corrosie.

Methoden ter voorkoming van zwerfstroomcorrosie

Weten wat zwerfstroomcorrosie veroorzaakt en hoe u het kunt identificeren is een goed begin, maar het echte probleem ligt in het voorkomen ervan. Zonder de juiste methoden om zwerfstroomcorrosie te voorkomen, loopt uw constructie het risico op een ramp.

Kathodische bescherming is vaak niet genoeg om te voorkomen dat zich zwerfstroomcorrosie vormt op metalen constructies die gevaar lopen. Investeren in het in kaart brengen van zwerfstromen is essentieel voor preventie.

Het in kaart brengen van zwerfstroom is een veilige manier om het pad van uw zwerfstroom in kaart te brengen. Als u het verloop van uw zwerfstroom kent en een robuust kathodisch beschermingssysteem hebt dat regelmatig gecontroleerd wordt, kunt u problemen voorkomen wanneer zich zwerfstroomcorrosiecellen vormen.

Kathodische bescherming kan zwerfstromen veroorzaken, wat tot corrosie leidt. Kathodische bescherming is ontworpen om constructies tegen corrosie te beschermen, maar het kan in feite leiden tot zwerfstroomcorrosie. Het moet gecontroleerd en geëvalueerd worden door gecertificeerde corrosieadviseurs voor de beste resultaten.

Zwerfstroomcorrosie is slechts één van de vele verschillende soorten corrosie die uw metaaltoepassing kunnen aantasten. Het is noodzakelijk dat u waakzaam bent in uw pogingen om corrosie te voorkomen en te voorspellen. Corrosie kan verwoestend zijn voor uw faciliteiten, infrastructuur en andere metaaltoepassingen. Het moet worden aangepakt en gecontroleerd. Neem vandaag nog contact op met Dreiym Engineering voor meer informatie over onze corrosiepreventieplannen. Wij bieden een breed scala aan diensten, waaronder kathodisch beschermingssysteem voor gaspijpleidingens. Pijpleidingen zijn gevoelig voor corrosie en de gevolgen kunnen verwoestend zijn. Laat ons team van gecertificeerde ingenieurs de zwakke punten identificeren en preventiestappen schetsen om uw pijpleiding of andere structuur te beschermen tegen rampzalige botsingen met corrosie.

Bij Dreiym Engineering geven we prioriteit aan de veiligheid van uw constructie. Wij zijn ervaren in het ontwerpen van kathodische beschermingssystemen, pijpleiding- en tankanalyse, bodemcorrosieanalyse, corrosiebeheersingsontwerp en nog veel meer. Onze corrosieadviseurs zijn NACE-gecertificeerd, dus u kunt gerust zijn in de wetenschap dat uw systemen beschermd worden door experts op het gebied van veilige en kosteneffectieve corrosiepreventie. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte voor onze diensten en om meer te weten te komen over wat onze consultants voor uw systemen kunnen betekenen. Het begrijpen van de oorzaken en het voorkomen van zwerfstroomcorrosie is essentieel voor de structurele gezondheid van pijpleidingen, spoorwegen en vele andere metalen constructies en infrastructuren.

Oorzaken van zwerfstroomcorrosie en hoe dit te voorkomen

Dit artikel delen

Gerelateerd nieuws

Meld u aan voor onze

NewsLetter