tekst

Een korte inleiding tot rimpel- en transiëntmetingen

Angela
7 februari 2023

Neem contact op met Dreiym Engineering voor vragen over corrosie, elektriciteit of forensisch onderzoek.

Is uw voeding defect of defect? Schakel een forensisch ingenieur in om rimpels en transiënten te meten op de voeding. In deze korte inleiding tot transiënte en rimpelspecificaties wordt de functie van rimpels en transiënte gegevens uitgelegd en worden effectieve meetmethoden besproken.

Wat is rimpelvoltage?

Op het gebied van elektronica is rimpelspanning de resterende DC-component (gelijkstroom) van een voeding die intern van een AC-bron (wisselstroom) wordt geschakeld. De belasting, of het deel van het circuit dat de energie verbruikt, heeft een direct effect op de hoeveelheid rimpel. Rimpelingmetingen aan een voeding vereisen over het algemeen dat de belasting vol is om nauwkeurige resultaten te verkrijgen.

Rimpelspanning meten

Om nauwkeurige en nuttige resultaten te krijgen bij het meten van uw rimpelspanning, is een forensische ingenieursdienst testen de voeding bij volle belasting en bij verschillende ingangsspanningen. Ze gebruiken een enkele oscilloscoopsonde om te meten en plaatsen deze over de uitgangscondensator of een externe condensator die door de fabrikant is gespecificeerd.

Wat is voorbijgaande respons?

De belasting (hierboven besproken) is over het algemeen niet altijd op volle capaciteit. Wanneer die belasting verandert, verandert de uitgangsspanning mee, waardoor een transiënte respons ontstaat terwijl het circuit zich aanpast. De mate van transiënte respons dicteert hoe snel een voeding zich kan herstellen van een plotselinge verandering in elektrische belasting.

De transiënte respons meten

Hoewel er maar één oscilloscoopprobe nodig is om de rimpelspanning te meten, zal een technicus twee probes gebruiken om een nauwkeurige meting van de transiëntresponsie te krijgen. Ze plaatsen de eerste probe over de uitgang van de voeding en gebruiken dan de tweede probe met de stroom of met een signaal dat gelijktijdig met de belastingsverandering van de voeding plaatsvindt. Deze tweede sonde fungeert als trigger, zodat u de afwijking van de uitgangsspanning duidelijk kunt zien.

Oscilloscoop-technieken

De technicus die uw voeding test, zal een oscilloscoop gebruiken om de meting uit te voeren. Er zijn twee effectieve technieken die de aardlus die de probe(s) creëert minimaliseren om nauwkeurige resultaten te garanderen.

Tip en Vat

Eén meetmethode houdt in dat de aardkap en de klem van de sonde verwijderd worden, zodat zowel de punt als de loop van de sonde bloot komen te liggen. De technicus bevestigt de blootgelegde punt aan de uitgangsspanning en kantelt de meetbuis zodat deze de grond raakt op een punt vlakbij de punt.

Paperclip

Deze methode is vergelijkbaar met de punt en loop, maar met de toevoeging van een kleine spoel van draad rond de loop van de sonde. De korte kabel van de draad creëert een punt op de sonde die lijkt op een pincet, waardoor de locatie flexibel is terwijl het lusgebied klein en gesloten blijft.

Nauwkeurige rimpel- en transiëntmetingen zullen een forensisch ingenieur helpen bij het vaststellen van de oorzaak van uw elektrische storing. Wij bij Dreiym Engineering hopen dat deze korte introductie u heeft geholpen bij het begrijpen van deze twee essentiële circuitmetingen.

Dit artikel delen

Gerelateerd nieuws

Meld u aan voor onze

NewsLetter