tekst

Tõhusa maandussüsteemi peamised komponendid

Angela
märts 30, 2022

Pöörduge Dreiym Engineeringi poole, kui teil on küsimusi korrosiooni, elektri või kohtuekspertiisi kohta.

Maandussüsteemid on elutähtsad elektriohutuselemendid. Nad kaitsevad elektrilöökide ja tulekahjude eest, suunates ebaseaduslike elektritõkete maa sisse. Selles sissejuhatavas juhendis selgitame, mis on maandus, kuidas see toimib ja millised on tõhusa maandussüsteemi peamised komponendid. Lugege edasi, et rohkem teada saada.

Mis on maandamine?

Maandus on protsess, mille käigus luuakse madala impedantsiga tee, kus liigne elekter saab voolata ja maasse voolata. Maandussüsteemid on enamiku elektrisüsteemide standardne turvaelement. Mõnikord koguneb elektrienergia juhtmetesse ja muudesse seadmetesse. See üleliigne elekter lõpuks tühjeneb. Ilma maandussüsteemita võtab see ebakorrapärase tee maasse, mis võib kahjustada inimesi või tekitada tulekahju.

Kuidas see toimib?

Maandus toimib tänu ioonide kalduvusele otsida tasakaalu ehk neutraalset laengut. Elekter on positiivselt laetud. Elektri positiivselt laetud ioonid otsivad negatiivseid ioone, mis neid neutraliseerivad.

Maapinnal on tugev negatiivne laeng ja see on see, kuhu enamik elektrit tõmmatakse. Kui elekter peab tühjenema, läheb ta kõige kiiremini maapinnale. Ilma maandussüsteemita võib see otseteed mööda õhku, vett või isegi inimeste kaudu oma sihtkohani kulgeda.

Igas vooluahelas on kolm juhet: aktiivne juhe, mis annab voolu, neutraalne juhe, mis viib voolu tagasi vooluallikasse, ja maandusjuhe. Kui viga (näiteks lühis) põhjustab elektri kogunemise juhtmetes, tagab maandusjuhe tee maasse, et liigne elekter saaks ohutult ära voolata.

Millised on maandussüsteemi peamised komponendid?

Maandussüsteemid kõlavad keeruliselt, kuid te oleksite üllatunud, kui lihtsad need tegelikult on. Enamik maandussüsteeme koosneb vaid neljast põhikomponendist. Järgnevalt on esitatud tõhusa maandussüsteemi peamised komponendid.

Maandatud varras

Maandusvarda ehk maanduselektrood ühendab maandussüsteemi maaga. See on 8 jala pikkune metallvarras, mis on tavaliselt valmistatud vasest ja ühendatud terase või tsingitud rauaga.

Maandusjuhe

Maandusjuhe, mida tuntakse ka kui juhet, ühendab maandusvarda teeninduspaneeli maandusühenduste klemmidega.

Maandus klambrid

Need klambrid, mida tuntakse ka ühendusklemmidena, kinnitavad maandusjuhtme maandusvarda külge.

Muld

Kuigi see ei ole tehniliselt komponent, on see siiski iga maandussüsteemi oluline osa. Maandusvarda lüüakse pinnasesse. Üleliigne elekter juhitakse pinnasesse ja seejärel juhitakse ära.

Korralik maandus on oluline, et tagada elektriohutus kodus või tööplatsil. Kui teil on vaja testida oma maandussüsteemi, et veenduda, et see töötab ettenähtud viisil, võib Dreiym Engineering teid aidata. Me oleme maapealse testimise ettevõte aastatepikkuse tööstuskogemusega. Võtke meiega juba täna ühendust, et saada rohkem teavet meie maapealsete katsete teenuste kohta.

Jagage seda artiklit

Seotud uudised

Registreeru meie

NewsLetter