tekst

Mest almindelige typer af korrosion

Angela
7. februar 2020

Kontakt Dreiym Engineering, hvis du har spørgsmål om korrosion, elektricitet eller retsmedicin.

Mange forskellige typer korrosion kan påvirke et arbejdssted, en bygning eller udstyr. Den vigtigste skelnen mellem de forskellige typer korrosion er den måde, de opstår på. De har også en tendens til at påvirke den korroderede overflade forskelligt. De mest almindelige korrosionstyper er generel, lokal, miljøbetinget revnedannelse og metallurgisk påvirket korrosion. Alle disse typer indeholder underkategorier med forskellige niveauer af fællestræk. Her er hver af de mest almindelige korrosionstyper.

Generel korrosion

Generel korrosion, også kendt som ensartet korrosion, er den mest almindelige form for korrosion. Selvom generel korrosion er den mest almindelige form for korrosion, er det ikke den mest alvorlige form, fordi den typisk er let at forudsige.

Her er de forskellige typer af generel korrosion:

Galvanisk korrosion

Galvanisk korrosion er den mest almindelige form for korrosion i alle kategorier. Den opstår, når to forskellige metaller med varierende elektrokemiske energiniveauer bliver forbundet via en ledende vej. Det er mest almindeligt blandt dem, der bruger forskellige metaller i den samme struktur. De forskellige metallers forskellige energiniveauer er hovedårsagen til korrosionsreaktionen på overfladerne. Der er tre krav for, at korrosion kan klassificeres som galvanisk.

De tre krav er som følger:

 1. Elektrokemisk forskellige metaller skal være til stede for at danne de anodiske og katodiske områder.
 2. De forskellige metaller skal være i elektrisk kontakt, så de kan udveksle elektroner.
 3. Metallerne skal udsættes for en elektrolyt, som aktiverer den elektromotoriske drivkraft.

Atmosfærisk korrosion

Atmosfærisk korrosion forekommer oftest i fugtige miljøer, men i sidste ende er det en elektrokemisk reaktion på fugt, der forårsager det. Atmosfærisk korrosion manifesterer sig i det, der almindeligvis er kendt som rust (jernoxid). Denne type korrosion skyldes tilstedeværelsen af ilt og kuldioxid i et fugtigt miljø, da ilt og kuldioxid alene ikke vil resultere i korrosion.

Korrosion ved høj temperatur

Højtemperaturkorrosion, også kendt som tørkorrosion eller afskalning, er ret almindeligt i industrielle miljøer. Det skyldes et kemisk angreb fra gasser, faste eller smeltede salte eller smeltede metaller. Disse materialer er normalt omkring 750 grader varme (F) for at forårsage højtemperaturkorrosion. Ved så høj en temperatur er næsten alle materialer udsat for korrosion. Der findes forskellige typer af højtemperaturkorrosion.

Følgende er de forskellige typer af højtemperaturkorrosion:

 • Karburering
 • Klorering
 • Korrosion af røggas og aflejringer
 • Nitridation
 • Oxidation
 • Sulfidering

Strejfstrømskorrosion

Strejfstrømskorrosion er korrosion, der skyldes, at strømmen flyder gennem baner uden for det tilsigtede kredsløb. Denne type korrosion opstår kun ved udledningspunktet. Ved indgangsstedet og i hele det system, der fører vagabonderende strøm, kan der ikke opstå korrosion, fordi indgangsstedet har en vis mængde katodisk beskyttelse af metalstrukturen. Strejfstrømskorrosion er unik, fordi det ikke er naturlig korrosion, da en ekstern og uafhængig faktor, der ikke påvirkes af miljøfaktorer, kan forårsage den.

Generel biologisk korrosion

Mange mennesker kender også generel biologisk korrosion som mikrobiel korrosion. Denne type korrosion er en form for biologisk forringelse. Det er korrosion på grund af tilstedeværelsen af mikroorganismer. Det er en af de enkleste former for korrosion at kontrollere, hvis det gøres korrekt. Bakterier, mikroalger, uorganiske og organiske kemikalier kan alle forårsage generel biologisk korrosion. Det er den mest almindelige form for korrosion, der findes i industrier, der bruger kraftværker, køletårne og kemiske industrier.

Lokaliseret korrosion

I modsætning til generel korrosion findes lokaliseret korrosion typisk i små, lokale områder på overflader. Den har meget højere hastigheder og er meget mere alvorlig end generel korrosion, selvom den er mindre almindelig.

De forskellige typer af lokaliseret korrosion omfatter:

Korrosion i sprækker

Spaltekorrosion er resultatet af en stillestående opløsning i sprækker, der angriber metaloverflader. Det særlige ved spaltekorrosion er stedet, hvor det sker, og det kan ske mellem to metaller eller et metal og et ikke-metallisk materiale. Skaden vil blive koncentreret på den metalliske del på grund af koncentrationsgradienten i kemikalier. Der er et par faktorer i spaltekorrosion, der påvirker sværhedsgraden og hvor let det er at helbrede.

Følgende er ting, der spiller ind på, hvor alvorlig spaltekorrosion er:

 • Type sprække: metal mod metal eller metal mod ikke-metal
 • Spaltespecifikationer: spaltens størrelse, dybde og overfladeruhed
 • Sammensætning af metal: legeringens struktursammensætning
 • Miljø: pH, halidioner, temperatur og iltniveau/-tilstedeværelse

Filiform korrosion

Filiform korrosion er en anden meget almindelig form for korrosion. Når man refererer til noget som "lokal korrosion", betyder det typisk filiform korrosion. Det er ret almindeligt, men forårsager typisk minimal alvorlig skade på metaller på trods af, at det ser meget korroderet ud. Filiform korrosion opstår normalt på belagte overflader, når fugt eller en ætsende væske trænger ind i belægningen. Det er en af de mest almindelige former for korrosion, men den kan forebygges.

Grubetæring

Pitting er en meget aggressiv form for korrosion, der opstår på materialer med beskyttende film. Det sker, når specifikke opløsninger angriber og trænger ind i de lokaliserede huller på et metals overflade. Grubetæring opstår typisk, når der er mangel på ilt til metaloverfladen - oxidation af jern, kviksølv, kobber eller andre elementer. Der er nogle få metoder til at beskytte metaloverflader mod grubetæring.
Nedenfor er de vigtigste måder at forhindre grubetæring i materialer, der indeholder beskyttende film:

 • Brug af en mere beskyttende film
 • Vask væsker væk hurtigt
 • Brug katodisk beskyttelse
 • Brug en pitting-specifik forebyggende belægning
 • Kontakt korrosionstekniske konsulenter at adressere og løse eventuelle problemområder

Metallurgisk påvirket korrosion

Metallurgisk påvirket korrosion er en anden meget almindelig form for korrosion. Den forårsages af mikroorganismers påvirkning af korroderende materialer. Denne type korrosion har også et par underkategorier.

Typerne af metallurgisk påvirket korrosion omfatter:

Erosion Korrosion

Erosion er en unik form for korrosion, der henviser til korrosion forårsaget af en hurtig turbulent væskestrøm på en metaloverflade. Den vigtigste årsag til erosion er grubetæring. Erosion er den korrosion, der oftest fører til ekstremt tab af metalmateriale, hvilket kan have ødelæggende virkninger på industrier, der bruger rørledninger, da disse kan erodere, løsne metal og lade de materialer, der flyder gennem dem, undslippe.

Fretting korrosion
Fretting-korrosion opstår på grund af en kombination af fretting og korrosion. Fretting er gnidning eller overdreven friktion. Når der allerede er risiko for en anden type korrosion på to metaller, og de to metaller gnider mod hinanden, bliver resultatet en deformation på grund af korrosion, eller fretting corrosion. Det tager tid at udvikle gnidningskorrosion, men hvis den ikke opdages med det samme, er reparationsomkostningerne ekstremt høje. Den eneste rigtige måde at forhindre gnidningskorrosion på er ved hjælp af et overlegent mekanisk design.

Miljømæssigt fremkaldte revner

Denne type korrosion er også almindelig. Flere forhold, der kombineres og resulterer i specifikke typer skader, kan forårsage, at dette sker. Selvom det er mindre almindeligt end generel korrosion eller metallurgisk påvirket korrosion, er miljøbetinget revnedannelse stadig blandt de mest almindelige former for korrosion.

Spændings-korrosionsrevner

Spændingskorrosion er en meget almindelig form for korrosion. Selvom det typisk er noget, der udvikler sig langsomt over tid, kan det også ske på bare et par timer, hvilket gør det til den mest uforudsigelige korrosionstype. Det er svært at opdage, og de to metaller revner langsomt på grund af kombinationen af stress på metallerne og det at leve i et korroderende miljø, som f.eks. et fugtigt område.

Del denne artikel

Relaterede nyheder

Tilmeld dig vores

Nyhedsbrev