text

En kort genomgång av de 3 olika typerna av elektrisk belastning

Ellen Eames
11 augusti 2023

När ingenjörer talar om en elektrisk belastning syftar de ofta på antingen den enhet som använder elektrisk energi eller den mängd ström som går genom kretsen. Att förstå elektrisk belastning är avgörande för att räkna ut hur mycket el ditt hem eller kontor använder.

Låt oss ta en snabb titt på de tre huvudtyperna av elektrisk belastning och hur de används. Om du behöver en belastningsanalys av ditt system ska du kontakta experterna på Dreiym Engineering.

Resistiv belastning

En resistiv elektrisk last är en last som innehåller ett värmeelement - tänk på brödrostar, glödlampor och kaffebryggare. Denna typ av elektrisk belastning drar ström i en sinusformad våg som ökar och minskar i takt med regelbundna ökningar och minskningar av spänningen. Resistiva belastningar avbryter energiflödet i den elektriska kretsen och omvandlar det till termisk energi, eller värme.

Induktiv belastning

Om du har en elektrisk enhet som drivs av en motor använder den sannolikt en induktiv last. Motoriserad elektronik med rörliga delar, t.ex. fläktar, luftkonditioneringsapparater, diskmaskiner och dammsugare, innehåller ofta ett magnetfält. Magnetisk energi lagras i en spole i motorn, och när energi passerar genom den omvandlar den elektrisk ström till kinetisk energi.

Medan strömmen i en resistiv last består av två sinusformade vågor (ström och spänning) som rör sig parallellt, släpar en induktiv lasts strömvåg efter spänningsvågen.

Kapacitiv belastning

Kapacitiva elektriska belastningar skiljer sig från de andra två belastningstyperna som nämns i denna guide eftersom de inte existerar på egen hand. Dessa elektriska belastningar är snarare utformade för att styra den effekt som används av induktiva och resistiva belastningar, ofta med en enhet som kallas kondensator.

Med kapacitiva belastningar når strömvågen sin topp innan spänningsvågen gör det. Dessa belastningstyper har den högsta effektfaktorn av alla de belastningar som diskuteras här. En analys av elektrisk belastning ger dig värdefull information om hur effektivt din kondensator driver din elektriska krets.

Alla dessa elektriska belastningar arbetar i harmoni med varandra i många elektriska kretsar och driver en mängd olika apparater och fixturer. Med denna korta genomgång av de tre olika typerna av elektriska belastningar kommer du att få en bättre förståelse för hur elektrisk ström blir till användbar energi.

Dela denna artikel

Relaterade nyheter

Anmäl dig till vår

Nyhetsbrev