text

Fördelarna med att använda Fall-of-Potential-metoden

Angela
16 maj 2023

Kontakta Dreiym Engineering om du har frågor om korrosion, el eller kriminalteknik.

Den jordningselektrod i ditt elsystem ansluter alla delar av systemet till jord. På så sätt leds oönskade spänningar, t.ex. blixtnedslag, bort från systemet på ett säkert sätt. För att kunna utforma ett effektivt elektrodsystem måste jordens resistivitet marken måste mätas ordentligt.

Att använda fall-of-potential-metoden är ett mycket exakt sätt att testa markens resistivitet, och det har många fördelar förknippade med det. Varför ska du använda den här metoden för ditt jordelektrodsystem?

Hur metoden med fall-of-potential fungerar

När du anlitar ett testföretag för att utföra markprovning av potentiell fallhöjd kommer de att följa dessa steg:

  • Först kopplar de bort den aktuella jordelektroden från systemet.
  • Sedan ansluter de sin testutrustning till jordelektroden.
  • För trepunktsmetoden placerar de två pålar i jorden, cirka 20 meter från elektroden.
  • Testutrustningen genererar en ström mellan elektroden och den yttre staven.
  • Testaren använder Ohms lag (spänning = ström x resistans) för att beräkna jordresistansen.

Fördelar med fall-of-potential-testning

Det finns några olika metoder som används av Markprovningsföretag för att mäta markens resistivitet, t.ex. klämmetoden och tekniken med fäststavar. Potentialfallsmetoden har några fördelar jämfört med dessa andra tester.

Höga noggrannhetsnivåer

Eftersom markprovare går igenom de steg som beskrivs ovan flera gånger under provningen är resultaten mycket tillförlitliga. Fall-of-potential-testning kräver extra tid och ansträngning jämfört med andra testmetoder, men arbetet är värt det för de exakta resultaten.

Flexibilitet i testplatsens storlek

Även om fall-of-potential-testning ofta kräver mycket utrymme kan den användas för att testa elektriska system av alla storlekar. Fall-of-potential-metoder är anmärkningsvärt mångsidiga - det finns en anledning till att denna metod har använts sedan 1900-talet!

Enkel lagring av data

De senaste testinstrumenten som används av markprovare gör det möjligt att lagra alla data antingen i internminnet eller i en praktisk mobilapp. Denna teknik är mycket attraktiv för testföretag med en mängd olika kunder, eftersom alla dessa testresultat enkelt kan kategoriseras och lagras.

Varför du bör använda Fall-of-Potential

Vi nämnde kort några av de andra tillgängliga metoderna för markprovning, t.ex. tekniker med fäststänger och klämmor, men metoden med potentialfall ger dig de mest detaljerade och tillförlitliga resultaten för markens resistivitet. Den extra tid som dina markprovare lägger på att flytta pålar och göra elektriska avläsningar kommer att löna sig i det långa loppet.

Om du behöver testa resistiviteten i marken runt ditt elsystem bör du överväga fördelarna med att använda fall-of-potential-metoden för att testa marken. Dreiym Engineering har ett engagerat team av experter på markprovning som tar sig tid att göra noggranna mätningar av markens resistivitet.

Dela denna artikel

Relaterade nyheter

Anmäl dig till vår

Nyhetsbrev