text

5 saker du kan göra för att förebygga ljusbågebränder

Angela
13 april 2022

Kontakta Dreiym Engineering om du har frågor om korrosion, el eller kriminalteknik.

Företagsägare har många ansvarsområden, och medarbetarnas säkerhet är ett av de viktigaste. För att säkerställa medarbetarnas säkerhet måste ägare och chefer identifiera och hantera riskfaktorer inom sin fastighet, t.ex. hala golv, röriga utrymmen eller felaktiga maskiner.

Riskfaktorer är inte alltid uppenbara. Och bara för att en risk inte är märkbar betyder det inte att den är säker. Detta gäller särskilt för ljusbågsbränder.

Vad är en ljusbågebrand?

När elektricitet flödar genom ledningar blir området runt ledaren lätt laddat. I allmänhet påverkar inte denna laddning omgivningen eftersom luften fungerar som en naturlig isolator. Men om ett ledande föremål kommer in i detta laddade fält kan det få elektriciteten att hoppa i en båge till denna yta. Detta kallas för en ljusbåge.

Den energi och värme som en ljusbåge producerar kan potentiellt orsaka en explosion med temperaturer på upp till 35 000 grader Fahrenheit, mer än tre gånger värmen från solens yta.

Orsaker till bränder orsakade av ljusbågar

En ljusbåge uppstår när ett ledande föremål kommer in i det elektriska fält som skapas av maskinens ledningar. Det finns olika potentiella ledande material som kan orsaka ljusbågsflammor. Här är några exempel:

 • Verktyg för metall
 • Fukt
 • Damm
 • Oskyddade händer
 • Korrosion

Ibland är det problem inom maskinen, inte yttre faktorer, som orsakar ljusbågsflammor. Maskinfel och felaktiga strömbrytare och kretsbrytare kan också orsaka en ljusbågebrand.

Risker för bränder orsakade av ljusbågar

Alla elektriska problem, bränder eller explosioner innebär allvarliga risker. Eftersom ljusbågsflammor innehåller egenskaper från alla tre är de risker som är förknippade med dem ännu allvarligare. Riskerna med ljusbågsflammor inkluderar:

 • Första, andra och tredje gradens brännskador, även för personer på upp till 20 meters avstånd
 • Kläder som bränner fast på huden
 • Flygande skräp och smält metall
 • Hörselskador
 • Tillfällig blindhet
 • Intensiv sprängskada

Förutom skadorna på dina anställda kan de materiella skadorna till följd av ljusbågar bli katastrofala. Bränder som orsakas av ljusbågar kan sprida sig otroligt snabbt. Stålstöd och utrustning kan också smälta av den intensiva värmen.

Sätt att förebygga ljusbågebränder

Med så allvarliga risker är det uppenbart att företagare och chefer måste vidta förebyggande åtgärder mot ljusbågsincidenter. Här tar vi upp fem saker du kan göra för att förhindra ljusbågseld.

1. Identifiera riskfaktorer på din arbetsplats

Medvetenhet är det första steget mot förebyggande åtgärder. Ta dig tid att göra en riskbedömning av din egendom för att skapa nödvändiga avgränsningar. Allt som drivs med elektricitet kan potentiellt orsaka en ljusbåge, men det är viktigt att vara särskilt uppmärksam på tung utrustning och strömbrytare.

Denna risk ökar om utrustningen eller ledningarna är felaktiga eller föråldrade. En del av din riskbedömning av utrustning bör omfatta en granskning av elarbetet i din fastighet. Om du anlitar en teknisk konsult kan du få en tydligare bild av din anläggnings aktuella risknivå.

2. Utföra förebyggande underhåll

Att utföra förebyggande underhåll på tung utrustning är ofta en del av tillverkningsprocessen eftersom det bidrar till att förhindra driftstopp. Men denna typ av underhåll kan också minska antalet ljusbågar och bör även omfatta anläggningens effektbrytare.

Några viktiga förebyggande underhållsåtgärder som du bör överväga att genomföra är

 • Regelbundna inspektioner av el- och utrustningssystem.
 • Testning av system.
 • Kontroll av utrustning med hjälp av luftburet ultraljud.
 • Reparation av skadad isolering.
 • Infraröd termisk skanning.
 • Utför dielektriska prov, millivoltsprov och överbelastningsutlösningsprov.

En annan viktig men ofta förbisedd aspekt av förebyggande underhåll är regelbunden rengöring av systemen. Damm kan fungera som en ljusbågsledare när det kommer in i ett elektriskt fält, så regelbunden rengöring är avgörande.

3. Använda procedurer för låsning och märkning

Även om underhåll är ett viktigt sätt att förebygga ljusbågebränder kan det också oavsiktligt orsaka en brand om arbetstagarna kommer in i de elektriska fälten med sina verktyg. För att undvika detta måste anläggningen använda lockout- och tagout-procedurer innan underhåll utförs för att begränsa energikällorna.

Följ dessa steg för att följa procedurerna för lockout och tagout korrekt:

 • Identifiera alla energikällor, inklusive utrustning och kretsar.
 • Meddela alla anställda och utrym området.
 • Följ nedstängningsprocedurerna för all utrustning och alla kretsar.
 • Isolera strömkällor och placera godkända lås på utrustningen för att förhindra att utrustningen oavsiktligt slås på under underhåll.
 • Skriv upp information om spärrprocedurer för alla energikällor och sätt en etikett med relevant information på utrustningen.
 • Dubbelkontrollera att energiisolering och låsning har utförts korrekt.

Detta skapar ett säkert utrymme för anställda att gå in i utan rädsla för att orsaka en ljusbåge. När underhållet är klart ska du se till att området är fritt från förnödenheter och lås innan du försöker starta om maskinerna.

4. Utbilda anställda om risker

Medvetenhet är avgörande för att undvika ljusbågar. Men denna medvetenhet får inte stanna vid chefer och företagsägare. Ägarna bör införa utbildning om ljusbågar som en del av företagets säkerhetsutbildning och fortsätta med regelbundna repetitionskurser.

Förutom utbildning är det också bra att regelbundet informera om riskerna med ljusbågar, särskilt i närheten av högspänningsutrustning och kretsar. Som en extra påminnelse bör anläggningarna också markera områden där risken för ljusbåge är högre.

5. Använd lämplig personlig skyddsutrustning

En del av din utbildning bör innehålla information om korrekt ljusbågsrelaterad personlig skyddsutrustning. Detta är den utrustning, även känd som ljusbågsklassade (AR) kläder, som hjälper till att skydda anställda från allvarliga skador eller dödsfall i händelse av en ljusbåge.

AR-kläder inkluderar vanligtvis

 • Långärmade skjortor.
 • Överdragskläder.
 • Ansiktsskydd eller huvar.
 • Jackor.
 • Kraftiga gummi- och läderhandskar.
 • Ögon- och hörselskydd.
 • Hjälmhattar.
 • Läderstövlar.

AR-kläder delas in i fyra kategorier, där kategori 1 är den lägsta skyddsnivån och kategori 4 är den högsta skyddsnivån mot ljusbågar.

Medarbetarnas säkerhet är av största vikt i alla anläggningar, men detta gäller särskilt i verksamheter där det finns risk för ljusbågsrelaterade bränder. Det är därför Dreiym Engineering tillhandahåller konsulttjänster som hjälper till att förebygga dem, samt kriminaltekniska tjänster för brandutredning att hjälpa till att fastställa orsakerna till bränder i efterhand.

5 saker du kan göra för att förebygga ljusbågebränder

Dela denna artikel

Relaterade nyheter

Anmäl dig till vår

Nyhetsbrev