text

Skydd mot ljusbågar och OSHA: Vad du behöver veta

Ashely
14 oktober 2021

Det finns många hälso- och säkerhetsaspekter att ta hänsyn till som chef för ett företag. Att främja medarbetarnas hälsa och säkerhet minimerar inte bara risken för incidenter, skador eller dödsfall, utan stärker också din ekonomi och ditt rykte, eftersom du inte behöver oroa dig för avgifter eller böter från säkerhetsorganisationer.

En organisation som hjälper till att hålla företagen ansvariga för sina förebyggande säkerhetsåtgärder är OSHA. Occupational Safety and Health Administration fastställer minimikrav för säkerhet som företag måste följa för att främja goda arbetsförhållanden. Av dessa krav innehåller OSHA riktlinjer för hur företag ska skydda sig mot ljusbågar. Dreiym Engineering tittar på vad du behöver veta om skydd mot ljusbågar och OSHA.

Ljusbågar: Vad de är och varför de är farliga

Kortfattat är en ljusbåge en explosion av elektrisk energi genom en atmosfär. Olika orsaker till ljusbågar är t.ex:

 • Skadad elektrisk utrustning
 • Dålig isolering eller anslutning
 • Högspänningskablar
 • Elektriska tillbehör som möter vatten
 • Dåligt underhåll av elsystemet

Ljusbågar varierar i allvarlighetsgrad beroende på den mängd energi som en enhet släpper ut genom atmosfären. Skadorna varierar från mindre skrubbsår till tredje gradens brännskador och till och med dödsfall, för att inte tala om de potentiella skadorna på ditt företags utrustning och infrastruktur.

Olika sätt för företag att skydda sig mot ljusbågar

Som tur är kan ditt företag minska risken för ljusbågar på arbetsplatsen. Dreiym Engineering beskriver några steg som ditt varumärke kan ta för att öka elsäkerheten.

Få en analys av ljusbågar

Rekrytering konsulter inom ljusbåge är den bästa åtgärden för att minska medarbetarnas sårbarhet för ljusbågar. Under en kvalitativ ljusbågsanalys kommer professionella elingenjörer att bedöma ditt elsystem och upptäcka alla potentiella orsaker till en ljusbåge. När ljusbågskonsulterna har utfört en grundlig inspektion av din arbetsplats kommer de att föreslå lösningar och säkerhetsåtgärder baserade på de aktuella förhållandena.

Använd personlig skyddsutrustning

Ett omedelbart skydd mot ljusbågsskador är personlig skyddsutrustning (PPE). Ansiktsskydd, värmebeständiga kläder, slitstarka skor - personlig skyddsutrustning ser olika ut för olika befattningar. Att kräva att alla medarbetare som hanterar elektriskt laddade enheter bär personlig skyddsutrustning kan vara skillnaden mellan liv och död vid en elektrisk explosion.

Operativ utbildning

Anställda bör aldrig arbeta med det elektriska systemet om de inte har fått lämplig utbildning. Ditt företag bör skapa förväntningar och gränser för dem som hanterar elektrisk utrustning.

Kräv rutinutbildning av hög kvalitet för anställda som arbetar med elektrisk utrustning eller tillbehör. Grundlig utbildning i elektrisk drift ska omfatta säkra metoder för att undvika ljusbågsutbrott.

Underhåll av elektriska system

Naturligtvis kan medarbetarna försöka skydda sig själva med hjälp av personlig skyddsutrustning och åtgärder av hög kvalitet, men det är upp till ledningen och företagarna att underhålla sina elsystem. Regelbundet underhåll, reparationer och utbyten av utrustning bidrar till att upprätthålla elsäkerheten på arbetsplatsen.

OSHA och dess elsäkerhetsstandarder för företag

OSHA har flera standarder som företagen måste ta hänsyn till. Olika standarder ger värdefull information om lämplig personlig skyddsutrustning för anställda, samt korrekt användning av elektrisk utrustning och energi. Vi har listat en handfull av deras standarder som rör ljusbåge nedan.

 • 29 CFR 1910.132(d)(1)
 • 29 CFR 1910.332(b)(1)
 • 29 CFR 1910.333(b)(2)(iv)(B)
 • 29 CFR 1910.335(a)(1)(i)
 • 29 CFR 1910.335(a)(1)(v)

OSHA erbjuder också utbildning och förebyggande hjälp för företag som vill maximera säkerheten på sina arbetsplatser.

Andra organisationer som främjar elsäkerhet på arbetsplatsen

Vad du behöver veta om ljusbågsskydd och OSHA är att OSHA inte är den enda organisation som du bör följa. Det finns flera organisationer som uppmuntrar företag att upprätthålla elsäkerhetsstandarder. NFPA, IEEE och NESC har alla sin egen uppsättning standarder som företag bör följa.

Genom att följa alla de standarder och artiklar som organisationerna fastställer maximeras säkerheten på arbetsplatsen mot ljusbågar. Nedan ger vi en kort beskrivning av varje organisation, samt de bestämmelser de har gällande skydd mot ljusbågar.

Nationella brandskyddsföreningen

National Fire Protection Association (NFPA) har funnits sedan slutet av 1800-talet och är en internationell ideell organisation som strävar efter att minimera el-, brand- och andra relaterade sårbarheter överallt. NFPA erbjuder rikligt med utbildning och interaktiva kurser för att öka kunskapen om olika brandrisker i hemmet, på arbetsplatsen och på andra ställen.

NFPA 70E

NFPA utvecklade NFPA 70E 1979 på begäran av OSHA. NFPA har sedan dess gett ut flera utgåvor av sin 70E-standard för att ta hänsyn till utvecklingen inom elektriska system. Syftet med denna standard är att skydda anställda från skador och dödsfall till följd av ljusbåge, ljusbågsexplosion, elstöt och andra elektriska olyckor. Olika artiklar i 70E som specifikt rör ljusbågar är t.ex:

 • Artikel 130.5
 • Artikel 130.7

Institutet för elektrotekniska och elektroniska ingenjörer

Det amerikanska institutet för elektroingenjörer och institutet för radioingenjörer grundade IEEE 1963. Denna professionella sammanslutning möjliggör korrespondens mellan elektrotekniska och elektroniska ingenjörer. Samtidigt som IEEE arbetar för att utveckla tekniken har de också arbetat för att förbättra elsäkerheten.

År 2002 skapade IEEE en guide för beräkning av ljusbågsrisker, eller IEEE 1584. Denna guide fungerar som en grund för korrekta och grundliga ljusbågsanalyser. Den beskriver hur konsulter på ett säkert sätt kan identifiera olika elektriska mätningar under en bedömning av ljusbågsrisker, till exempel de som listas nedan.

 • Spänningsintervall
 • Elektrodkonfigurationer
 • Kapslingens storlek
 • Elektrisk utrustnings potentiella energi

Nationell kod för elsäkerhet

National Electric Safety Code (NESC) är den amerikanska standarden för korrekt och säker installation, drift och underhåll av elektriska kraft- och kommunikationssystem. Två NESC-artiklar som gäller säkerhet vid ljusbåge är:

 • Artikel 110.16(A)
 • Artikel 110.16(B)

Var ditt företag kan få en Arc Flash-analys av hög kvalitet

När du investerar i en ljusbågsanalys för ditt företag är det viktigt att du vänder dig till konsulter med expertis inom ljusbågsanalys. På Dreiym Engineering finns vårt team av certifierade elingenjörer här för att hjälpa dig att förstå vad som står på spel på ett heltäckande och användbart sätt. Våra bedömningar av ljusbågar omfattar:

 • En grundlig genomgång av webbplatsen
 • Analys av elektrisk samordning
 • Rapport om analys av ljusbåge
 • Tillverkning av ljusbågsetiketter
 • Och mer

Vi utformar varje steg i vår ljusbågsanalys för att maximera elsäkerheten på arbetsplatsen. Kontakta oss idag för att få en offert på ljusbågsanalys för ditt företag.

Skydd mot ljusbågar och OSHA: Vad du behöver veta

Dela denna artikel

Relaterade nyheter

Anmäl dig till vår

Nyhetsbrev