text

Hur man beräknar elektriska kretsars belastningskapacitet

Angela
17 november 2022

Kontakta Dreiym Engineering om du har frågor om korrosion, el eller kriminalteknik.

Vill du förbättra din elutrustnings prestanda och säkerhet? För att uppnå den perfekta elförsörjningen för din kommersiella byggnad är det viktigt att du förstår grunderna i och hur man beräknar elektriska kretsars belastningskapacitet. Denna information säkerställer att du, din byggnad och de anställda är skyddade från farorna med kortslutning av elektrisk utrustning.

Lyckligtvis är det ganska enkelt att korrekt bestämma lastkapaciteten för dina enheter och byggnader och kräver bara lite bakgrundskunskap om hur vi mäter och beskriver elektricitet. Läs vidare för att lära dig mer om hur du på rätt sätt fastställer belastningskapaciteten för dina kretsar.

Vikten av att förstå elektriska kretsars belastningskapacitet

Vi kan inte nog understryka vikten av att förstå elektriska kretsars belastningskapacitet, särskilt som företagsägare eller fastighetsförvaltare. Genom att beräkna byggnadens belastningskapacitet på rätt sätt kan du välja en lämplig elservice och minska risken för kortslutning, elbränder och andra faror på arbetsplatsen. Men vad exakt är en elektrisk krets belastningskapacitet? Denna term avser den maximala nivå av elektrisk ström som din byggnad (eller, mer specifikt, de elektroniska apparater och enheter som finns i byggnaden) säkert kan tåla.

Och medan de flesta byggnader och anläggningar spenderar pengar och ansträngningar på att förbättra tekniken inom glömmer de ofta att uppgradera de system som ansvarar för elproduktionen genomgående byggnaden. Det innebär att dessa äldre byggnader saknar den elektriska infrastruktur som krävs för att driva moderna enheter på ett säkert och effektivt sätt. Men det räcker inte att investera i en ny huvudkälla för energi och elektricitet för ditt företag - du måste veta exakt vilken belastningskapacitet din utrustning har.

Som tidigare nämnts bidrar denna information till att skydda dig, din byggnad och de personer som arbetar där från elbränder och andra olyckor. Dessutom påverkar riskerna med kortslutning din ekonomi, eftersom de kan orsaka irreparabla skador på dyra apparater och elektroniska enheter. Dessutom ökar risken för elektriska stötar avsevärt. Slutligen, om du inte förser din byggnad med lämplig elektrisk ström lägger du mer ansvar på ditt företag i händelse av strukturella skador, personskador eller dödsfall.

Watt, ampere och volt

För att korrekt kunna fastställa din byggnads eller anläggnings elektriska belastningskapacitet måste du förstå de termer som används för att beskriva elektricitet. Ampere, eller strömstyrka, mäter flödet av elektricitet till en viss enhet. Volt, eller spänning, bestämmer kraften i elektriciteten. När volt och ampere multipliceras ger det watt eller wattal. Watt är den hastighet med vilken elektrisk energi överförs i en krets. Genom att öka spänningen (volt) och strömmen (ampere) ökar effekten (watt).

Varje elektrisk enhet har en gräns för hur mycket watt den kan förbruka på ett säkert sätt. Glödlampor förbrukar till exempel mellan 25 och 100 watt, medan LED-lampor förbrukar upp till 18 watt. Tänk nu på alla glödlampor i en kommersiell byggnad, tillsammans med otaliga andra elektriska apparater som luftkonditioneringssystem, vitvaror, underhållningsutrustning och mycket mer - de kräver alla en parti av watt. Kommersiella byggnader kräver ofta 50 kilowatt + fem watt per kvadratmeter. Denna siffra beror dock i slutändan på den elektriska kretsens belastningskapacitet för utrustningen i byggnaden.

Med tanke på att det finns så många elektriska enheter att ta hand om i en byggnad kan tanken på att exakt fastställa de bästa eltjänsterna låta skrämmande. Att veta vad watt, ampere och volt är betyder inte att man kan beräkna den verkliga belastningskapaciteten för elektriska kretsar - eller hur? Fel! Att förstå dessa tre termer är praktiskt taget allt du behöver för att mäta lastkapaciteten på ett effektivt sätt.

Beräkning av elektriska kretsars belastningskapacitet

Att beräkna den elektriska kretsens belastningskapacitet för en elektrisk enhet är ganska enkelt, tack vare Ohms lag. Ohms lag hänvisar till förhållandet mellan ampere (A), volt (V) och watt (W). Enligt Ohms lag är strömstyrka multiplicerat med spänning lika med watt. En apparat som drar 15 ampere från en 120-voltskrets skulle ha en säkerhetsklassning på 1 800 watt. Du bör välja en kretsstorlek som klarar det maximala effektbehovet för din elektriska utrustning.

Dessa beräkningar är dock lite knepigare om man inkluderar alla av kretsarna i din byggnad, särskilt förlängningssladdar och uttag. Om du överbelastar ett uttag med enheter som överskrider kretsens belastningskapacitet är det mer sannolikt att det uppstår en kortslutning. Vi rekommenderar därför att du använder Ohms lag för att hitta en lämplig kretsstorlek för alla dina elektroniska enheter och all din utrustning, och att du lämnar en säkerhetsmarginal på 20 procent.

Om en viss uppsättning enheter kräver 1 800 watt måste uttaget eller förlängningssladdarna ha en 20-amperekrets som kan leverera 2 400 watt. Detta ger tillräckligt utrymme för fel och säkerställer att enheterna får tillräckligt med ström utan risk för fel. Naturligtvis är detta exempel mycket småskaligt - de flesta kommersiella anläggningar och byggnader kräver kilowatt. Men enligt Ohms lag är den ekvation som används för att beräkna den korrekta belastningskapaciteten för en elektrisk krets alltid konsekvent, oavsett storlek.

Söka professionell hjälp

Även om ekvationen för att bestämma den elektriska kretsens belastningsförmåga är relativt enkel, är det svårt att genomföra en korrekt analys av elektrisk belastning kräver professionella tjänster. Det är där vi på Dreiym kommer in för att hjälpa till! Vi erbjuder tjänster för analys av elektriska kretsars belastningskapacitet för att säkerställa att ditt elsystem är tillräckligt balanserat.

Med hjälp av den insamlade informationen kan vi arbeta tillsammans med ditt företag för att uppdatera byggnadens system och även felsöka när problem uppstår. Dessutom kan vi hjälpa till att utveckla ditt företag och dess elsystem. I slutändan är det alltid ett klokt beslut att anlita en professionell analys, särskilt när det gäller att garantera säkerheten för dina anställda, dig själv och din anläggning.

Elektriska system är förvirrande och komplexa och kräver viss bakgrundskunskap när man utför tester. Lyckligtvis behöver inte ansvaret att känna till din byggnads lastkapacitet vara skrämmande. Nu när du förstår hur man beräknar elektriska kretsars lastkapacitet kan du anlita de allra bästa analystjänsterna för din byggnad.

Kontakta vårt trevliga team på Dreiym Engineering idag - vi är ivriga att arbeta med dina specifika behov för att säkerställa en säker och framgångsrik arbetsmiljö. Vi svarar också gärna på frågor om elektriska kretsars belastningskapacitet, våra tjänster och andra relaterade frågor!

Hur man beräknar elektriska kretsars belastningskapacitet

Dela denna artikel

Relaterade nyheter

Anmäl dig till vår

Nyhetsbrev