tekst

Beskyttelse mod lysbuer og OSHA: Hvad du har brug for at vide

Ashely
14. oktober 2021

Der er mange sundheds- og sikkerhedsaspekter at overveje som leder af en virksomhed. At fremme medarbejdernes sundhed og sikkerhed minimerer ikke bare risikoen for uheld, skader eller potentielle dødsfald, det styrker også din økonomi og dit omdømme, da du ikke behøver at bekymre dig om sikkerhedsorganisationers gebyrer eller bøder.

En organisation, der hjælper med at holde virksomheder ansvarlige for deres forebyggende sikkerhedsforanstaltninger, er OSHA. Occupational Safety and Health Administration fastsætter minimumskrav til sikkerhed, som virksomheder skal overholde for at fremme gode arbejdsforhold. Blandt disse krav har OSHA en vejledning til, hvordan virksomheder kan beskytte sig mod lysbuer. Dreiym Engineering ser på, hvad du har brug for at vide om lysbuebeskyttelse og OSHA.

Lysbuer: Hvad de er, og hvorfor de er farlige

Kort fortalt er en lysbue en eksplosion af elektrisk energi gennem en atmosfære. Forskellige årsager til lysbuer omfatter:

 • Beskadiget elektrisk udstyr
 • Dårlig isolering eller forbindelse
 • Højspændingskabler
 • Elektrisk tilbehør, der støder på vand
 • Dårlig vedligeholdelse af det elektriske system

Lysbuer varierer i alvorlighed baseret på den mængde energi, som en enhed udsender gennem atmosfæren. Skaderne spænder fra mindre skrammer til tredjegradsforbrændinger og endda dødsfald, for ikke at nævne den potentielle skade på din virksomheds udstyr og infrastruktur.

Forskellige måder, hvorpå virksomheder kan beskytte sig mod lysbuer

Heldigvis kan din virksomhed reducere risikoen for lysbuer på arbejdspladsen. Dreiym Engineering beskriver et par trin, som dit brand kan tage for at øge den elektriske sikkerhed.

Få en lysbueanalyse

Rekruttering lysbuekonsulenter er den bedste fremgangsmåde til at reducere medarbejdernes sårbarhed over for lysbuer. Under en lysbueanalyse af høj kvalitet vil professionelle elektroingeniører vurdere dit elektriske system og opdage eventuelle potentielle årsager til en lysbue. Når lysbuekonsulenterne har foretaget en grundig inspektion af din arbejdsplads, vil de komme med løsninger og sikkerhedsforanstaltninger baseret på de aktuelle forhold.

Brug personlige værnemidler

En umiddelbar form for beskyttelse mod lysbueskader er personlige værnemidler (PPE). Ansigtsværn, varmebestandigt tøj, slidstærke sko - PPE ser forskelligt ud for forskellige stillinger. At kræve, at alle medarbejdere, der interagerer med apparater, der har en elektrisk ladning, bærer personlige værnemidler, kan gøre forskellen mellem liv og død i en elektrisk eksplosion.

Operationel træning

Medarbejdere bør aldrig arbejde på det elektriske system, medmindre de er korrekt uddannede. Din virksomhed bør skabe forventninger og grænser for dem, der håndterer elektrisk udstyr.

Kræv rutinemæssig træning af høj kvalitet for medarbejdere, der arbejder med elektrisk udstyr eller tilbehør. Grundig oplæring i elektrisk drift skal omfatte sikker praksis for at undgå lysbueudbrud.

Vedligeholdelse af elektriske systemer

Medarbejderne kan selvfølgelig forsøge at beskytte sig selv med personlige værnemidler af høj kvalitet, men det er op til ledelsen og virksomhedsejerne at vedligeholde deres elektriske systemer. Regelmæssig vedligeholdelse af udstyr, reparationer og udskiftninger vil hjælpe med at opretholde elsikkerheden på arbejdspladsen.

OSHA og dets elektriske sikkerhedsstandarder for virksomheder

OSHA har flere standarder, som virksomheder skal følge. Forskellige standarder giver værdifuld information om passende personlige værnemidler til medarbejdere samt korrekt brug af elektrisk udstyr og energi. Vi har listet en håndfuld af deres standarder, der relaterer til lysbuer nedenfor.

 • 29 CFR 1910.132(d)(1)
 • 29 CFR 1910.332(b)(1)
 • 29 CFR 1910.333(b)(2)(iv)(B)
 • 29 CFR 1910.335(a)(1)(i)
 • 29 CFR 1910.335(a)(1)(v)

OSHA tilbyder også træning, uddannelse og forebyggende hjælp til virksomheder, der ønsker at maksimere sikkerheden på deres arbejdsplads.

Andre organisationer, der fremmer elektrisk sikkerhed på arbejdspladsen

Det, du skal vide om lysbuebeskyttelse og OSHA, er, at OSHA ikke er den eneste organisation, du bør følge. Der findes flere organisationer, som opfordrer virksomheder til at overholde standarder for elektrisk sikkerhed. NFPA, IEEE og NESC har hver deres sæt af standarder, som virksomheder bør følge.

Overholdelse af alle de standarder og artikler, som organisationerne beskriver, maksimerer sikkerheden på arbejdspladsen mod lysbuer. Nedenfor giver vi en kort beskrivelse af hver forening samt de regler, de har vedrørende beskyttelse mod lysbuer.

National Fire Protection Association

National Fire Protection Association (NFPA) har eksisteret siden slutningen af 1800-tallet og fungerer som en international nonprofit-organisation, der stræber efter at minimere elektriske, brandmæssige og relaterede sårbarheder overalt. NFPA tilbyder masser af træning og interaktive kurser for at øge viden om forskellige brandfarer i hjemmet, på arbejdspladsen og andre steder.

NFPA 70E

NFPA udviklede NFPA 70E efter anmodning fra OSHA i 1979. NFPA har siden udgivet flere udgaver af deres 70E-standard for at tage højde for fremskridt inden for elektriske systemer. Formålet med denne standard er at beskytte medarbejdere mod skader og dødsfald som følge af lysbuer, lysbueeksplosioner, elektrisk stød og andre elektriske uheld. Forskellige artikler under 70E, der specifikt vedrører lysbuer, omfatter:

 • Artikel 130, stk. 5
 • Artikel 130.7

Institut for elektriske og elektroniske ingeniører

Det amerikanske institut for elektroingeniører og instituttet for radioingeniører grundlagde IEEE i 1963. Denne professionelle sammenslutning muliggør korrespondance mellem elektro- og elektronikingeniører. Mens IEEE er dedikeret til at fremme teknologi, har de også dedikeret deres indsats til elektrisk sikkerhed.

I 2002 udarbejdede IEEE en guide til beregning af lysbuefare, eller IEEE 1584. Denne vejledning fungerer som et fundament for nøjagtige og grundige lysbueanalyser. Den skitserer detaljer for konsulenter, der sikkert skal identificere forskellige elektriske målinger under en lysbuevurdering, såsom dem, der er anført nedenfor.

 • Spændingsområder
 • Elektrode-konfigurationer
 • Størrelser på kabinetter
 • Elektrisk udstyrs potentielle energi

National kodeks for elektrisk sikkerhed

National Electric Safety Code (NESC) sætter den amerikanske standard for korrekt og sikker installation, drift og vedligeholdelse af elektriske strøm- og kommunikationssystemer. To artikler i NESC, der gælder for lysbuesikkerhed, er:

 • Artikel 110.16(A)
 • Artikel 110.16(B)

Her kan din virksomhed få en lysbueanalyse af høj kvalitet

Når du investerer i en lysbueanalyse til din virksomhed, er det vigtigt at bruge lysbuekonsulenter med ekspertise. Hos Dreiym Engineering er vores team af certificerede elektroingeniører her for at hjælpe dig med at forstå, hvad der er på spil på en omfattende og brugbar måde. Vores lysbuevurderinger omfatter:

 • En grundig gennemgang af stedet
 • Analyse af elektrisk koordinering
 • Rapport om lysbueanalyse
 • Produktion af lysbuemærkater
 • Og mere til

Vi designer hvert trin i vores lysbueanalyse for at maksimere den elektriske sikkerhed på arbejdspladsen. Kontakt os i dag for at få et tilbud på lysbueanalyse til din virksomhed.

Beskyttelse mod lysbuer og OSHA: Hvad du har brug for at vide

Del denne artikel

Relaterede nyheder

Tilmeld dig vores

Nyhedsbrev