tekst

Den ultimative guide til NFPA's koder og standarder

Angela
29. juli 2022

Kontakt Dreiym Engineering, hvis du har spørgsmål om korrosion, elektricitet eller retsmedicin.

NFPA har arbejdet utrætteligt på at forbedre brandsikkerheden i over et århundrede. Som et resultat har de et omfattende katalog af regler og standarder, der uddanner os og beskytter os mod brand og elektriske farer. Brug et øjeblik på at læse om, hvad denne utrolige organisation gør for at beskytte vores sikkerhed. Desuden kan du lære om nogle af de regler og standarder, der beskytter os hver dag.

Hvad er NFPA?

Det hjælper at have en solid forståelse af NFPA, før man dykker dybere ned i dens forskellige sikkerhedskoder og standarder. I bund og grund er National Fire Protection Association (NFPA) en selvfinansieret, international non-profit organisation, der består af 200 komitéer.

Disse komitéer er bemandet med tusindvis af frivillige, som hver især har ekspertise inden for forskellige områder af brandsikkerhed. Nonprofitorganisationens eneste mission er at minimere brand- og elektricitetsrisici for at eliminere dem:

 • Tilskadekomst eller død
 • Tab af ejendom
 • Økonomisk tab

NFPA blev grundlagt i 1896 med en klar vision om at reducere brandrelaterede tab og redde liv ved at dele information, ressourcer og deres passion for brandsikkerhed med verden.

Hvorfor findes det? Hvad tilbyder den?

Som tidligere nævnt eksisterer NFPA for at beskytte det globale samfund mod de potentielle farer ved brand. Men der er mere i det end det. Organisationen gør det muligt for borgerne at bevæbne sig med viden gennem løbende uddannelse, forskning og træning i forebyggelse af brand og elektriske farer.

NFPA samarbejder også med komplementære organisationer over hele verden. Det er med til at sikre, at de kan uddanne så mange mennesker som muligt. Men de er mest kendt for at skabe præcedens for bedste praksis inden for forebyggelse af brandfare.

Brandlovgivningen

NFPA har siden sin oprettelse arbejdet utrætteligt på at levere den højest mulige brandsikkerhedsstandard. I jagten på dette har de leveret information af høj kvalitet gennem de mere end 300 brandregler og standarder, de har udarbejdet for at forbedre brandsikkerheden.

Den måske mest afgørende af dem er den officielle brandlov. Denne kodeks blev først etableret af en gruppe forsikringsselskaber i 1800-tallet. Formålet med brandreglerne var at skabe præcedens for bedste praksis inden for brandsikkerhed, regler og risikostyring.

Brandlovgivningen opdateres stadig med få års mellemrum, og den anses for at være en af de eneste, der dækker alt:

 • Beboernes sikkerhed (med infrastruktur, farlige og brandfarlige materialer)
 • Brandsikkerhed (for offentligheden og førstehjælpere)
 • Livssikkerhed (for offentligheden og førstehjælpere)
 • Brandsikringssystemer
 • Udstyr til brandbeskyttelse

Den skitserer også krav til specifikke interesseområder. For eksempel dækker den ting som almindelig brandforebyggelse på arbejdspladsen. Men den går også dybere ned i retningslinjer for mere nicheprægede områder, herunder retsmedicinsk brandundersøgelse.

Vigtige NFPA-standarder og -koder

Brandlovgivningen er uden tvivl afgørende for NFPA's mission. Men det er kun én blandt hundredvis af standarder og regler, der dagligt sørger for vores sikkerhed. Nedenfor har vi listet nogle flere af de mest fremtrædende regler, som NFPA stiller til rådighed for offentligheden.

NFPA 10: Standard for bærbare brandslukkere

Dækker følgende ting vedrørende bærbare ildslukkere:

 • Udvælgelsesprocessen
 • Installationsprocessen
 • Inspektionsprotokollerne
 • Vedligeholdelsesprocedurerne
 • Genopladningsprocessen
 • Testprotokollerne

Denne standard gælder også for alle andre klasse D brandslukningsmidler. Formålet er at sikre, at de, der køber bærbare ildslukkere, vælger højtydende produkter, der vil fungere korrekt i tilfælde af en brandulykke.

NFPA 12: Standard for slukningssystemer med kuldioxid

Denne standard er meget ligetil. Den beskriver de minimumskrav, som et kulsyreslukningssystem skal opfylde, før det kan bruges.

Denne standard har til formål at sikre, at disse innovative systemer fungerer optimalt uden utilsigtet at skade de mennesker eller infrastrukturer, de er designet til at beskytte.

NFPA 13: Standard for installation af sprinklersystemer

Sprinklersystemer er et ret almindeligt aspekt af brandsikkerhed over hele linjen. Derfor er det afgørende at have en standard, der indeholder minimumskravene til design- og installationsprocedurerne.

Heldigvis skitserer NFPA 13 disse krav for begge:

 • Automatiske sprinklersystemer
 • Sprinklersystemer til beskyttelse mod eksponering

Som du kan forestille dig, gælder denne standard for mange af de sprinklersystemer, du ser i lejlighedskomplekser, kontorer, skoler og endda indkøbscentre.

NFPA 20: Standarder for stationære pumpe- og brandsikringssystemer

Denne standard beskriver den korrekte udvælgelses- og installationsproces for dem, der bruger væskepumper til private brandbeskyttelsesforanstaltninger. Disse systemer bruges typisk til infrastruktur med krav om højt tryk. Som sådan er denne standard vigtig for højhuse eller store lagerbygninger.

NFPA 25: Standarder for inspektion, test og vedligeholdelse af vandbaseret beskyttelse

Dette er endnu en ligetil standard. Den findes som en oversigt over kravene til inspektion, test og vedligeholdelse af ethvert vandbaseret brandsikringssystem. Det omfatter visse typer sprinklersystemer, andre typer vandbaserede slukningssystemer og lignende.

NFPA 70: Den nationale elektriske kode

National Electric Code er på samme niveau som The Fire Code med hensyn til, hvor omfattende den er, og hvor meget den bliver brugt. Det er den mest refererede elektriske kode i verden. Dens formål er at skitsere sikkerhedskrav til forskellige typer elektriske installationer.

NFPA 72: National kode for brandalarm- og signalsystemer

Denne kode skitserer bestemmelser for forskellige sektorer for at hjælpe dem med at holde trit med samfundets stadigt udviklende brandsikkerhedsbeskyttelse. Denne kode indeholder krav til ændringer af:

 • Branddetekteringssystemer og -protokoller
 • Metoder og protokoller til brandalarmering
 • Krav til nødkommunikation

National Code for Fire Alarm and Signaling Systems sikrer, at sikkerhedsprotokollerne er opdaterede med nye teknologier eller procedurer for risikostyring, der indføres med tiden. Derfor er det en nødvendig kodeks for alle, der overholder brandsikkerhedsprotokoller.

NFPA 101: Kodeks for livssikkerhed

Life Safety Code er en anden vigtig kode, der indgår i NFPA's omfattende katalog. Dens formål er at etablere minimumskvalifikationer for nye og eksisterende bygninger.

Denne kode omfatter infrastrukturkrav, der skal indføres for at beskytte bygningens beboere mod røg, giftige dampe og brande.

Sådan får du de oplysninger, du har brug for

Eksemplerne ovenfor er blot en håndfuld af de mange koder, du kan få adgang til gennem NFPA. Vi kan selvfølgelig kun give så meget information om, hvad hver af disse vigtige koder og standarder dækker. Heldigvis kan du også besøge NFPA's hjemmeside for at lære mere.

Der kan du finde mere detaljeret litteratur om hver kode. Du kan også finde andre nyttige ressourcer, såsom opdaterede data og forskningsrapporter. Og endelig kan du besøge deres officielle katalog for at downloade materialer, der uddyber den specifikke kode eller standard, du leder efter.

Kort sagt spiller NFPA en vigtig rolle i at beskytte alle mod brand og elektriske farer. Forhåbentlig har denne blog kastet lidt lys over, hvor vigtig denne organisation er.

Den ultimative guide til NFPA's koder og standarder

Del denne artikel

Relaterede nyheder

Tilmeld dig vores

Nyhedsbrev