tekst

En introduktion til fejlanalyse af elektriske apparater

Angela
20. marts 2023

Kontakt Dreiym Engineering, hvis du har spørgsmål om korrosion, elektricitet eller retsmedicin.

En af de mange tjenester, som elektroingeniører udfører, er analyse af apparatfejl eller en retsmedicinsk undersøgelse af, hvordan og hvorfor et apparat holder op med at fungere. Der kan være mange forskellige årsager til, at apparater går i stykker, lige fra defekte komponenter til overbelastning af det elektriske system. Fejlanalyse bruger forskellige testmetoder til at lokalisere kilden til problemet.

Dreiym Engineering beskæftiger et team af erfarne og detaljeorienterede elektroingeniører, som udfører disse fejlanalyseundersøgelser. Med vores introduktion til fejlanalyse af elektriske apparater, og hvad det indebærer, håber vi at kunne oplyse dig yderligere om fordelene ved denne værdifulde service.

Hvad er fejlanalyse af elektriske apparater?

Fejlanalyse er en proces, hvor elektroingeniører udfører en retsmedicinsk undersøgelse af kilden til et apparats fejl. Det sekundære mål med disse undersøgelser er at finde ud af, hvordan man retter fejlen og får apparatet til at fungere igen.

Undersøgelser af fejl i elektriske apparater gavner brugerne af disse apparater, da de lærer mere om, hvordan apparatet skal fungere. Producenter af apparater har også meget at vinde ved fejlanalyse, da undersøgelserne giver information, der kan forbedre fremtidige produktdesigns.

Fordele ved fejlanalyseundersøgelser

At finde årsagen til, at et apparat svigtede, kan hjælpe dig ved at give videnskabeligt underbyggede beviser for, hvordan apparatet svigtede.

Forbrugere

Hvis du er den primære bruger af det pågældende apparat, kan en fejlanalyse lokalisere kilden til problemet og give dig værdifuld information til fremtiden. Lad os sige, at din vaskemaskine holder op med at virke, og en fejlanalyseundersøgelse finder en kortslutning i dit elektriske system. Med disse oplysninger kan du tilkalde en elektriker til at løse eventuelle problemer med ledningerne, hvilket kan forhindre fejl i fremtiden.

Producenter

Er du involveret i fremstilling af elektriske apparater? Producenter er ofte kunder hos rådgivende virksomheder inden for elektroteknik fordi de vil kende alle de måder, deres produkter kan fejle på.

Apparatproducenter bestiller ofte en fejlanalyse, før apparatet faktisk fejler, for at finde potentielle svage punkter i produktets design. Fordi fejl i designet så ofte er årsag til apparatfejl, ønsker producenterne at forhindre disse fejl, før de opstår. Desuden kan det være dyrt og tidskrævende at genskabe de forhold, hvorunder et apparat svigtede.

Almindelige metoder til fejlanalyse

Når du kontakter en elektroingeniør for at få udført en apparatfejlsanalyse, kan de bruge en række forskellige undersøgelsesteknikker til at finde svar. Lad os se på et par almindelige metoder til disse undersøgelser.

Analyse af fejltilstande og -effekter (FMEA)

Producenter, der udvikler nye elektriske apparater, ønsker at kende alle de potentielle måder, deres produkter kan fejle på. FMEA, som navnet antyder, undersøger kvalitativt potentielle fejlmuligheder (eller årsager) til apparatfejl og de effekter, de kan medføre.

Ingeniører opdeler fejltyper i to kategorier: forudsigelige og uforudsigelige. Under FMEA-processen tester ingeniørerne en række forudsigelige fejltilstande og måler deres effekter. FMEA's rangskalaer omfatter forekomsten og alvorligheden af fejlen (eller effekten) og sandsynligheden for, at fejlen vil opstå.

Fejltræanalyse (FTA)

Hvis et elektrisk apparat allerede har fejlet, kan ingeniører bruge et fejltræ til visuelt at repræsentere selve fejlen og alle dens potentielle kilder. Tilstanden eller årsagen til fejlen er repræsenteret i toppen af træet, mens alle potentielle årsager forgrener sig i bunden.

Med fejltræanalyse prioriterer de ingeniører, der udfører undersøgelsen, logikbaserede årsags- og virkningspar. Træet består normalt af binære betingelser ("og"/"eller") og kun de mest relevante hændelser, der kunne have ført til fejlen.

Analyse af farer og driftsmuligheder (HAZOP)

Denne fejlanalysemetode giver ikke et samlet billede af apparatets pålidelighed. I stedet fokuserer den mere snævert på potentielle fejl, der udgør en risiko for mennesker, dyr eller ejendom. Analytikere opdeler komplekse apparatdesigns i små, håndterbare blokke og analyserer derefter hver blok individuelt.

Når en ingeniør udarbejder en HAZOP-rapport, identificerer han alle potentielle sikkerhedsrisici og evaluerer hver enkelt. Disse rapporter indeholder ofte anbefalinger til afhjælpende foranstaltninger i tilfælde af en farlig apparatfejl.

Analyse af handlingsfejl (AEA)

Nogle gange svigter et apparat på grund af fejl begået af den person, der betjener det. Analyse af handlingsfejl har til formål at identificere præcis hvilke menneskelige fejl, der sandsynligvis vil føre til apparatsvigt.

I praksis minder implementeringen af handlingsfejlanalyse meget om FMEA. Ingeniører sætter sig ind i det pågældende apparat, tester en række forskellige handlingsfejl og dokumenterer deres konsekvenser og risikoniveauer.

Analyse af fejltilstande, effekter og kritikalitet (FMECA)

Hvis din rådgivende elektroingeniør har udført en FMEA, følger de måske op med en kritikalitetsanalyse. Denne analyserunde har til formål at kategorisere apparatfejl efter, hvor alvorlige deres konsekvenser er. Alvorlighedsklassifikationer er som følger:

  • Kategori 4: Mindre eller ubetydelig risiko for skade, normalt simple problemer med apparatets pålidelighed
  • Kategori 3: Marginal risiko for mindre personskade eller materiel skade
  • Kategori 2: Kritisk risiko for alvorlig personskade eller materiel skade
  • Kategori 1: Katastrofal risiko for død eller alvorlige systemfejl

Ingeniører, der udfører FMECA, rangerer potentielle apparatfejl efter deres alvorlighed og sandsynligheden for, at fejlen opstår.

Analyse af hændelsestræer (ETA)

Denne metode til analyse af apparatfejl dokumenterer ikke kun fejl - den dokumenterer også succeser. I hændelsestræanalyse bruger ingeniører boolsk logik til at opstille et træ af hændelser nedefra og op.

Boolsk logik indeholder "sandhedsværdier", der repræsenterer et af to udfald. I databehandling er disse værdier "sand" og "falsk", mens de i fejlanalyse kategoriseres i fejl og succeser. For hver begivenhed (eller potentiel fejl), der testes, noterer ingeniørerne resultatet som enten en succes eller en fiasko.

Oplever du en fejl i et eller flere af dine elektriske apparater? Er du en apparatproducent, der ønsker at eliminere farer fra nye produktdesigns? Fejlanalyse af elektriske apparater kan give dig de svar, du har brug for.

Dreiym Engineerings introduktion til forskellige fejlanalysemetoder giver et mere detaljeret billede af, hvordan vores ingeniører udarbejder analyserapporter og giver pålidelige svar på, hvad der er årsagen til fejlen. Hvis du har brug for en grundig fejlanalyse af et eller flere af dine apparater, så kontakt Dreiym i dag.

En introduktion til fejlanalyse af elektriske apparater

Del denne artikel

Relaterede nyheder

Tilmeld dig vores

Nyhedsbrev