tekst

Hvor ofte skal jordsystemer testes?

Angela
30. juni 2022

Kontakt Dreiym Engineering, hvis du har spørgsmål om korrosion, elektricitet eller retsmedicin.

Maskiner, der kan udnytte elektricitetens kraft, er måske nogle af de vigtigste innovationer i menneskets historie. Med dem kan vi forsyne hjem med strøm, fremstille varer og kontrollere vores miljø i et omfang, vi hidtil ikke har drømt om.

Men det faktum, at vi har mestret kunsten at udnytte elektricitet, mindsker ikke dens rå kraft eller dens potentielle fare. Derfor er et jordingssystem altafgørende for sikkerheden for dem, der arbejder med elektriske maskiner. Og for at sikre, at systemet er effektivt, er det vigtigt at vide, hvor ofte du skal teste dit jordingssystem.

Hvad er test af jordsystemer?

Før vi tager fat på spørgsmålet om, hvor ofte man bør teste et jordsystem, er det en god idé at gennemgå det grundlæggende i test af jordsystemer. Som du måske ved, forbinder et jordingssystem et elektrisk system eller elektrisk udstyr med jorden. En test af jordingssystemet sikrer, at et nyt jordingssystem vil fungere, eller at et eksisterende system stadig fungerer.

Disse tests fokuserer på at kontrollere den omgivende jords resistivitet og selve jordspyddenes funktionalitet. Ingeniører bruger typisk pæleløse tests og firepunktstests til førstnævnte, mens fald af potentiale og selektiv test er mere almindeligt til sidstnævnte.

Vigtigheden af test af jordsystemer

Når man tænker på, hvor vigtigt det er med effektive jordingssystemer, er det nemt at se, hvor vigtigt det er at teste dem. Når et lyn slår ned i nærheden af dit anlæg, kan den efterfølgende energi trænge ind i dit system, når den forsøger at bevæge sig mod jorden. Hvis der ikke er nogen levedygtig forbindelse til jorden, vil energien overbelaste dit system, beskadige materialet og slette data.

Mere bekymrende er det, at hvis der kommer energi ind i et ikke-jordet system, mens der står mennesker i nærheden, kan energien springe til personen og forårsage stød eller endda elektrisk stød. Den kan også springe til andre genstande og forårsage farlige brande eller lysbuer.

Hvor ofte bør du teste jordsystemet?

Så snart du har installeret et jordingssystem, bør du sørge for, at systemet bliver testet for at sikre, at det fungerer efter hensigten i dit anlæg. Herefter bør du kunne nøjes med at teste en gang om året. Men i områder, hvor klimaet ændrer sig dramatisk i løbet af årstiderne, bør du måske overveje at tjekke systemet hver femte til niende måned. Du bør også tjekke det, hver gang systemet bliver repareret.

Hos Dreiym Engineering forstår vi os på elektricitet og elektrisk udstyr. Hvis du er på udkig efter en jordprøvningsfirmakan du være sikker på, at vi leverer pålidelige jordtest til dit anlæg.

Del denne artikel

Relaterede nyheder

Tilmeld dig vores

Nyhedsbrev