tekst

Jordfejl vs kortslutning: Forskellen og hvordan man forebygger risikable problemer

Angela
10. december 2021

Kontakt Dreiym Engineering, hvis du har spørgsmål om korrosion, elektricitet eller retsmedicin.

Hvad er en jordfejl?

En jordfejl er en type elektrisk fejl, der opstår, når en elektrisk strøm undslipper fra sin tilsigtede vej og flyder til jorden gennem en utilsigtet leder. Det kan ske, når en elektrisk ledning er beskadiget, blottet eller våd og kommer i kontakt med en metalgenstand, en person eller jorden. En jordfejl kan forårsage stød, brand eller beskadigelse af det elektriske system.

Hvad er en kortslutning?

En kortslutning er en anden type elektrisk fejl, der opstår, når en elektrisk strøm omgår den tilsigtede vej og flyder direkte til strømkilden. Det kan ske, når to ledninger rører hinanden og skaber en vej med lav modstand for strømmen. En kortslutning kan forårsage en gnist, en brand eller skader på det elektriske system.

Hvad er forskellen på en jordfejl og en kortslutning?

Den største forskel mellem en jordfejl og en kortslutning er strømmens retning. Ved en jordfejl løber strømmen til jorden, mens strømmen ved en kortslutning løber tilbage til strømkilden. En anden forskel er den potentielle fare ved hver fejl. En jordfejl kan være mere farlig for mennesker og dyr, da de kan blive en del af strømvejen og få stød. En kortslutning kan være farligere for det elektriske system, da det kan skabe en stor mængde varme og forårsage brand.

Hvordan forebygger man jordfejl og kortslutninger?

Den bedste måde at forhindre jordfejl og kortslutninger på er at installere og vedligeholde korrekte elektriske ledninger og enheder. Nogle af de enheder, der kan hjælpe med at forhindre disse fejl, er:

  • Jordfejlsafbrydere (GFCI'er): Dette er enheder, der registrerer jordfejl og slukker for strømmen til det berørte kredsløb. De installeres normalt i stikkontakter eller afbrydere, der er tæt på vandkilder, såsom badeværelser, køkkener, vaskerum, garager og udendørs. GFCI'er har test- og nulstillingsknapper, så du kan kontrollere deres funktionalitet og genoprette strømmen, hvis de udløses.
  • Lysbueafbrydere (AFCI'er): Dette er enheder, der registrerer lysbuefejl, som er gnister eller blink, der opstår, når ledninger er beskadigede eller løse. Lysbuefejl kan forårsage jordfejl eller kortslutninger samt brande. AFCI'er installeres normalt i strømafbrydere, der beskytter ledningerne i soveværelser, stuer, spisestuer og andre områder, hvor der sandsynligvis kan opstå lysbuefejl. AFCI'er har test- og nulstillingsknapper, så du kan kontrollere deres funktionalitet og genoprette strømmen, hvis de udløses.
  • GFCI-stikkontakter: Det er stikkontakter, der har indbyggede fejlstrømsafbrydere. De bruges til at erstatte almindelige stikkontakter i områder, hvor fejlstrømsafbrydere er påkrævet eller anbefales. De har test- og nulstillingsknapper, så du kan kontrollere deres funktionalitet og genoprette strømmen, hvis de udløses.

Hvordan fungerer fejlstrømsafbrydere?

En jordfejlsafbryder overvåger strømmen i et kredsløb og sammenligner mængden af strøm, der går til og fra et apparat eller en enhed. Under normale forhold bør strømmen være afbalanceret og lige stor. Men hvis der er en jordfejl, som f.eks. en flosset ledning, der rører ved en metalgenstand, eller en person, der kommer i kontakt med en strømførende ledning, vil noget af strømmen slippe ud af kredsløbet og tage en alternativ vej til jorden. Det skaber en ubalance i strømflowet, som GFCI'en registrerer og reagerer på.

Når GFCI'en registrerer en jordfejl, afbryder den hurtigt strømmen til kredsløbet og forhindrer elektrisk stød, brand eller skader på udstyret. GFCI'en kan reagere på så lidt som 1/40 af et sekund, hurtigere end et blink med øjet. GFCI'en beskytter ikke mod overbelastning, kortslutning eller stød, der opstår mellem den varme og den neutrale ledning, som håndteres af sikringer eller afbrydere. GFCI'en beskytter kun mod stød, der opstår mellem den varme ledning og jorden, eller mellem den neutrale ledning og jorden.

For at sikre, at fejlstrømsafbryderen fungerer korrekt, anbefales det at teste den hver måned ved at følge disse trin:

- Sæt en lampe eller et andet apparat i fejlstrømsafbryderen, og tænd for den.

- Tryk på testknappen på fejlstrømsafbryderen. Strømmen skal gå, og lampen eller enheden skal slukke.

- Tryk på nulstillingsknappen på fejlstrømsafbryderen. Strømmen bør komme tilbage, og lampen eller enheden bør tænde.

- Hvis fejlstrømsafbryderen ikke reagerer som beskrevet, kan den være defekt og bør udskiftes af en kvalificeret elektriker.

Hvordan fungerer AFCI'er?

- I modsætning til GFCI'er, som beskytter mod jordfejl, beskytter AFCI'er mod lysbuefejl, som er gnister eller blink, der opstår, når elektriske ledninger eller kabler er beskadigede, flossede, løse eller overophedede. Lysbuefejl kan forårsage brand og elektrisk stød ved at antænde materialer i nærheden eller skabe en sti til en person, der rører ved en metalgenstand.

- AFCI'er fungerer ved at detektere de karakteristiske mønstre af strøm og spænding, som indikerer en lysbuefejl. De overvåger konstant det elektriske kredsløb og sammenligner det med en normal bølgeform. Hvis de registrerer en abnormitet, såsom en pludselig stigning eller et fald i strøm eller spænding, eller en højfrekvent støj, afbryder de strømforsyningen og forhindrer lysbuefejlen i at fortsætte.

- AFCI'er kan installeres som afbrydere i hovedtavlen eller som beholdere i stikkontakterne. De er designet til ikke kun at beskytte den stikkontakt, hvor de er installeret, men også hele forgreningskredsløbet nedstrøms fra det punkt. I henhold til NEC er AFCI'er påkrævet følgende steder:

Alle 120 volt, enfasede, 15- og 20-ampere kredsløb, der forsyner stikkontakter og enheder i boligens soveværelser, stuer, spisestuer, familierum, stuer, biblioteker, huler, udestuer, rekreative rum, skabe, gange og lignende rum eller områder.

Hvor er GFCI'er og AFCI'er påkrævet?

Den nationale elektriske kode (NEC) er et sæt standarder og regler, der styrer installation og vedligeholdelse af elektriske systemer i USA. NEC specificerer, hvor der kræves eller anbefales GFCI'er og AFCI'er for at forhindre jordfejl og kortslutninger. I henhold til NEC er der krav om fejlstrømsafbrydere på følgende steder i de fleste boliger:

  • Alle 125 volt, enfasede, 15- og 20-ampere stikkontakter installeret i badeværelser, garager, krybekældre, ufærdige kældre, køkkener, vaskerum, våde barvaske, bådehuse og udendørs.
  • Alle 125-volt, enfasede, 15- og 20-ampere stikkontakter, der er installeret inden for 6 fod fra den udvendige kant af en vask.
  • Alle 125 volt, enfasede, 15- og 20-ampere stikkontakter installeret på steder, hvor stikkontakterne ikke er let tilgængelige og forsynes af en afgreningskreds dedikeret til elektrisk snesmeltnings-, afisnings- eller rørledningsopvarmningsudstyr.

I henhold til NEC er AFCI'er påkrævet i følgende boligområder:

  • Alle 120 volt, enfasede, 15- og 20-ampere forgreningskredsløb, der forsyner stikkontakter eller enheder installeret i boligenhedens køkkener, familierum, spisestuer, stuer, dagligstuer, biblioteker, huler, soveværelser, udestuer, rekreative rum, skabe, gange, vaskerum eller lignende rum eller områder.
  • Alle forgreningskredsløb, der forsyner 120 volt, enfaset, 15 og 20 ampere udtag eller enheder installeret i kollegieenheder.

Tjek med en ingeniør

Jordfejl og kortslutninger er almindelige typer af elektriske fejl, der kan forårsage stød, brand og skader på det elektriske system. De kan forhindres ved at installere og vedligeholde korrekte elektriske ledninger og enheder, såsom GFCI'er og AFCI'er. NEC giver retningslinjer for, hvor disse enheder er påkrævet eller anbefales for at sikre sikkerhed og overholdelse. Ved at følge disse retningslinjer kan du beskytte dig selv, din familie og din ejendom mod farerne ved jordfejl og kortslutninger. For at være sikker på, at du har beskyttet din installation, bør du altid konsultere en autoriseret ingeniør.

Del denne artikel

Relaterede nyheder

Tilmeld dig vores

Nyhedsbrev