tekst

Hoe bereidt u uw bedrijf voor op een stroomstoring?

Angela
5 juli 2022

Neem contact op met Dreiym Engineering voor vragen over corrosie, elektriciteit of forensisch onderzoek.

Veiligheid is van het grootste belang voor bedrijven. Daarom nemen bedrijven elk jaar de tijd om te bespreken wat ze moeten doen in geval van nood, zoals branden, tornado's en actieve schutters. Deze voorbereiding helpt om werknemers veilig te houden tijdens deze gevaarlijke scenario's.

Bedrijven doen echter vaak niet dezelfde moeite om zich voor te bereiden op stroomuitval, omdat ze het potentiële gevaar in deze scenario's niet zien. Maar weten hoe u uw bedrijf kunt voorbereiden op een stroomstoring is ook belangrijk voor het bevorderen van de veiligheid in uw bedrijf.

Het belang van voorbereid zijn op stroomuitval

Stroomstoringen komen de laatste jaren steeds vaker voor in de Verenigde Staten. Volgens één bron heeft maar liefst één op de vier bedrijven minstens één storing per maand. Dit maakt stroomuitval waarschijnlijker dan de andere scenario's die we hebben genoemd.

Deze onderbrekingen kunnen kostbaar zijn voor bedrijven, de uitvaltijd verlengen, de communicatie verstoren en producten beschadigen of bederven. Ze kunnen ook gevaarlijke omstandigheden creëren. Valgevaar neemt toe wanneer het licht uitvalt, en wanneer de stroom weer aangaat, kan dit pieken veroorzaken die apparatuur kunnen beschadigen en brand kunnen veroorzaken.

Stappen om uw bedrijf voor te bereiden op een stroomstoring

Potentiële risico's identificeren

De eerste stap in de voorbereiding op een gevaar is weten dat het gevaar bestaat. Voor stroomuitval betekent dit dat u zowel mogelijke oorzaken van stroomuitval moet identificeren als plaatsen die gevaarlijk kunnen worden als het licht uitvalt. Dit laatste is vooral belangrijk voor de veiligheid van werknemers en klanten.

Enkele risicofactoren waar u op moet letten zijn:

  • Gevaar van struikelen
  • Liften of roltrappen waar mensen op vast kunnen komen te zitten
  • Koelkasten of vriezers die bederfelijk voedsel bevatten
  • Beveiligingssystemen die tijdens een storing kunnen uitvallen
  • Plaatsen waar stroompieken boogflitsen kunnen veroorzaken
  • Elektrische apparaten die gevoelig zijn voor piekspanningsschade

Terwijl valgevaar of bederfelijk voedsel gemakkelijk te herkennen zijn, zijn gevaren die verband houden met elektrische schommelingen vaak moeilijker te identificeren. Daarom is het goed om contact op te nemen met elektrotechnische adviseurs om deze risico's op te sporen.

Zorg dat u een veiligheidskit bij de hand hebt

Het is niet gemakkelijk om benodigdheden te vinden als het licht uitgaat. Het is dus essentieel om een kit met handig gereedschap te hebben. Een stroomuitvalgereedschapskit voor bedrijven moet zaklampen en extra batterijen bevatten, een radio op batterijen of een zwengel waarnaar u kunt luisteren voor updates, en mogelijk een portofoon of andere communicatiemiddelen.

Daarnaast is het een goed idee om een EHBO-doos naast de stroomuitvaldoos te bewaren. Op die manier hoeft u bij eventuele verwondingen geen tijd te verspillen met het zoeken naar de EHBO-doos.

Train uw personeel in veiligheidsprotocollen

Een van de belangrijkste hulpmiddelen in een crisis is informatie. Als uw personeel weet wat het moet doen tijdens een stroomstoring, zal het de nodige stappen kunnen ondernemen om zichzelf en uw klanten veilig te houden zonder in paniek te raken. Dit betekent dat u een veiligheidsprotocol moet opstellen en uw personeel hierin moet trainen.

Uw veiligheidsprotocol moet informatie bevatten over:

  • Wat u moet doen als de stroom uitvalt
  • Of klanten het pand moeten verlaten
  • Hoe contact opnemen met de autoriteiten over de storing
  • Of ze eerder mogen vertrekken

Er moet ook een communicatiesysteem zijn tussen u en uw werknemers, zodat ze weten waar ze terecht kunnen voor updates over de situatie.

Heb een systeem voor documenten

Het verlies van kostbare bedrijfsdocumenten is een van de moeilijkere gevolgen van uitval. En aangezien uitval meestal onverwacht is, kan het moeilijk zijn om u erop voor te bereiden. De beste manier om verlies te voorkomen is om alle documenten naar de cloud te back-uppen terwijl werknemers eraan werken.

Beschermen tegen piekspanningen

Wanneer een stroomstoring voorbij is, stroomt de elektriciteit weer het systeem in. Dit veroorzaakt vaak een overbelasting van het systeem, een zogenaamde stroompiek, die elektrische apparaten of apparatuur die tijdens de stroomuitval aangesloten zijn, kan beschadigen. Investeren in overspanningsbeveiligingen kan helpen om uw apparatuur in dit geval te beschermen.

Investeer in een generator

In de meeste gevallen duren stroomonderbrekingen niet langer dan een paar minuten of uren. In sommige gevallen, zoals na zware stormen, kan een stroomstoring echter enkele dagen of zelfs weken duren. Dit kan de productiviteit van uw bedrijf ernstig verstoren. In deze gevallen is het een goed idee om een generator op locatie te hebben om uw bedrijf van de broodnodige stroom te voorzien.

Wat te doen als de stroom uitvalt

De storing melden

Als de stroom langer dan een paar minuten uitvalt, is het belangrijk dat u de storing meldt bij het bedrijf dat de stroomvoorziening in uw gebied regelt. Als u niet zeker weet met welk bedrijf u contact moet opnemen, raadpleeg dan uw elektriciteitsrekening, zoek op de website van uw staat of neem contact op met uw huisbaas als u geen eigenaar bent van uw eigendom.

Koppel elektronica en apparatuur los

Niet elk elektronisch apparaat in uw bedrijf is aangesloten op een overspanningsbeveiliging. De beste manier om apparatuur te beschermen die niet op een overspanningsbeveiliging is aangesloten, is om deze van de muur te halen zodra de stroom uitvalt. Zo voorkomt u dat het apparaat overladen wordt met overtollige elektriciteit.

Houd koelkasten of vriezers gesloten

Dit is vooral van toepassing op voedselgerelateerde bedrijven en kruidenierswinkels, maar kan ook gelden voor elk bedrijf met een koelkast in de pauzeruimte. Als de stroom uitvalt, wordt er geen koude lucht meer in koelkasten of vriezers gepompt. De beste manier om bederfelijke artikelen langer koud te houden is om de deuren gesloten te houden zodat de koude lucht niet kan ontsnappen.

Sluit uw bedrijf indien nodig

Soms is de veiligste keuze voor u en uw klanten om de zaak eerder te sluiten. Op die manier minimaliseert u de aansprakelijkheid die gepaard gaat met klanten die in het donker in uw zaak rondlopen.

Het helpt ook uw bedrijf en producten te beschermen. Historisch gezien hebben langdurige stroomonderbrekingen soms geleid tot vandalisme en plunderingen, deels omdat veiligheidsmechanismen zoals camera's offline zijn. Als de klanten uw zaak hebben verlaten, kunt u overwegen om de deur op slot te doen en een bericht op te hangen dat u voorlopig gesloten bent.

Bij Dreiym Engineering weten we dat veiligheid belangrijk is voor u en uw bedrijf. Daarom bieden wij consultancydiensten om u te helpen bij de ins en outs van stroomuitval.

Hoe bereidt u uw bedrijf voor op een stroomstoring?

Dit artikel delen

Gerelateerd nieuws

Meld u aan voor onze

NewsLetter