tekst

Schade door boogvorming vs. smeltende schade: Hoe het verschil te zien

Angela
23 juni 2023

Neem contact op met Dreiym Engineering voor vragen over corrosie, elektriciteit of forensisch onderzoek.

Elektrische branden laten een spoor van bewijs achter wanneer ze zich verspreiden, en forensische branddeskundigen lezen dat spoor zo objectief mogelijk om de aard en oorsprong van de brand te bepalen. Het soort schade dat de brand aan het elektrische systeem heeft veroorzaakt, kan aanwijzen hoe de brand is begonnen. Vlamboog- en smeltschade komen vaak voor in systemen die door brand zijn verwoest, maar wat zijn de verschillen tussen de twee soorten schade?

Onderliggende oorzaak

Vlamboogschade ontstaat in een elektrisch systeem wanneer er elektriciteit stroomt in een luchtspleet tussen twee ongeaarde geleiders met een sterk variërende spanning. De kortsluiting die optreedt kan leiden tot een vlamboogflits of zelfs een boogontploffing.

Ondertussen treedt schade door smelten meestal op in systemen met een hoge elektrische stroom. Onderdelen en geleiders kunnen oververhit raken door de elektrische belasting en uiteindelijk beginnen te smelten.

Visuele verschijning

Een vlamboog gaat meestal gepaard met een felle lichtflits en een hard geluid. Hij laat een patroon van kraalvormige stukjes verschroeid of gesmolten metaal achter, die forensische ingenieursdiensten kunnen analyseren om de oorzaak van de brand te achterhalen.

Schade door smelten is niet zo dramatisch of direct zichtbaar. Componenten die omhuld zijn met plastic of isolatie zijn echter vaak het doelwit van smelten en kunnen een kleverig residu van gesmolten plastic achterlaten.

Het verschil zien tussen boogvorming en smelten is lastig en vereist een expert om het materiaal te evalueren.

Hoe u boogschade kunt onderscheiden

Vlamboogschade kan worden veroorzaakt door losse verbindingen, defecte bedrading, beschadigde isolatie of blootstelling aan vocht. Enkele fysieke tekenen van boogschade op een koperdraad zijn:

  • Brandplekken of schroeiplekken op de draad of het omringende materiaal, die aangeven waar de vlamboog is ontstaan.
  • Verkoolde of gesmolten isolatie op de draad, waardoor het blanke metaal blootgesteld wordt aan de lucht en potentiële gevaren.
  • Een ontpit of geërodeerd oppervlak op de draad, waar het metaal door de boog verdampt is en kleine gaatjes of kraters heeft achtergelaten.
  • Een kromme of gebogen vorm op de draad, waarbij de boog de draad uit zijn oorspronkelijke positie heeft geduwd en de uitlijning heeft veranderd.
  • Een geur van ozon of brandend plastic in de lucht, als gevolg van de hoge temperatuur en chemische reactie van de vlamboog.

Hoe u smeltschade kunt onderscheiden

Smeltschade kan worden veroorzaakt door overbelasting, kortsluiting, stroompieken of blootstelling aan hoge temperaturen. Enkele fysieke tekenen van smeltschade op een koperdraad zijn:

  • Een afgeplatte of vervormde vorm op de draad, waar het metaal zijn stijfheid heeft verloren en onder druk of zwaartekracht is gaan vloeien.
  • Een glanzend of glanzend oppervlak op de draad, waar het metaal gesmolten en gestold is, waardoor een gladde of onregelmatige laag gevormd wordt.
  • Een verkleurd of geoxideerd oppervlak op de draad, waar het metaal gereageerd heeft met de lucht of andere stoffen, waardoor de kleur of textuur veranderd is.
  • Een broos of gebarsten oppervlak op de draad, waar het metaal zwak en breekbaar is geworden, gemakkelijk breekt of uit elkaar spat.
  • Een geur van brandend metaal of rook in de lucht, als gevolg van de hoge temperatuur en verbranding van de draad.

Potentiële ernst

Schade door vlambogen kan verwoestend zijn voor een elektrisch systeem als er niets aan gedaan wordt. Deze boogflitsen en ontploffingen kunnen explosies en verreikende branden in uw bedrijf veroorzaken.

Schade door smelten is misschien minder gevaarlijk voor het hele systeem, maar dat betekent niet dat er helemaal geen gevaren aan verbonden zijn. Gesmolten draden en onderdelen kunnen een storing veroorzaken in een of meer onderdelen van uw elektrische systeem. Als die onderdelen eenmaal smelten, kunt u ze niet meer repareren; u zult ze volledig moeten vervangen om de algehele veiligheid van uw systeem te verbeteren.

Als u boog- of smeltschade rond uw elektrische systeem opmerkt, overweeg dan om een forensisch technisch expert in te schakelen om de locatie te inspecteren. Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen deze soorten elektrische schade, maar u moet nog steeds beide gevaren zo goed mogelijk beperken om de veiligheid te handhaven. Neem contact op met Dreiym Engineering voor meer informatie over onze forensische ingenieursdiensten.

Dit artikel delen

Gerelateerd nieuws

Meld u aan voor onze

NewsLetter