tekst

Hoe losse elektrische aansluitingen te vermijden en brandgevaar te voorkomen

28 februari 2024

Een gids voor huiseigenaren en doe-het-zelvers

Losse elektrische aansluitingen zijn een veelvoorkomend probleem dat ernstige gevolgen kan hebben. Ze kunnen oververhitting, vonken, kortsluiting en zelfs brand veroorzaken. In deze blogpost leggen we uit wat de oorzaken zijn van losse elektrische verbindingen, hoe u ze kunt identificeren en hoe u ze veilig en effectief kunt repareren.

Wat veroorzaakt losse elektrische aansluitingen?

Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan losse elektrische verbindingen, zoals:

 • Leeftijd en slijtage van de draden en aansluitingen
 • Verkeerde installatie of reparatie van het elektrische systeem
 • Trillingen, beweging of uitzetting en inkrimping van de draden en aansluitingen door temperatuurschommelingen
 • Corrosie, roest of oxidatie van de metalen onderdelen
 • Overmatige stroom of spanning die de capaciteit van de draden en aansluitingen overschrijdt

Losse elektrische verbindingen kunnen overal in het elektrische systeem voorkomen, maar de kans is groter dat ze zich voordoen op plaatsen waar veel beweging of spanning is, zoals stopcontacten, schakelaars, verlichtingsarmaturen, apparaten en aansluitdozen.

Wat zijn de risico's van losse elektrische aansluitingen?

Losse elektrische aansluitingen kunnen een ernstige bedreiging vormen voor uw veiligheid en eigendommen. Ze kunnen het volgende veroorzaken:

 • Oververhitting van de draden en aansluitklemmen, waardoor de isolatie kan smelten en de stroomvoerende draden bloot komen te liggen
 • Vonken of vlambogen die brandbare materialen in de buurt kunnen ontsteken, zoals hout, papier of stof
 • Kortsluiting die de elektrische apparatuur en toestellen kan beschadigen of stroomstoringen kan veroorzaken
 • Branden die zich snel kunnen verspreiden en ernstige schade of letsel kunnen veroorzaken

Volgens de National Fire Protection Association (NFPA) waren elektrische storingen of defecten de op één na belangrijkste oorzaak van woningbranden in de VS van 2014 tot 2018, goed voor 13% van alle woningbranden en 18% van de sterfgevallen onder burgers. Losse elektrische aansluitingen waren een van de belangrijkste factoren die bijdroegen aan deze branden.

Hoe identificeert u losse elektrische aansluitingen?

Losse elektrische verbindingen kunnen moeilijk op te sporen zijn, omdat ze geen zichtbare tekenen vertonen totdat ze een probleem veroorzaken. Er zijn echter enkele aanwijzingen die kunnen duiden op een mogelijke losse verbinding, zoals:

 • Flikkerende of dimmende lichten
 • Vonken of zoemende geluiden uit de stopcontacten, schakelaars of armaturen
 • Warme of verkleurde stopcontacten, schakelaars of armaturen
 • Brand- of smeltgeur van de draden of aansluitingen
 • Uitgeslagen stroomonderbrekers of doorgeslagen zekeringen

Als u een van deze symptomen opmerkt, moet u de stroom naar het betreffende gebied uitschakelen en de draden en aansluitingen controleren op tekenen van loszitten, schade of corrosie. U moet ook een multimeter of een spanningstester gebruiken om de spanning en de continuïteit van de draden en aansluitingen te controleren. Als u losse of defecte aansluitingen vindt, moet u deze zo snel mogelijk repareren.

Hoe losse elektrische aansluitingen repareren?

Losse elektrische verbindingen repareren is geen moeilijke taak, maar het vereist wel enige basiskennis en vaardigheden op het gebied van elektrisch werk. U moet ook de veiligheidsmaatregelen en -codes volgen wanneer u met elektriciteit werkt. Hier volgen de stappen om losse elektrische aansluitingen te repareren:

 • Schakel de stroomtoevoer naar het circuit of apparaat waaraan u werkt uit en controleer of deze is uitgeschakeld met een multimeter of een spanningstester.
 • Verwijder het deksel of toegangspaneel van het stopcontact, de schakelaar, de armatuur of de aansluitdoos waarop de losse aansluiting zich bevindt.

Identificeer de losse draad of klem en maak deze los van het apparaat of de draadmoer

Wat te doen na een elektrische storing of brand?

Maar zelfs met de beste voorzorgsmaatregelen kunnen er nog steeds elektrische storingen optreden door factoren zoals veroudering, slijtage, verkeerde installatie of externe schade. Elektrische storingen kunnen ernstige problemen veroorzaken, zoals stroomuitval, schade aan apparatuur of zelfs brand en explosies. Als u een elektrische storing in uw huis of kantoor hebt gehad, moet u zo snel mogelijk de oorzaak en de omvang van de schade achterhalen.

Daarom moet u de forensische ingenieurs van Dreiym Engineering inhuren en brandonderzoekers. Zij zijn experts in elektrotechniek, brandwetenschap en forensische analyse. Zij kunnen u helpen om de oorsprong en oorzaak van de elektrische storing vast te stellen, de gevolgen voor uw eigendommen en veiligheid te beoordelen en aanbevelingen te doen voor reparatie en preventie. Ze kunnen u ook helpen met verzekeringsclaims, ondersteuning bij rechtszaken en getuigenissen van deskundigen.

Dreiym Engineering heeft meer dan 20 jaar ervaring in forensisch onderzoek en brandonderzoek. Ze hebben zaken behandeld met betrekking tot huishoudelijke, commerciële en industriële elektrische systemen, evenals voertuigen, apparaten en elektronica. Ze hebben de kennis, vaardigheden en apparatuur om elk type elektrische storing aan te pakken, van kleine storingen tot grote rampen.

Laat een elektrische storing uw huis of bedrijf niet ruïneren. Neem contact op met Dreiym Engineering vandaag nog om de antwoorden en oplossingen te krijgen die u nodig hebt. Bezoek hun website op https://www.dreiym.com/ of bel hen op 866-621-6920 om een afspraak te maken.

Dit artikel delen

Gerelateerd nieuws

Meld u aan voor onze

NewsLetter