tekst

Een korte uitleg van de twee soorten aardingssystemen

Angela
3 februari 2023

Neem contact op met Dreiym Engineering voor vragen over corrosie, elektriciteit of forensisch onderzoek.

In 1752 liet de beroemde Benjamin Franklin uit Philadelphia een vlieger met een metalen sleutel erop door een onweersbui vliegen. De bliksem sloeg in op de sleutel en toonde voor het eerst de ruwe eigenschappen van elektriciteit voor menselijke ogen - maar zo gaat het verhaal niet echt. Mensen waren al lang voor Franklins vliegervlucht op de hoogte van het potentieel van elektriciteit om energie op te wekken.

De grootste mythe die met deze Amerikaanse folklore in verband wordt gebracht, is dat Benjamin Franklin een vlieger vasthield die door de bliksem werd getroffen en het verhaal kon navertellen. In werkelijkheid zou zo'n blikseminslag genoeg ampère en voltage hebben om een mens onmiddellijk te doden. Elektriciteit vindt altijd de snelste weg naar de grond. In sommige gevallen is dat het menselijk lichaam. Wanneer dit gebeurt, kan het een fatale elektrische schok veroorzaken.

De meeste elektrische systemen en apparaten die met hoogspanningsstromen verbonden zijn, zijn voorzien van elektrische aarding. Wij willen ervoor zorgen dat uw elektrische apparaten en infrastructuur goed beschermd zijn. Hier vindt u onze handige gids en uitleg over de twee soorten aardingssystemen, hoe ze werken, waarom ze belangrijk zijn en hoe u aardingscomplicaties zoals een aardlek kunt herkennen.

Circuit/systeem vs. aarding van apparatuur

Eerst en vooral zijn er twee soorten aardingssystemen: circuit-/systeemaarding en aarding van apparatuur. Elke vorm van aarding beschermt personen en elektrische apparaten tegen complicaties door hoogspanning. Lees verder om de verschillen tussen de twee varianten te leren kennen.

Aarding elektrisch circuit/systeem

Aarding van elektrische circuits/systemen beschermt volledige stroomdistributiesystemen in gebouwen. Meer in het bijzonder beveiligt systeemaarding alle circuits en ingangsdraden die op het elektrische distributiesysteem zijn aangesloten. Gangbare residentiële toepassingen voor circuit-/systeemaarding zijn elektrode- en waterleidingaarding. De aardingsring en in beton gevatte elektrodeaarding zijn voorbehouden aan industriële of commerciële gebouwen.

Deze systemen verbinden een geleider van het circuit met de aarde, waardoor een superieure bescherming ontstaat tegen hoogspanningscontact, blikseminslag en elektrische branden. De kans dat hoogspanningsstroom zich verspreidt is aanzienlijk groter zonder deze extra geleider die een veilige doorgang biedt voor elektrische stromen, waardoor personen en elektrische apparaten of apparatuur worden bedreigd.

Aarding van elektrische apparatuur

Terwijl circuit-/systeemaarding hele distributiesystemen beveiligt, biedt aarding van elektrische apparatuur lokale bescherming voor de apparatuur zelf. Aarding van elektrische apparatuur zorgt er bijvoorbeeld voor dat u geen schok krijgt als u een metalen apparaat aanraakt, zoals een roestvrijstalen koelkast.

Deze systemen werken met elk niet-stroomvoerend geleidend materiaal (kabelgoten, aansluitdozen, motorframes of leidingen). Circuitaarding omvat stroomvoerende geleiders. De uiteindelijke functie van aarding van apparatuur blijft echter gelijk aan die van circuitaarding - het beschermen van gebruikers en apparatuur tegen hoogspanningscomplicaties en gevaarlijke elektrische situaties.

Wat is het belangrijkste verschil tussen deze twee aardingssystemen? Circuit-/systeemaarding beschermt elektrische distributiesystemen en de daarop aangesloten gereedschappen. Aarding van apparatuur verbetert de veiligheid van apparatuur voor personen. Samen redden deze aardingssystemen levens en gebouwen in verschillende omgevingen.

Het belang van aardingssystemen

Het is nu waarschijnlijk wel duidelijk, maar het is de moeite waard om het overweldigende belang van aardingssystemen te herhalen. Deze beschermende circuits verminderen de kans op dodelijke elektrische schokken, elektrische branden en andere hoogspanningsproblemen aanzienlijk.

Zoals eerder vermeld, zullen elektrische stromen het menselijk lichaam gebruiken als een route naar de aarde, wat aanzienlijke inwendige weefselletsels veroorzaakt door hoge voltages en ampères. Hoge spanningen veroorzaken de meeste lichamelijke schade, terwijl hoge ampères de hartactiviteit kunnen verstoren en een hartstilstand kunnen veroorzaken. Elk elektrisch systeem moet goed geaard zijn om verwondingen en dure schade aan de infrastructuur te voorkomen. Dit geldt voor alle gebouwen - commercieel, industrieel, winkels of woningen - ongeacht het type gebruik.

Veel voorkomende aardingsproblemen

Net als bij elektrisch gevaar, kunt u ook bij uw aardingssystemen te maken krijgen met complicaties. Sommige problemen, zoals aardlussen (die ontstaan doordat meerdere apparaten een gemeenschappelijk circuit delen) en te hoge aardingsstaven, veroorzaken prestatieproblemen voor uw elektrische apparatuur. Andere problemen, zoals ontbrekende veiligheidsaardingen in elektrische systemen of aardingsfouten, kunnen aanzienlijke schade toebrengen aan personen en gebouwen.

Aardfouten kunnen de productiviteit en het algehele succes van een bedrijf belemmeren en dure elektrische apparatuur permanent beschadigen. Regelmatige inspecties (of na merkbare prestatieproblemen of een elektrische noodsituatie) door professionele elektriciens worden ten zeerste aanbevolen om ervoor te zorgen dat de elektrische systemen van commerciële gebouwen correct geaard zijn.

De Pearl Street-krachtcentrale: Vroege circuitaardingspraktijken

Nu u de verschillen en het algemene belang van aardingssystemen begrijpt, laten we eens kijken naar hun oorsprong, in het bijzonder de aarding van elektrische systemen. Complexe elektrische systemen werden voor het eerst uitgevonden in 1882 met de Pearl Street Power Station van Thomas Edison in New York City. Deze krachtcentrale leverde genoeg energie om 5.000 lampen op 85 klanten in Manhattan van stroom te voorzien. Belangrijker nog, er was een vroege versie van een aardelektrode die negatieve stromen terugvoerde naar de stoomgedreven 110-V dynamo van de centrale.

De ontwerpen van Edison vertoonden gebreken. Door zijn zwevende aanpak konden gelijkstroomstromen vrijelijk door aangesloten gebouwen en zelfs door de omliggende buurt stromen. In een rapport stond dat een paard een lichte elektrische schok kreeg toen het over een geëlektrificeerd stuk grond liep in de buurt van het Pearl Street Station. De beroemde Amerikaanse uitvinder ging terug naar de tekentafel en creëerde een superieure oplossing. In plaats van één pad te gebruiken voor terugkerende stromen, verdeelde Edison zijn aardingssysteem in twee punten, die elk verantwoordelijk waren voor uitgaande of terugkerende stromen. Uiteindelijk werd zijn driedraads ontwerp aangenomen als de standaard voor elektrische distributie in huizen en woongebouwen.

Met deze korte uitleg over de twee soorten aardingssystemen kunt u ervoor zorgen dat uw commerciële, industriële, winkel-, woon- of ander gebouw veilig is voor ernstige elektrische gevaren. Kwaliteit inhuren bodemtestbedrijven is essentieel, of u nu aan een nieuw bouwproject begint of bestaande elektrische systemen wilt laten onderzoeken. Gelukkig heeft ons vriendelijke team bij Dreiym Engineering de ervaring, kennis en apparatuur om u te helpen uw elektrische systemen te begrijpen.

Onze grondtestcapaciteiten omvatten het volgende:

  • Klemmetingen
  • Methoden met twee pennen
  • Potentiaalverlagende methoden
  • Interferentie kathodische bescherming
  • Algemeen testen van bestaande systemen

Deze diensten garanderen de kwaliteit en functionaliteit van uw elektrische apparatuur en voorkomen verslechtering en grote, dure complicaties. Het belangrijkste is dat onze diensten worden uitgevoerd volgens de richtlijnen van de National Electrical Code. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over aardingstests en aanverwante elektrische beveiligingsprocessen.

 

Dit artikel delen

Gerelateerd nieuws

Meld u aan voor onze

NewsLetter