tekst

Een korte blik op de 3 verschillende soorten elektrische belasting

Ellen Eames
11 augustus 2023

Wanneer ingenieurs het hebben over een elektrische belasting, bedoelen ze vaak ofwel het apparaat dat elektrische energie gebruikt, ofwel de hoeveelheid stroom die door het circuit loopt. Inzicht in elektrische belasting is essentieel om uit te vinden hoeveel elektriciteit uw huis of kantoor verbruikt.

Laten we eens kort kijken naar de drie belangrijkste soorten elektrische belasting en hoe ze worden gebruikt. Als u een belastingsanalyse van uw systeem nodig hebt, neem dan contact op met de professionals van Dreiym Engineering.

Weerstandsbelasting

Een resistieve elektrische belasting is een belasting met een verwarmingselement, zoals broodroosters, gloeilampen en koffiezetapparaten. Dit type elektrische belasting trekt stroom in een wassende en wiegende sinusoïde golf die samengaat met regelmatige verhogingen en verlagingen van de spanning. Weerstandsbelastingen onderbreken de energiestroom in dat elektrische circuit en zetten die om in thermische energie, of warmte.

Inductieve belasting

Als u een elektrisch apparaat hebt dat door een motor wordt aangedreven, dan maakt het waarschijnlijk gebruik van een inductieve belasting. Gemotoriseerde elektronica met bewegende delen, zoals ventilatoren, airconditioners, vaatwassers en stofzuigers, hebben vaak een magnetisch veld. Magnetische energie wordt opgeslagen in een spoel in de motor, en wanneer er energie doorheen gaat, wordt elektrische stroom omgezet in kinetische energie.

Terwijl de stroom van een resistieve belasting twee sinusvormige golven (stroom en spanning) heeft die gelijktijdig bewegen, loopt de stroomgolf van een inductieve belasting achter op de spanningsgolf.

Capacitieve belasting

Capacitieve elektrische belastingen verschillen van de andere twee belastingstypes die in deze handleiding worden genoemd, omdat ze niet op zichzelf bestaan. In plaats daarvan zijn deze elektrische belastingen ontworpen om het vermogen te regelen dat door inductieve en resistieve belastingen wordt gebruikt, vaak met behulp van een apparaat dat een condensator wordt genoemd.

Bij capacitieve belastingen piekt de stroomgolf vóór de spanningsgolf. Deze belastingen hebben de hoogste vermogensfactor van alle belastingen die hier besproken worden. Een analyse van elektrische belasting geeft u waardevolle informatie over hoe effectief uw condensator uw elektrische circuit van stroom voorziet.

Al deze elektrische belastingen werken in harmonie met elkaar in veel elektrische circuits en voorzien een verscheidenheid aan apparaten en armaturen van stroom. Met deze korte blik op de drie verschillende soorten elektrische belastingen zult u beter begrijpen hoe elektrische stroom bruikbare energie wordt.

Dit artikel delen

Gerelateerd nieuws

Meld u aan voor onze

NewsLetter