text

En introduktion till markkorrosion

Angela
23 januari 2020

Kontakta Dreiym Engineering om du har frågor om korrosion, el eller kriminalteknik.

All infrastruktur är åtminstone delvis beroende av den mark den vilar i eller på. Tyvärr kan marken vara mycket korrosiv, beroende på ett antal faktorer. Korrosion i marken kan leda till stora ekonomiska bördor om du inte identifierar och åtgärdar problemet snabbt och korrekt. Om du har några funderingar eller frågor om marken på din projektplats är det bra att börja med ett korrekt korrosivitetstest av marken. Därefter kan du tillsammans med din ingenjör välja det bästa korrosionsskyddssystemet baserat på markprofilen. Här följer en introduktion till markkorrosion och de faktorer som påverkar markens korrosivitetsnivåer.

Fukthalt

Markens fukthalt är den viktigaste faktorn för markens korrosivitet. Om jorden är helt torr kommer korrosionen att ske långsamt.

pH-nivåer

Det värde som accepteras som en "normal" pH-nivå varierar kraftigt, men jordar med minst potential att bli korrosiva har i allmänhet ett pH-värde på sju. Jordar med pH-värden under fem är vanligtvis extremt korrosiva och kan leda till att infrastruktur och föremål av metall fräts sönder i förtid.

Luftning

Luftning är den mängd luft som finns instängd i jorden. I allmänhet är en väl luftad jord att föredra, eftersom det kan leda till lägre vattenretention och därmed minska risken för att jorden blir mycket korrosiv.

Temperatur

Jordens temperatur kan också påverka dess korrosivitetspotential. Ju lägre temperatur jorden har, desto mindre är dess korrosivitetspotential. När marktemperaturen närmar sig noll grader Celsius ökar markens resistivitet gradvis. När temperaturen sjunker under den punkten börjar resistiviteten snabbt att öka.

På Dreiym Engineering utför vi en mängd olika tester på begäran. För ett korrosivitetstest av jord beger vi oss till din projektplats för att samla in jordprover. I vårt laboratorium testar vi sedan pH-värde, fukthalt, resistivitet, sulfater, klorider och eventuella bakterier som potentiellt kan påskynda korrosionsprocessen på underjordiska föremål som rörledningar. Vi erbjuder även CP-undersökningar, som är mer storskaliga undersökningar som analyserar den långsiktiga hälsan och välbefinnandet hos er infrastruktur och era anställda. Ring oss idag och diskutera vilka alternativ som kan vara mest fördelaktiga för ditt projekt.

Dela denna artikel

Relaterade nyheter

Anmäl dig till vår

Nyhetsbrev