text

Tre vanliga utmaningar för omfattande design av katodiskt skydd

2 april 2024

Infrastruktur och tillgångsförvaltning är avgörande för alla typer av system. Företag med rörledningar och tankar i alla former och storlekar vill ha tillförlitliga system som kan transportera vätskor och andra material från punkt A till punkt B på ett effektivt sätt utan risk för läckage eller, ännu värre, explosioner.

När dessa system drabbas av korrosion som äter sig in i infrastrukturen riskerar du allvarliga driftstopp. En sådan produktivitetsminskning innebär inte bara ett stort avbräck i din ekonomi, utan kan också leda till allvarliga problem för slutanvändarna. Även i ett slutet system har du anställda och strukturella skador att oroa dig för.

Det bättre valet är att ha erfarenhet och en väl genomtänkt design av katodiskt skydd som tar hänsyn till den konstruktion, tillsyn och testning som krävs för ett säkert och tillförlitligt system. Vårt team på Dreiym Engineering följer aktuell bästa praxis från Nationella sammanslutningen för korrosionsingenjörer (NACE), men vill ge dig en kort översikt över några av de vanligaste frågorna som vi ser dyka upp hos våra kunder.

Vad är katodiskt skydd?

Innan vi går för djupt in på felsökning av katodiskt skydd bör vi först gå igenom grunderna. Katodiskt skydd (CP) är en unik metod som är utformad för att förhindra korrosion av metallytor i system som använder rörledningar, lagringstankar eller till och med marina strukturer. Dessa system finns vanligtvis under jord, men många kunder inom naturgas eller olja har dem även ovan jord.

Det fungerar genom att metallstrukturerna förändras så att de i praktiken fungerar som katoder i en elektrokemisk krets. Detta minskar den potentiella risken för oxidation (som leder till korrosion) och förlänger livslängden på din infrastruktur. I slutändan sparar du pengar och minskar den operativa risken.

Det är ungefär som att ha en speciell kompis kopplad till sin favoritcykel under uppväxten. Du ansluter den kompisen via en kabel. Istället för att rost vill komma åt cykelns metall går den istället till kompisen - äter upp rosten och fungerar som en sköld. Det är ett ganska enkelt exempel, men du förstår vad jag menar.

Den kritiska betydelsen av katodiskt skydd

Design av katodiskt skydd är avgörande för ett företags infrastruktur. Marknaden för denna industri växer i så snabb takt på grund av det stora antalet användare att den förväntas öka CAGR med 5,14% från och med nu till 2033.

Anledningen till att dessa applikationer är så populära är att de bevarar viktiga system. När du minskar risken för korrosion förbättrar du drastiskt säkerhetsstandarderna kring dina tillgångar. Plötsligt behöver företag med allt från vattenreningsanläggningar till viktiga rörledningar inte ägna så mycket tid åt att oroa sig för skyddsåtgärder.

Det gör i sin tur inte heller allmänheten och miljömyndigheterna. De kan känna en djupare lättnad eftersom de vet att din felsökning av katodiskt skydd kommer att leda till ett säkrare och mer effektivt system.

Felsökning av katodiskt skydd kontra funktionstestning

Det är viktigt att notera att när du överväger att införa katodiskt skydd i din anläggning, måste du också förstå skillnaden mellan funktionstestning och felsökning. På Dreiym Engineering har vi årtionden av erfarenhet av att utföra båda rollerna oberoende av varandra eller samtidigt.

  • Felsökning för katodiskt skydd: Detta är mer av en reaktiv process som syftar till att identifiera och lösa pågående problem som hindrar metodens effektivitet. Ett problem upptäcks och vid felsökning bedöms hur optimal funktion kan återställas.
  • Funktionsprovning av katodiskt skydd: Funktionstestning rekommenderas starkt eftersom det är proaktivt. Genom att regelbundet testa ditt system säkerställer du att det uppfyller förväntade standarder givet en uppsättning villkor.

Arbeta alltid med en ingenjörsfirma som förstår och förespråkar både funktionstestning och felsökning. Det är din bästa chans att hålla ditt system i optimalt skick.

3 vanliga designutmaningar att se upp för

Naturligtvis kommer varje design av katodiskt skydd att vara unik baserat på ditt företags behov. Här är dock några av de vanligaste problemen som vi ser dyka upp hos våra kunder.

#1 - Elektriska störningar

Elektriska störningar är ett viktigt problem. Det uppstår när det finns vagabonderande strömmar från källor som närliggande kraftledningar, järnvägar eller andra system. Eftersom dessa anslutningar stör det katodiska skyddet leder de till mindre effektiva strömmar. Slutresultatet är att den metall eller infrastruktur som du vill skydda plötsligt inte har katodbeteckningen, vilket gör att korrosionen kan få fäste.

Du kommer att behöva avancerad diagnostik och strategisk planering för att samordna eventuella åtgärdsplaner. Kanske är installation av isolerande fogar eller användning av polariserad potential effektiva metoder för att motverka denna störning.

#2 - Oregelbunden strömfördelning

Ojämn strömfördelning är ett allvarligt problem vid utformning av katodiskt skydd. Systemformer finns i en mängd olika komplexiteter och det är en utmaning att säkerställa att strukturen är enhetlig när det gäller korrosionsskydd. Du vill att strömmen ska flöda där den behövs så att det finns ett likvärdigt skydd baserat på strukturens geometri.

Om du har ett system som redan lider av bristande enhetlighet kan du behöva omforma eller omstrukturera vissa delar. Det finns dock vissa möjligheter att använda distribuerade anodsystem eller anoder med variabel effekt för att kompensera för bristen.

#3 - Korrosion på grund av hög jordresistivitet

Ett av de mer underskattade problemen vid felsökning av katodiskt skydd är markkänslighet. Du måste veta om den naturliga resistansen i marken där rören är nedgrävda, vilar eller vidrör varandra orsakar störningar i det elektriska strömflödet. Om detta inträffar kommer du sannolikt att behöva högre utgångsnivåer från CP-systemet för att säkerställa att samma skyddsnivå uppnås, vilket ofta ökar månads- och driftskostnaderna.

Detta är ett bra argument för att alltid låta testa marken före, under och efter byggandet av din anläggning. Ett snabbt och enkelt jordtest kan ge dig alla de insikter du behöver innan du börjar arbeta med konduktiva återfyllningar eller installerar mer avancerade system som är utformade för att fungera i särskilt känsliga jordmiljöer.

Omfamna teknik och innovation inom katodiskt skydd

Vårt team på Dreiym Engineering kombinerar beprövade metoder från förr med moderna innovationer och tekniska framsteg för att minska vanliga problem med systemintegritet, inklusive design av katodiskt skydd.

Målet med de flesta tekniker som implementeras inom detta specifika område är att förbättra systemets effektivitet och ändamålsenlighet. Du vill dock arbeta med en ingenjörsbyrå som har de verktyg, den kompetens och de medarbetare som krävs för att hjälpa dig att införa nya metoder.

Vi har över 30 års erfarenhet av att arbeta i och kring alla typer av konstruktioner för katodiskt skydd. Även när vi stöter på ett system som vi inte har arbetat med tidigare lär vi oss kontinuerligt för att säkerställa att vårt team är uppdaterat så att vi kan ge de viktigaste insikterna som du behöver för ett tillförlitligt system.

Om du vill dra nytta av sådana insikter, Boka en konsultation med vårt team idag. Från interferenstestning till strukturell analys av rörledningar och tankar - vi har den expertis du behöver för att lyckas.

Avslutande tankar

Katodiskt skydd är avgörande för att förlänga en konstruktions livslängd och minska riskerna för läckage, skador, driftstopp och miljöproblem, men rutinunderhåll och proaktiv funktionstestning är också nödvändigt för att säkerställa att det fungerar effektivt.

Med rätt insikter och underhållsscheman kommer du att kunna skydda ditt system bättre under många år framöver. Om du har några andra frågor om hur du integrerar design av katodiskt skydd i ditt system kan du ringa oss på Dreiym Engineering. Vi hjälper dig med allt från analys av markens korrosivitet till undersökningar av potential mellan struktur och elektrolyt.

Dela denna artikel

Relaterade nyheter

Anmäl dig till vår

Nyhetsbrev