text

En guide till korrosion vid höga temperaturer

Angela
9 december 2020

Kontakta Dreiym Engineering om du har frågor om korrosion, el eller kriminalteknik.

Det finns många olika typer av korrosion som anläggningar och andra områden som arbetar med metallapplikationer bör vara medvetna om. De flesta av dessa korrosionstyper kräver närvaro av en vätska. Många känner inte till att vätska inte är ett krav för att korrosion ska uppstå. Den vanligaste formen av korrosion kallas galvanisk korrosion. Galvanisk korrosion bildas genom långvarig exponering för fukt. Det kan vara vilken form av vätska som helst, inklusive vatten, fuktig luft, korrosiva material och mycket mer. Det finns också former av korrosion som angriper metaller även i frånvaro av vätska. Denna typ av korrosion kallas högtemperaturkorrosion. Den förekommer i många former och har många orsaker. Utforska denna guide till högtemperaturkorrosion för att lära dig mer om hur den uppstår, hur du skyddar dina konstruktioner och mycket mer.

Korrosion vid höga temperaturer: Grunderna

Högtemperaturkorrosion orsakas av ett kemiskt angrepp från gaser, salter och smält metall. Högtemperaturkorrosion är ett vätskelöst korrosionsangrepp som kan ha stor inverkan på vissa metallapplikationer. Höga temperaturer anses vara 400 grader Celsius och högre.

En av de mest frustrerande farorna med korrosionsangrepp vid höga temperaturer är att det i sin tur kan leda till att ett våtkorrosionsangrepp följer. Denna cykel kan vara skadlig för många metallapplikationer. Nedan följer några exempel på vanliga typer av högtemperaturkorrosion.

Oxidation

Oxidation är den reaktion som sker mellan syre och metall. När en oxid bildas kontinuerligt och lyckas separera en legering från atmosfären kan det vara en positiv sak. När den inte lyckas separera legeringen från atmosfären kan det leda till korrosion.

Karburering

Karburering är det som sker när kol binds till krom. Detta sker ofta vid korngränserna och orsakar korrosion som gör metallytorna sprödare. Det minskar också metallens motståndskraft mot oxidation, vilket banar väg för ytterligare korrosion.

Nitrering

Metaller som utsätts för ammoniak- eller kvävefyllda miljöer vid höga temperaturer löper ökad risk för nitrering. Det leder till att en hård, spröd metall bildas. Denna korrosion kan förhindras genom tillsats av nickel som ett legerat element i metallen.

Smält salt

Smält salt används ofta i värmebehandlingsanläggningar, kärnkraftverk och ibland i kraftverk för koncentrerad solenergi. När en metall kommer i kontakt med smält salt vid höga temperaturer kan det snabbt uppstå korrosion. Smält salt avlägsnar oxidskiktet från metallytorna, vilket gör att metallen tunnas ut, får gropar eller utsätts för interkristallina angrepp.

Sulfidering

Sulfidering orsakas av närvaron av svavel. Svavel förekommer ofta i oren råolja, vilket innebär en ökad risk för pipelines. Sulfidering gör att rörledningens väggar tunnas ut och kan till och med leda till brott i rörledningen, vilket orsakar spill, läckage och ytterligare brott.

Smält metall

När flytande metaller används för värmeöverföring kan förorenande material komma i kontakt med smält metall och orsaka korrosion. Det enda verkliga sättet att förhindra denna korrosion är en djupgående kunskap om hur smält metall reagerar med vissa material i inneslutningssystemet.

Halogen

Halogenkorrosion är när metaller reagerar med halogengas vid höga temperaturer. Det kan leda till att flyktiga metallhalogenider bildas på metallytan. Detta kan skapa allvarliga problem för många metaller, men rostfritt stål är särskilt känsligt för denna form av korrosion.

Metoder för förebyggande av korrosion vid höga temperaturer

Utan att kontrollera de temperaturer som metaller utsätts för finns det få sätt att förhindra att högtemperaturkorrosion bildas. Varje typ av högtemperaturkorrosion har olika orsaker utöver temperaturerna, vilket gör det svårt att hitta en heltäckande lösning.

Ta reda på vilka metaller som tål hög värme och vilka som inte gör det och anpassa planerna därefter. Om man till exempel vet hur känsligt rostfritt stål är för halogenkorrosion är det bäst att inte använda något rostfritt stål i eller runt områden där det kan utsättas för halogengas.

Det bästa sättet att förebygga alla former av korrosion är att anlita experter och låta anläggningen kontrolleras regelbundet för att hitta sätt att förbättra korrosionsskyddet och identifiera eventuella problemområden så att de kan åtgärdas innan de blir stora problem. Nedan följer några tjänster att investera i.

Katodiskt skydd

Katodiskt skydd är ett av de bästa sätten att förhindra korrosion i nästan alla tillämpningar. Det finns flera olika tjänster för katodiskt skydd som du kan välja mellan.

Systemkonstruktion

Utformning av system för katodiskt skydd omfattar fullständig systemutformning, övervakning av systemets konstruktion och provning i enlighet med bästa praxis från National Association of Corrosion Engineers (NACE).

Uppstart och idrifttagning

Uppstart och driftsättning av katodiskt skydd gör att du kan fokusera på din verksamhet utan bekymmer, eftersom NACE-certifierade ingenjörer utför fältkontroller av konstruktionen. De säkerställer att systemet har utformats och byggts enligt branschstandarder och identifierar eventuella förbisedda system.

Analys av störningar

En interferensanalys av katodiskt skydd innebär att en mängd olika fältutvärderingar görs för att fastställa hur väl ett strömsystem mår.

Undersökningar

Undersökningar av katodiskt skydd är kontinuerliga undersökningar av befintliga undersökningar som utförs för att arbeta mot bästa möjliga metoder för korrosionsförebyggande. Erfarna korrosionsingenjörer hjälper till att identifiera de steg som behövs för att skydda dina stora metallapplikationer.

Analys och bedömning av pipelines och tankar

Analyser och bedömningar av rörledningar och tankar är till hjälp för att identifiera när det är dags att investera i en ny infrastruktur. Bedömningen ger information om återstående styrka och livslängd för alla dina tillgångar. Den bidrar också till att ge insikt i vilka strukturer eller områden som utgör en hög risk och som behöver åtgärdas omgående.

Kontakta Dreiym Engineering idag för någon av ovanstående tjänster, och mer. Vi anställer experter konsulter inom korrosionsteknik som strävar efter att ge dig bästa möjliga service för att hålla dina applikationer och strukturer säkra från korrosionsskador. Oavsett om dina problem orsakas av högtemperaturkorrosion, galvanisk korrosion eller någon annan form av korrosion kan vi hjälpa till att förhindra ytterligare korrosion och ge rekommendationer för den drabbade konstruktionen.

Ha denna guide till högtemperaturkorrosion i åtanke när du utformar dina områden och applikationer. Var uppmärksam på de temperaturer som dina metaller utsätts för samt andra material som kan bilda en kemisk angreppskorrosion eller högtemperaturkorrosion. Kontakta Dreiym Engineering idag för mer information och lämpliga förebyggande metoder.

Korrosion vid hög temperatur

Dela denna artikel

Relaterade nyheter

Anmäl dig till vår

Nyhetsbrev