text

Hur man identifierar och avlägsnar punktfrätning

Angela
28 februari 2022

Kontakta Dreiym Engineering om du har frågor om korrosion, el eller kriminalteknik.

Korrosion är en fiende för alla typer av metaller. Denna skadliga process får metallmaterial att gradvis rosta och brytas ned; och ofta angriper den i smyg, utan att upptäckas förrän skadan redan är skedd.

Det som gör korrosion ännu svårare att upptäcka och förebygga är att den förekommer i många olika former. En av dessa är punktfrätning, som anses vara en av de lömskaste och mest skadliga formerna av korrosion. Frätkorrosion kan förvanska metallytor och äventyra deras stabilitet.

I den här guiden ger vi en kort översikt över punktfrätning, vad den gör och vad som orsakar den. Vi går också igenom hur man identifierar och avlägsnar punktfrätning. Läs vidare för att lära dig mer om denna unika form av korrosion och hur du förhindrar att den förstör dina metallrör och andra komponenter.

Vad är punktfrätning?

Gropkorrosion är en typ av lokaliserad korrosion som drabbar aluminium, järn, stål och andra metallmaterial. Korrosionen kännetecknas av de rosttäckta hålrum, eller gropar, som den lämnar på materialets yta. Om korrosionen inte åtgärdas kan den ge permanenta skador på materialet och göra metallen tunnare, vilket leder till en förödande förlust av strukturell integritet.

Vad orsakar punktfrätning?

Frätkorrosion uppstår oftast på grund av depassivering av ett litet område. Detta lilla område blir anodiskt, medan det omgivande området blir katodiskt. Detta leder till lokal korrosion.

Men vad är det som orsakar depassivering i första hand? Små defekter, som sprickor, flisor och repor! Små repor på metallytan kanske inte verkar så farliga, men de kan skada metallens skyddande beläggning och göra att den inte längre är passiv. De vanligaste orsakerna till punktfrätning är bl.a:

 • Sprickor
 • Repor
 • Chips
 • Ojämn spänning
 • Defekt metallsubstrat
 • Exponering för turbulent vätska
 • Ojämn skyddsbeläggning
 • Kemiska attacker

Så om din metall är skadad på något sätt eller utsätts för oroligt vatten bör du hålla ett extra öga på pitting. En annan potentiell orsak till gropfrätning är olika luftning. När en dåligt underhållen metall utsätts för vatten eller dammpartiklar blir ett litet område syrefattigt. Detta orsakar en skillnad i luftning mellan det och det omgivande området. En reaktion uppstår och rostgropar bildas på metallytan.

Hur man känner igen punktfrätning

Många anser att gropkorrosion är en av de farligaste formerna av korrosion eftersom den är så svår att förutse, upptäcka och förhindra. Du kanske tänker: "Vänta, eftersom den skapar gropar på metallytan, borde den inte vara lätt att upptäcka?" Tyvärr är de gropar som skapas otroligt små. De flesta är osynliga (eller nästan osynliga) för det mänskliga ögat. De är dessutom ofta täckta av ett korrosionsskikt, vilket gör dem ännu svårare att upptäcka.

Att upptäcka korrosion med blotta ögat är nästan omöjligt, men det finns är tillförlitliga sätt att testa för det. Testning kan förhindra att gropfrätning får förödande konsekvenser, så vi rekommenderar att känsliga material testas ofta. Vanliga testmetoder för gropkorrosion inkluderar:

Visuell undersökning

Med hjälp av ett mikroskop räknar experten antalet gropar i ett visst område. Detta hjälper dem att avgöra deras storlek och fördelning samt intensitet.

Testning av ljud

Vid sonisk provning överförs ultraljudsenergi genom en koppling till metallen. Ultraljudspulserna studsar mot metallen och omvandlas till elektriska signaler. Dessa signaler visar var det finns gropar och andra ojämnheter i metallen.

Elektromagnetisk provning

Denna provningsmetod används för att lokalisera ojämnheter i ytan på ledande metaller som stål och järn.

Elektrokemisk provning

Elektrokemiska tester är ett annat sätt att testa korrosionshastigheten i metaller. Under testet appliceras en elektrisk ström på metallens arbetselektrod för att skapa mätbara signaler.

Test av nedsänkning

En bit av metallen sänks ned i en lösning. Den får ligga i några dagar. Efter avlägsnandet mäts korrosionshastigheten och groparna undersöks i mikroskop för att ytterligare fastställa omfattning och intensitet.

Vilka material är mest utsatta?

Material som innehåller bromid-, klorid- eller hypokloritjoner är mest känsliga för punktfrätning. Material som utsätts för lösningar som innehåller fluorider eller joditer (som vatten eller sulfider) löper också en ökad risk. Några metaller som är utsatta för punktfrätning är:

 • Krom
 • Rostfritt stål
 • Kvicksilver
 • Kobolt
 • Aluminium
 • Koppar

Förhindra spaltkorrosion

Förutom att veta hur man identifierar och tar bort korrosionsangrepp vill man förmodligen också veta hur man förhindrar att korrosionsangrepp uppstår. Det finns några sätt att minimera risken för punktfrätning.

Att använda korrosionsbeständiga material är en av de första förebyggande åtgärderna. Legeringar som innehåller titan, kväve, krom och molybden är mycket motståndskraftiga mot gropfrätning. En annan effektiv förebyggande metod är katodiskt skydd, som förhindrar korrosion genom att förvandla en metallyta till en elektrokemisk cell. Helst bör du belägga materialet med en mer reaktiv metall. Den korrosiva metallen kommer att fungera som en anod och korrodera i stället för den ursprungliga metallen, vilket förhindrar gropfrätning.

Ett annat av de mest effektiva sätten att förhindra punktfrätning är att kontrollera miljöfaktorer (fuktighet, temperatur, klorid, pH-syror och saltnivåer) efter bästa förmåga. Andra metoder för att förhindra gropfrätning är att använda och underhålla en skyddande beläggning och att kontrollera exponeringen för vätskor och damm.

Kan man ta bort gropkorrosion?

Till skillnad från de flesta former av korrosion kan gropfrätning avlägsnas. Förutsatt att metallen fortfarande är strukturellt sund kan du ta bort korrosionen med en mild syra. Om du vill ta bort själva gropen måste du slipa, skrapa eller sandblästra metallen. Du kan också ta bort gropar mekaniskt.

När korrosionen och groparna är borta bör du grundmåla metallen med någon av följande beläggningsmetoder:

 • Zinkfosfat grundning
 • Metallisering med zinkspray
 • Kemisk beläggning
 • Varm doppning

Letar du efter sätt att hålla punktfrätning borta? Experterna på Dreiym Engineering kan hjälpa dig! Vi erbjuder testning av markens korrosivitet för att mäta korrosiviteten i den jord som dina metallkomponenter är nedgrävda i. Vi utformar och installerar även katodiska skyddssystem för att ytterligare minska risken för gropfrätning. Kontakta oss idag om du vill veta mer om våra korrosionsförebyggande tjänster eller boka tid för en konsultation.

Hur man identifierar och avlägsnar punktfrätning

Dela denna artikel

Relaterade nyheter

Anmäl dig till vår

Nyhetsbrev