text

Vanliga orsaker till mikrobiologiskt påverkad korrosion

Angela
11 juli 2022

Kontakta Dreiym Engineering om du har frågor om korrosion, el eller kriminalteknik.

Vår värld är full av liv, från fåglar som svävar ovanför våra huvuden till maskar som kryper under våra fötter. Men allt liv kan inte ses med blotta ögat. Otaliga mikroorganismer lever i jorden, luften och till och med i din egen hud. Och även om vi de flesta dagar är omedvetna om deras närvaro, kan de påverka de verktyg vi arbetar med dagligen.

Detta är fallet med mikrobiologiskt påverkad korrosion, även känd som MIC. MIC ligger bakom många vanliga typer av korrosion som drabbar våra rör, t.ex. spänningskorrosion, galvanisk korrosion och punktfrätning, och orsakar skador för miljarder dollar varje år. Att känna till de vanligaste orsakerna till mikrobiologiskt påverkad korrosion kan hjälpa företag att bättre förstå dess effekter och mildra dem.

Bakterier

En av de vanligaste orsakerna till MIC är förmodligen bakterier. När bakterier kommer i kontakt med en metallyta, t.ex. ett stålrör, äter de upp metallens H2-skikt. H2-skiktet fungerar vanligtvis som en skyddande barriär som mildrar rostens oxiderande effekter. Utan den kan korrosionen accelerera.

De viktigaste typerna av bakterier som orsakar korrosion är

  • Järnreducerande bakterier
  • Syraproducerande bakterier
  • Svaveloxiderande bakterier
  • Sulfatreducerande bakterier
  • Oxidationsmedel för mangan

Mikroalger

Mikroalger har nyligen kommit i förgrunden för den vetenskapliga forskningen på grund av sin potential som en hållbar livsmedelskälla, ingrediens i kosmetiska produkter och möjlig källa till biobränsle. Även om fördelarna med detta encelliga växtplankton är många, kan det också vara skadligt för industriella processer genom att bidra till MIC.

När mikroalger förökar sig på en metallyta skapas ett scenario som kallas biofouling. Den biofilm som bildas stänger ute syre och skapar ett mörkt område där bakterier kan frodas. Detta bidrar till att påskynda korrosionsprocessen.

Svampar

Svampar trivs ofta i underjordiska miljöer, t.ex. nära underjordiska system av metallrör. När vissa typer av svampar växer kan de utsöndra sura ämnen, t.ex. oxalsyra eller ättiksyra. Dessa ämnen kan bidra till nedbrytningen av metallsubstanser, vilket leder till mikrobiologiskt påverkad korrosion.

Reducering av mikrobiologiskt påverkad korrosion

Som nämnts är MIC förknippat med bakteriers elektrokemiska processer, där elektriskt baserat katodiskt skydd används som ett viktigt sätt att förhindra korrosion. Det är därför Dreiym Engineering tillhandahåller experter som kan utföra korrosionsundersökningar. Dessa undersökningar kommer att bidra till att bedöma de skador som orsakas av korrosion och ge råd om hur man installerar katodiskt skydd och andra viktiga förebyggande strategier.

Dela denna artikel

Relaterade nyheter

Anmäl dig till vår

Nyhetsbrev