teksti

Miten sähkötekniikka on hyödyttänyt yhteiskuntaa

Angela
heinäkuu 12, 2022

Ota yhteyttä Dreiym Engineeringiin, jos sinulla on korroosio-, sähkö- tai rikosteknisiä kysymyksiä.

Sähköllä on ollut merkitystä yhteiskunnassa jo ennen kuin edes ymmärsimme, miten sen voimaa voidaan hyödyntää. Antiikin kreikkalaiset käyttivät sähköhoitoa kroonisen kivun hoitoon torpedokalan avulla ja kirjoittivat staattisesta sähköstä, ja 13th-luvun merimiehet kaikkialla maailmassa luottivat magneettipohjaisiin kompasseihin.

Mutta kun saavuimme 19th vuosisadalla insinöörit alkoivat todella hyödyntää sähkön voimaa keksinnöillä, kuten dynamiineilla ja hehkulampuilla. Vielä tänäkin päivänä nautimme kaikista niistä tavoista, joilla sähkötekniikka on hyödyttänyt yhteiskuntaamme.

Mitä sähköinsinöörit tekevät?

Sana "insinööri" tuo mieleen mielikuvat siltojen ja tehdaskoneiden suunnittelijoista. Mutta sana "insinööri" tulee itse asiassa latinankielisestä sanasta, joka tarkoittaa "suunnitella" tai "keksiä". Tämän mukaisesti sähköinsinöörit suunnittelevat uusia sähköjärjestelmiä ja elektronisia laitteita.

Sähköinsinöörit tekevät muun muassa seuraavia asioita:

 • Rakennuksen sähkötöiden suunnittelu
 • Olemassa olevien sähköjärjestelmien tarkastaminen
 • Koneiden sähkötöiden yleiskuvaus
 • Autetaan kehittämään innovaatioita energia-alalla

Sähkö on voimakas ja usein vaarallinen voima. Sähköinsinöörit käyttävät syvällistä ymmärrystään sähköstä hyödyntääkseen sen voimaa missä tahansa tilanteessa vahingoittamatta niitä, jotka työskentelevät koneen tai järjestelmän kanssa.

Miten sähkötekniikka on hyödyttänyt yhteiskuntaa

Kaupallinen ja kotitalouksien teho

Sähkötekniikka on hyödyttänyt yhteiskuntaa mitä ilmeisimmin kaikilla tavoilla, joilla käytämme sähköä kodeissamme tai yrityksissämme. Aina kun käytät sähköä, voit olla varma, että sähköinsinööri on ollut mukana suunnittelemassa, testaamassa tai rakentamassa järjestelmää tai laitetta, joka käyttää koneita.

Tähän kuuluvat muun muassa:

 • Valaistus
 • Elektroniikka ja tietokoneet
 • Lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmät
 • Vedenlämmittimet
 • Keittiölaitteet

Yksittäisten sähkölaitteiden hallinnan lisäksi sähköinsinöörit pystyvät suunnittelemaan sähkötyöt, jotka antavat niille virtaa. Tähän kuuluvat rakennuksen johdotukset sekä generaattorit, aurinkopaneelit tai tuuliturbiinit, jotka tuottavat rakennukseen menevän sähkön.

Viestintä

Sähköllä on ollut keskeinen asema viestinnässä sähkösanoman aikojen alusta lähtien. Viestintäjärjestelmiemme tehon kasvaessa niiden mahdollistamiseen tarvittava tekniikka on muuttunut yhä monimutkaisemmaksi. Tämä on lisännyt kokeneiden ja lahjakkaiden sähköinsinöörien tarvetta.

Sähköinsinöörit auttavat pitämään meidät yhteydessä toisiimme:

 • Uuden puhelinteknologian kehittäminen
 • Matkapuhelinmastojen suunnittelu ja ylläpito
 • Autetaan rakentamaan radio-, matkapuhelin- ja internet-mastoja.
 • Televisio- ja radioasemien käyttöön tarkoitettujen laitteiden luominen.
 • Satelliittiteknologian edistäminen

Sähkötekniikan insinöörien rooli tulee jatkossakin olemaan entistä tärkeämpi, kun käytettävissä olevat viestintävälineet kasvavat ja nykyiset viestintävälineet kehittyvät edelleen.

Matkailu

Kun ajattelemme päivittäin käyttämiemme ajoneuvojen voimanlähteitä, ensimmäinen ajatuksemme on usein fossiiliset polttoaineet ja muut vastaavat. Sähköllä on kuitenkin tärkeä rooli lähes kaikissa moottoriajoneuvoissa. Esimerkiksi auton käynnistin, vaihtovirtageneraattori, valot ja ilmastointi vaativat kaikki sähkötekniikkaa.

Sähköinsinöörit ovat myös olleet keskeisessä asemassa kehitettäessä ajoneuvoja, jotka eivät ole riippuvaisia fossiilisista polttoaineista, kuten sähkö- ja hybridiautoja. Nämä ajoneuvot auttavat yksittäisiä kuluttajia säästämään rahaa. Vielä merkittävämpää on, että ne auttavat vähentämään päästöjä, mikä voi auttaa vähentämään saasteita ja savusumua yhteisöissä.

Itse ajoneuvojen lisäksi sähköinsinöörit tukevat matkailuteollisuutta luomalla laitteita, jotka parantavat matkustusmahdollisuuksiamme. Kuten mainittiin, sähköinsinöörit ovat töissä, kun ilmailu- ja avaruusteknikot rakentavat satelliitteja; nämä satelliitit ovat välttämättömiä maailmanlaajuisille paikannuslaitteille. Myös lennonvarmistusvälineet, kuten lennonhallintajärjestelmät, ovat sähköinsinöörien työtä.

Tietokonetekniikka

Tietotekniikka ja sähkötekniikka kulkevat käsi kädessä niin, että niitä opetetaan usein samanaikaisesti korkeakouluohjelmissa. Sähköinsinöörit ovat niitä, jotka luovat tietokoneen elektroniset komponentit kiintolevystä johdotuksiin.

Tietokoneita käytetään kaikkeen työhön ja viihteeseen, joten ei ole mikään salaisuus, että tämä teknologia on vaikuttanut yhteiskuntaan. Usein emme kuitenkaan osaa arvostaa niitä monia tapoja, joilla tietotekniikka on muuttanut vuorovaikutustamme maailman kanssa:

 • Tietojen jakaminen ja tallentaminen
 • Viestintäkapasiteetin lisääminen
 • Automaattisten valmistusjärjestelmien, kuten CNC-koneiden, rakentaminen
 • 3D-tulostimien luominen
 • Parannetaan kykyä seurata säämalleja
 • Tietokoneanimaation ja digitaalisen taiteen luominen

On lukemattomia muitakin edistysaskeleita, joita voimme epäsuorasti kiittää tietokoneiden ansiosta, koska ne ovat tehostaneet tutkimusta. Lääketieteen ja tieteellisten keksintöjen edistyminen ovat tästä ensisijaisia esimerkkejä.

Robotiikka

Robotiikka vaikuttaa yleensä scifi-romaanien päähenkilöiden käyttämiltä kaukaa haetuilta työkaluilta; se on mielenkiintoista teknologiaa, jolla ei ole juurikaan merkitystä jokapäiväisessä yhteiskunnassa. Robotit tekevät kuitenkin yhä useammin elämästämme helpompaa ja turvallisempaa. Ja missä on robotteja, siellä on myös sähköinsinöörejä, jotka tekevät niiden teknologian mahdolliseksi.

Seuraavassa on muutamia tapoja, joilla robotit parantavat elämäämme:

 • Vaarallisten ja myrkyllisten aineiden käsittely
 • Suurten tai vaikeasti siirrettävien kuormien siirtäminen
 • Vaikeasti saavutettavien paikkojen havainnointi ja tallentaminen droneilla.
 • Valmistusprosessien nopeuttaminen
 • Pommien deaktivointi

Puolustus

Koska sotilasoperaatioihin liittyy valtava määrä kehittyneitä koneita, ei liene yllätys, että sähköinsinööreillä on tärkeä rooli puolustuksessa. Sotilasrintamalla tähän kuuluu muun muassa seuraavien laitteiden suunnittelu ja rakentaminen:

 • Aseet
 • Kuorma-autot ja säiliöt
 • Lentokoneet
 • Tutkat ja seurantalaitteet
 • Viestintälaitteet

Sähköinsinöörit ovat yhtä tärkeitä siviilipuolustuksessa. Sähköinsinöörit auttavat luomaan laitteita, joita käytetään luonnonkatastrofien havaitsemisessa ja seurannassa, sekä laitteita, joita käytetään kansalaisten evakuoimiseen tuhoalueilta.

Sähkötekniikan tulevaisuus

Useimmat alan ammattilaiset ovat yhtä mieltä siitä, että sähkötekniikka on tulevaisuudessakin merkittävä osa tulevaisuuttamme, kun turvaudumme teknologiaan ja etsimme ratkaisuja kiireellisimpiin haasteisiimme. Sähköinsinöörit ovat eturintamassa keksimässä uusia tapoja hyödyntää vaihtoehtoisia energialähteitä, kuten aurinko- ja tuulivoimaa, ja luomassa uutta teknologiaa, kuten tekoälyä ja kehittyneempää robotiikkaa.

Minne tahansa sähkötekniikan tulevaisuus viekin meidät, Dreiym Engineeringin tiimi uskoo, että sähkötekniikkaa viedään edelleen eteenpäin. Siksi työllistämme kokeneita sähkötekniikan konsultit auttaa sinua kehittämään ratkaisuja kotisi tai yrityksesi sähköongelmiin.

Miten sähkötekniikka on hyödyttänyt yhteiskuntaa

Jaa tämä artikkeli

Aiheeseen liittyviä uutisia

Rekisteröidy meidän

NewsLetter