teksti

Tehokkaan maadoitusjärjestelmän pääkomponentit

Angela
maaliskuu 30, 2022

Ota yhteyttä Dreiym Engineeringiin, jos sinulla on korroosio-, sähkö- tai rikosteknisiä kysymyksiä.

Maadoitusjärjestelmät ovat elintärkeitä sähköturvallisuusominaisuuksia. Ne suojaavat sähköiskuilta ja tulipaloilta ohjaamalla sähköä maahan. Tässä esittelyoppaassa selvitämme, mitä maadoitus on, miten se toimii ja mitkä ovat tehokkaan maadoitusjärjestelmän tärkeimmät osat. Lue lisää.

Mikä on maadoitus?

Maadoitus on prosessi, jossa luodaan matalaimpedanssinen reitti, jossa ylimääräinen sähkö voi virrata ja purkautua maahan. Maadoitusjärjestelmät ovat vakioturvallisuusominaisuus useimmissa sähköjärjestelmissä. Toisinaan sähkö kerääntyy johtoihin ja muihin laitteisiin. Tämä ylimääräinen sähkö purkautuu lopulta. Ilman maadoitusjärjestelmää sähkö purkautuu epätasaisesti maahan, mikä voi vahingoittaa ihmisiä tai sytyttää tulipalon.

Miten se toimii?

Maadoitus toimii, koska ioneilla on taipumus pyrkiä tasapainoon eli neutraaliin varaukseen. Sähkö on positiivisesti varautunutta. Sähkön positiivisesti varautuneet ionit etsivät negatiivisia ioneja, jotka neutralisoivat ne.

Maassa on voimakas negatiivinen varaus, ja suurin osa sähköstä imeytyy siihen. Kun sähkön on purkauduttava, se kulkee nopeimmin maata kohti. Ilman maadoitusjärjestelmää se voi kulkea ilman, veden tai jopa ihmisten kautta oikotietä määränpäähänsä.

Jokaisessa sähköpiirissä on kolme johdinta: aktiivinen johdin, joka syöttää virtaa, nollajohdin, joka siirtää virran takaisin virtalähteeseen, ja maadoitusjohdin. Jos vika (kuten oikosulku) aiheuttaa sähkön kertymisen johtimiin, maadoitusjohto tarjoaa reitin maahan, jotta ylimääräinen sähkö voi purkautua turvallisesti.

Mitkä ovat maadoitusjärjestelmän pääkomponentit?

Maadoitusjärjestelmät kuulostavat monimutkaisilta, mutta olisit yllättynyt siitä, miten yksinkertaisia ne todellisuudessa ovat. Useimmat maadoitusjärjestelmät koostuvat vain neljästä pääkomponentista. Tässä ovat tehokkaan maadoitusjärjestelmän pääkomponentit.

Maadoitustanko

Maadoitussauva eli maadoituselektrodi yhdistää maadoitusjärjestelmän ja maan. Se on kahdeksan metriä pitkä metallitanko, joka on yleensä valmistettu kuparista ja liitetty teräkseen tai sinkittyyn rautaan.

Maadoituslanka

Maadoitusjohto, joka tunnetaan myös nimellä johdin, yhdistää maadoitussauvan huoltokeskuksen maadoitusliittimien liittimiin.

Maadoituspidikkeet

Nämä kiinnittimet, joita kutsutaan myös liittimiksi, kiinnittävät maadoitusjohdon maadoitustankoon.

Maaperä

Vaikka se ei ole teknisesti komponentti, se on kuitenkin tärkeä osa jokaista maadoitusjärjestelmää. Maadoitussauva upotetaan maaperään. Ylimääräinen sähkö johdetaan maaperään ja purkautuu sieltä.

Asianmukainen maadoitus on ratkaisevan tärkeää sähköturvallisuuden varmistamiseksi kotona tai työmaalla. Jos sinun on testattava maadoitusjärjestelmäsi varmistaaksesi, että se toimii tarkoitetulla tavalla, Dreiym Engineering voi auttaa. Olemme maastotestausyritys joilla on vuosien kokemus alalta. Ota meihin yhteyttä jo tänään, niin saat lisätietoja maastotestauspalveluistamme.

Jaa tämä artikkeli

Aiheeseen liittyviä uutisia

Rekisteröidy meidän

NewsLetter