teksti

Miten vältetään löysät sähköliitännät ja estetään tulipalovaara?

helmikuu 28, 2024

Opas kodinomistajille ja DIY-harrastajille

Löysät sähköliitännät ovat yleinen ongelma, joka voi johtaa vakaviin seurauksiin. Ne voivat aiheuttaa ylikuumenemista, kipinöitä, oikosulkuja ja jopa tulipaloja. Tässä blogikirjoituksessa selvitämme, mistä löysät sähköliitännät johtuvat, miten ne tunnistetaan ja miten ne korjataan turvallisesti ja tehokkaasti.

Mistä johtuvat löysät sähköliitännät?

Monet tekijät voivat aiheuttaa sähköliitäntöjen löystymistä, kuten:

 • johtojen ja liittimien ikä ja kuluminen
 • Sähköjärjestelmän virheellinen asennus tai korjaus
 • Tärinä, liike tai johtojen ja liittimien laajeneminen ja supistuminen lämpötilan muutoksista johtuen.
 • Metalliosien korroosio, ruoste tai hapettuminen.
 • Liian suuri virta tai jännite, joka ylittää johtojen ja liittimien kapasiteetin.

Löysät sähköliitännät voivat esiintyä missä tahansa sähköjärjestelmässä, mutta niitä esiintyy todennäköisemmin paikoissa, joissa on usein liikettä tai rasitusta, kuten pistorasioissa, kytkimissä, valaisimissa, laitteissa ja liitäntärasioissa.

Mitä riskejä löysät sähköliitännät aiheuttavat?

Löysät sähköliitännät voivat olla vakava uhka turvallisuudellesi ja omaisuudellesi. Ne voivat aiheuttaa:

 • Johtojen ja liittimien ylikuumeneminen, joka voi sulattaa eristyksen ja paljastaa jännitteiset johdot.
 • Kipinät tai valokaaret, jotka voivat sytyttää lähellä olevia syttyviä materiaaleja, kuten puuta, paperia tai kangasta.
 • Oikosulut, jotka voivat vahingoittaa sähkölaitteita ja -laitteita tai aiheuttaa sähkökatkoksia.
 • tulipalot, jotka voivat levitä nopeasti ja aiheuttaa vakavia vahinkoja tai loukkaantumisia.

National Fire Protection Associationin (NFPA) mukaan sähköviat tai sähköhäiriöt olivat toiseksi suurin syy kotipaloihin Yhdysvalloissa vuosina 2014-2018, ja niiden osuus kaikista kotipaloista oli 13% ja siviilikuolemista 18%. Löysät sähköliitännät olivat yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka vaikuttivat näihin tulipaloihin.

Miten tunnistaa löysät sähköliitännät?

Löystyneitä sähköliitoksia voi olla vaikea havaita, sillä niistä ei välttämättä näy mitään näkyviä merkkejä ennen kuin ne aiheuttavat ongelman. On kuitenkin olemassa joitakin vihjeitä, jotka voivat viitata mahdolliseen löysään liitäntään, kuten seuraavat:

 • Välkkyvät tai himmenevät valot
 • Pistorasioista, kytkimistä tai valaisimista kuuluu kipinöiviä tai surisevia ääniä.
 • Lämpimät tai värjäytyneet pistorasiat, kytkimet tai valaisimet.
 • Johtojen tai liittimien palava tai sulava haju.
 • Laukeavat katkaisijat tai palaneet sulakkeet.

Jos havaitset jotakin näistä oireista, katkaise virta kyseiseltä alueelta ja tarkasta johdot ja liittimet, jotta niissä ei ole merkkejä löystymisestä, vaurioista tai korroosiosta. Johtojen ja liittimien jännite ja jatkuvuus on myös tarkistettava yleismittarilla tai jännitemittarilla. Jos havaitset löysiä tai viallisia liitäntöjä, ne on korjattava mahdollisimman pian.

Miten korjata löysät sähköliitännät?

Löystyneiden sähköliitäntöjen korjaaminen ei ole vaikea tehtävä, mutta se edellyttää sähkötöiden perustietoja ja -taitoja. Sähköä käsiteltäessä on myös noudatettava turvallisuusohjeita ja -määräyksiä. Tässä ovat vaiheet löystyneiden sähköliitäntöjen korjaamiseksi:

 • Katkaise virta piiristä tai laitteesta, jota työstät, ja tarkista, että se on katkaistu yleismittarilla tai jännitemittarilla.
 • Irrota irrallisen liitännän sisältävän pistorasian, kytkimen, valaisimen tai liitäntärasian kansi tai käyttöpaneeli.

Tunnista löysä johto tai liitin ja irrota se laitteesta tai johtomutterista.

Mitä tehdä tulipalon sähkövian jälkeen?

Parhaista varotoimista huolimatta sähkövikoja voi kuitenkin esiintyä esimerkiksi ikääntymisen, kulumisen, virheellisen asennuksen tai ulkoisten vaurioiden vuoksi. Sähköhäiriöt voi aiheuttaa vakavia ongelmia, kuten sähkökatkoksia, laitevaurioita tai jopa tulipaloja ja räjähdyksiä. Jos kodissasi tai toimistossasi on ilmennyt sähkövika, sinun on selvitettävä vian perimmäinen syy ja vahingon laajuus mahdollisimman pian.

Siksi sinun kannattaa palkata Dreiym Engineeringin oikeusinsinöörit ja palontutkijat. He ovat sähkötekniikan, palotekniikan ja rikosteknisen analyysin asiantuntijoita. He voivat auttaa sinua määrittämään sähkövian alkuperän ja syyn, arvioida sen vaikutuksia omaisuuteesi ja turvallisuuteesi sekä antaa suosituksia korjaamiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi. He voivat myös auttaa sinua vakuutuskorvausvaatimuksissa, oikeudenkäyntien tukemisessa ja asiantuntijalausuntojen antamisessa.

Dreiym Engineeringillä on yli 20 vuoden kokemus rikosteknisestä suunnittelusta ja palontutkinnasta. He ovat käsitelleet tapauksia, joissa on ollut kyse asuin-, liike- ja teollisuussähköjärjestelmistä sekä ajoneuvoista, laitteista ja elektroniikasta. Heillä on tiedot, taidot ja välineet kaikenlaisten sähkövikojen käsittelyyn pienistä toimintahäiriöistä suuronnettomuuksiin.

Älä anna sähkövian pilata kotiasi tai yritystäsi. Ota yhteyttä Dreiym Engineeringiltä jo tänään ja saat tarvitsemasi vastaukset ja ratkaisut. Käy heidän verkkosivuillaan osoitteessa https://www.dreiym.com/ tai soita numeroon 866-621-6920 ja varaa aika konsultaatioon.

Jaa tämä artikkeli

Aiheeseen liittyviä uutisia

Rekisteröidy meidän

NewsLetter