teksti

Miten virtapiikit ja sähkökatkot eroavat toisistaan?

Angela
huhtikuu 7, 2022

Ota yhteyttä Dreiym Engineeringiin, jos sinulla on korroosio-, sähkö- tai rikosteknisiä kysymyksiä.

Kun kodissa tai yrityksessä ilmenee sähköongelmia, se on aina hankalaa asianosaisille. Ne häiritsevät normaalia toimintaa ja saattavat asunnon omistajat vaarallisiin tilanteisiin. Riskitaso vaihtelee sen mukaan, johtuuko häiriö sähkökatkosta vai ylijännitteestä. Sähköylijännitteiden ja sähkökatkojen välisen eron tunteminen on avainasemassa.

Mikä on sähkökatko?

Sähkökatkos tarkoittaa aina, kun kiinteistöstä tai alueelta katkeaa sähkö. Tähän sisältyy sähkön katoaminen seuraavista syistä:

  • Kovat tuulet
  • Villieläinten aiheuttamat vahingot
  • Kaatuneet puut
  • Auto-onnettomuuksien aiheuttamat voimajohtovahingot

Suurimmat sähkökatkoista aiheutuvat riskit johtuvat siitä, mitä tapahtuu, kun elintärkeät laitteet ja välineet menevät pois päältä. Jos esimerkiksi ilmastointilaitteet menevät epäkuntoon helleaallon aikana, haavoittuvaiset kansalaiset ovat vaarassa saada lämpöhalvauksen.

Mikä on virtapiikki?

Sana aalto tuo mieleen äkillisen tulvan, jonka vesivyöry saa aikaan, ja virtapiikki noudattaa samaa ajatusta. Virtapiikki syntyy, kun äkillinen sähkövirran ryöppy ylikuormittaa järjestelmän, jota ei ole rakennettu sitä varten, ja vahingoittaa usein laitteita ja sähkölaitteita.

Useat tekijät voivat aiheuttaa virtapiikin. Esimerkiksi:

  • Salama
  • Viallinen tai vanhentunut johdotus
  • Elektroniikka, joka kuluttaa paljon sähköä, kuten hiustenkuivaajat tai lämmittimet.
  • Virta palaa katkoksen jälkeen

Kun näitä ylijännitteitä esiintyy, ne voivat aiheuttaa vahinkoa järjestelmään liitetyille laitteille ja laitteille ja mahdollisesti jopa tulipaloja.

Erot

Miten sähkökatkot ja virtapiikit eroavat toisistaan? Sähkökatkoilla ja ylijännitteillä voi usein olla samanlaiset seuraukset - nimittäin virran katoaminen. Sähkökatkoksiin liittyvät riskit ovat kuitenkin epäsuorempia, kun taas virtapiikkeihin liittyvät riskit ovat välittömämpiä. Molempia vastaan voi ja kannattaa kuitenkin suojautua mahdollisimman hyvin.

Miten estää virtapiikkejä ja sähkökatkoja?

Ole tietoinen ympäröivästä maisemoinnista

Myrskyinen sää on yksi yleisimmistä sähkökatkosten syistä. Yksi tavallisimmista tapauksista on, että kova tuuli tai salama kaataa lähellä taloa olevia puita. Yksi tapa estää tämä on varmistaa, että puut on karsittu niin, että oksat eivät tule liian lähelle johtoja tai kattoja.

Irrota laitteet pistorasiasta myrskyjen aikana

Myrskyyn liittyvien virtapiikkien toista yleistä syytä, salamointia, ei välttämättä voida välttää. Voit kuitenkin irrottaa laitteet ja pistorasiat ennen myrskyä, jotta sähkö ei pääse virtaamaan niiden läpi.

Tutki johdotuksesi

Sähköongelmia voi esiintyä jopa kauniilla säällä, jos kodin tai yrityksen johdotukset ovat viallisia tai vanhentuneita. Johdotuksen saattaminen sääntöjen mukaiseksi on välttämätöntä, jotta voit suojella itseäsi ja omaisuuttasi; tämä on kuitenkin tehtävä, johon on vaarallista ryhtyä ilman kokemusta, joten on parasta ottaa yhteyttä ammattilaiseen.

Dreiym Engineering työllistää kokeneita sähkötekniikan konsultit joka voi tutkia kiinteistösi ja parantaa sähköinfrastruktuuria. Näin minimoidaan sähkökatkosten mahdollisuus.

Jaa tämä artikkeli

Aiheeseen liittyviä uutisia

Rekisteröidy meidän

NewsLetter