teksti

As-Built-dokumentaation ristiriitaisuuksien käsittely

Angela
toukokuu 17, 2023

Ota yhteyttä Dreiym Engineeringiin, jos sinulla on korroosio-, sähkö- tai rikosteknisiä kysymyksiä.

Jos aiot tehdä rakennukseesi muutostöitä tai laajamittaista kunnossapitoa, hankkeesta vastaava arkkitehti tai urakoitsija pyytää sinulta seuraavat tiedot as-built-piirustukset. Näissä asiakirjoissa annetaan tarkka kuva rakennuksesta, jotta urakoitsijat voivat suunnitella aiotut muutokset.

Rakennushankkeet ovat kuitenkin monimutkaisia ja vaativat usein lisämuutoksia prosessin aikana. Mitä teet, kun rakentamisasiakirjoissa on ristiriitaisuuksia, jotka johtuvat viime hetken muutoksista tai kirjausvirheistä? Dreiym Engineeringin oppaassa kerrotaan, miten toimia as-built-piirustusten epätarkkojen tietojen kanssa.

Mikä on As-Built-piirustus?

As-built-piirustukset ovat piirustuksia tai yksityiskohtaisia piirustuksia, joissa dokumentoidaan rakennuksen nykyinen pohjapiirustus mittakaavassa. Näihin piirustuksiin sisältyy pohjapiirustuksia, heijastettuja kattokaavioita, yksittäisten huoneiden poikkileikkauksia ja muita selkeästi merkittyjä kuvia, joissa kuvataan rakennuksen eri järjestelmiä.

Yleisten rakennusurakoitsijoiden tehtävänä on yleensä laatia nämä piirustukset rakentamisen alkuvaiheessa. Aikaisemmin urakoitsijat piirsivät nämä piirustukset kynällä, musteella ja paperilla, mutta nykyään he käyttävät tietokoneavusteista suunnittelua (CAD) tai rakennuksen tietomallinnusohjelmistoa (BIM).

Miksi As-Built-piirustukset muuttuvat?

Jos rakennusryhmä joutuu tekemään muutoksia alkuperäiseen suunnitelmaan rakennusprosessin aikana, aliurakoitsijat muokkaavat piirustuksia, jotta ne vastaisivat suunnitelmaa tarkemmin. Tätä merkintäprosessia kutsutaan toisinaan "redliningiksi" punakynän mukaan, jota perinteisesti käytettiin näiden muutosten tekemiseen.

Kun nämä merkinnät on tehty, pääurakoitsija siirtää muutokset uusiin työpiirustuksiin. Jotkut rakennusalan ihmiset käyttävät termejä "as-built-piirustukset" ja "redline-piirustukset" vaihdellen; tässä vaiheessa prosessia niillä on sama tarkoitus.

As-Built-piirustusten tarkoitus

Rakennuksen elinkaaren aikana rakennuksen rakennustapadokumentaatio palvelee useita eri tarpeita.

Täydelliset tiedot muutoksista

Aina kun joku tekee merkinnän as-built-piirustukseen, hän lisää muutokset dokumentaatioon, jotta rakennusmiehistöllä on ajan tasalla olevat piirustukset. Nämä asiakirjat toimivat suoritetun työn tallenteena ja suunnitelmana siitä, mitä miehistö sai tehtäväkseen.

Todistus tehdystä työstä

Kun rakennustyöt on saatu valmiiksi, rakentamisvaiheen piirustukset osoittavat, että urakoitsija ja hänen miehistönsä ovat suorittaneet kaikki dokumentoidut työt. Jos omistaja haluaa tehdä rakennuksen jälkeen muutostöitä tai kunnossapitotöitä, as-built-piirustukset näyttävät urakoitsijoille yksityiskohtaisen pohjapiirroksen rakennuksen piilevistä piirteistä. Jos omistaja pyytää sähköinsinööriä suorittamaan työmaakävely tarkastuksen yhteydessä kyseinen insinööri pyytää nähtäväksi rakennetun rakennuksen piirustukset saadakseen tarkan kuvan rakennuksesta.

Purkupiirustukset

Jos rakennus on tarkoitus purkaa osittain tai kokonaan, rakennuksen purkutyöntekijöille on erittäin tärkeää laatia piirustukset. Omistaja voi jopa osoittaa, mitkä rakennuksen osat puretaan ja mitkä jätetään ennalleen.

Maankäytön historia

As-built-piirustukset siirtyvät usein maanomistajalta toiselle ja osoittavat uudelle omistajalle, miten edellinen omistaja on käyttänyt ja rakentanut maata. Jos joku löytää odottamattoman kohteen rakennuksen alkuperäisen rakentamisen aikana, se näkyy as-builts-piirustuksissa.

Mahdolliset poikkeamat As-Built-asiakirjoissa

Nyt kun olemme keskustelleet as-built-piirustusten tarkoituksesta ja siitä, miten ne luodaan, mihin ongelmiin saatat törmätä, kun käsittelet tätä dokumentaatiota?

Motivaatiota vailla olevat tai kokemattomat urakoitsijat

Tarkkojen piirustusten tuottaminen edellyttää urakoitsijalta ja hänen miehistöltään paljon koordinointia ja huomiota yksityiskohtiin. Työmaalla on kuitenkin paljon muitakin tehtäviä, ja vastuu as-builts-piirustuksista voi langeta nuorimmallekin urakoitsijalle. Pääurakoitsija ei välttämättä ole motivoitunut antamaan perusteellisia ohjeita - tai ylipäätään mitään muita ohjeita kuin "Tässä ovat tekniset tiedot, laadi ne vain".

Alihankkijalla tai harjoittelijalla, jolle on annettu vastuu rakennetilanteen mukaisista piirustuksista, ei välttämättä ole tarvittavaa kokemusta perusteellisten ja yksityiskohtaisten rakennuspöytäkirjojen laatimiseen. Kun rakennushankkeessa on niin monta osapuolta ja liikkuvaa osaa, laaja dokumentointi voi jäädä sivuun.

Maksujen puuttuminen

Rakennuksen pohjapiirustusta koskevien tietojen kerääminen ja piirustusten huolellinen päivittäminen vastaamaan muutoksia vie aikaa ja vaivaa, jotka molemmat maksavat rahaa. Usein pääurakoitsijat ja työmaista vastaavat työnjohtajat pitävät rakennetietojen dokumentointia ylimääräisenä tehtävänä. He eivät ajattele sitä kovinkaan tarkkaan, koska heille ei makseta palkkaa nimenomaan tästä tehtävästä, joten kun se saadaan nopeasti tehtyä, he voivat siirtyä eteenpäin.

Rakennuksen omistajat voivat torjua tätä asennetta pyytämällä määräajoin nähtäväkseen piirustukset ja tiedustelemalla kaikista tehdyistä muutoksista. Kun urakoitsijat tietävät, että henkilö, joka maksaa heille, tarkistaa heidän työnsä, he panostavat enemmän muutosten dokumentointiin ja piirustusten päivittämiseen.

Välitetty tai ulkoistettu työ

Koska pääurakoitsijat ovat vastuussa niin monista eri rakennusprojektin osista, he eivät voi panostaa 100-prosenttisesti jokaiseen osa-alueeseen. Usein urakoitsijat välittävät osia hankkeistaan ulkopuolisille yrityksille keventääkseen työmaalla työskentelevien työntekijöiden taakkaa.

Epätarkkuuksia esiintyy kuitenkin väistämättä, kun joku, joka ei ole koskaan käynyt kohteessa, laatii piirustukset. Piirustusten laatimisesta ja päivittämisestä vastaava henkilö ei välttämättä ole perillä viime hetken muutoksista tai työmaan rakenteellisista ongelmista.

Miten käsitellä As-Built-dokumentaation ristiriitaisuuksia?

Jos havaitset ristiriitaisuuksia rakennuksen todellisen rakenteen ja piirustusten välillä, ota yhteyttä urakoitsijaan ja käykää läpi jokainen ristiriita. Pyydä sitten kokenutta aliurakoitsijaa tai työryhmän jäsentä päivittämään piirustukset tarkasti.

Tee odotukset selviksi

Pidä yhteyttä urakoitsijaan ja hänen tiimiinsä ja muistuta heitä siitä, mitä odotat rakentamisvaiheen asiakirjoilta. Kaikki pohjapiirustusten ja kaavioiden päivitykset on merkittävä selvästi. Jos laajoja muutoksia on tehtävä, pyydä as-builts-asiakirjoista vastaavaa henkilöä laatimaan puhtaat, uudet piirustukset.

Aseta omat standardisi

Rakennusalalla useimmat ammattilaiset oppivat suusanallisesti, miten rakennetun tilan piirustuksia luodaan. Urakoitsijat ja heidän miehistönsä tottuvat piirtämään ja päivittämään as-built-asiakirjoja kokeilemalla ja erehtymällä.

Luo omat standardit, joita rakennusmiehistösi voi noudattaa. Esimerkkejä hyödyllisistä standardeista ja ohjeista ovat:

  • Tapaaminen miehistön kanssa kuukausittain tai kaksikuukausittain päivitettyjen as-built-piirustusten tarkistamiseksi.
  • Rakennustapaselosteiden pitäminen virtaviivaisina ilman liiallisia muistiinpanoja marginaaleissa.
  • Uusien piirustusten luominen, kun vanhoihin piirustuksiin tehdään tietty määrä muutoksia.

Jos olet rakennuksen omistaja ja tarkastelet rakennustapaselostusta, saatat olla tyytymätön, kun piirustuksissa on ristiriitaisuuksia. Miten voit käsitellä näitä virheitä ja estää vastaavien virheiden toistumisen? Pidä yhteyttä piirustuksista vastaaviin urakoitsijoihin ja tee standardit ja odotukset selviksi.

Tarvitsetko konsultoivan insinöörin palveluja, joka suorittaa paikan päällä tehtävän tarkastuksen ja tarkastaa kanssasi rakennustapaselostuksen? Dreiym Engineeringin kokeneiden insinöörien ryhmä osaa lukea as-built-piirustuksia ja auttaa sinua tunnistamaan mahdolliset epäjohdonmukaisuudet.

As-Built-dokumentaation ristiriitaisuuksien käsittely

Jaa tämä artikkeli

Aiheeseen liittyviä uutisia

Rekisteröidy meidän

NewsLetter