teksti

Sähköpalojen yleiset syyt

Angela
joulukuu 12, 2019

Ota yhteyttä Dreiym Engineeringiin, jos sinulla on korroosio-, sähkö- tai rikosteknisiä kysymyksiä.

Sähköpalot voivat syttyä lukemattomin tavoin. On tärkeää olla tietoinen siitä, mikä voi aiheuttaa sähköpaloja, jotta voit varautua niihin ja ehkäistä niitä mahdollisuuksien mukaan. Mukaan mukaan Yhdysvaltain palohallinto, vuosina 2014-2016 tapahtui vuosittain yli 20 000 asuinrakennusten sähköpaloa. Lisäksi sähköpalot voivat vahingoittaa vakavasti myös kaupallisia rakenteita. Tässä on opas sähköpalojen yleisimmistä syistä ja siitä, mitä varoitusmerkkejä kannattaa varoa omissa kiinteistöissä.

Johdotus

Johdotusongelmat ovat yksi sähköpalojen yleisimmistä syistä. Huonot johdotukset voivat aiheuttaa tulipaloja tai jopa räjähdyksiä monin tavoin.

Paljaat johdot

Paljaat johdot voivat aiheuttaa yhteysongelmia ja johtaa tulipaloon. Kun elektronit liikkuvat jännitteisen johdon läpi, ne voivat hypätä ja tuottaa kipinöitä. Jos ilmassa on pölyhiukkasia tai muita roskia, mikä on yleistä useimmissa teollisuusympäristöissä, ne voivat syttyä ja levitä.

Johdotus ei ole sääntöjen mukainen

Ammattilaiset tekevät usein virheitä, kun on kyse jatkuvasti muuttuvan National Fire Protection Associationin National Electric Code -standardin noudattamisesta. Monet ammattilaiset kasaavat johtoja liikaa, mikä on suuri palovaara, koska johdot voivat vahingoittaa toisiaan, jolloin johdot jäävät paljaiksi.

Nuppi- ja putkijohdot ovat muita rikkomuksia, joita on syytä varoa. Vaikka tämä oli yleisesti hyväksytty turvallinen menetelmä vuosisadan vaihteeseen asti, se on nyt vanhentunut eikä pysy nykyaikaisen sähkökäytön mukana.

Vielä yksi yleinen ongelma, jota kannattaa varoa, on uusien valojen yhdistäminen vanhoihin johtoihin. Tämä on helppo jättää huomiotta, mutta virhe voi lisätä tulipaloriskiä. Useimpien vanhempien johtojen lämpökapasiteetti on noin 60 celsiusastetta, kun taas uudempien valojen keskimääräinen lämpökapasiteetti on lähes 90 celsiusastetta.

Viallinen johdotus

Kun johdotus on viallinen, se voi aiheuttaa johtojen kipinöintiä. Jos tämä tapahtuu eristeen lähellä, seurauksena voi olla huomattava tulipalo. Muita viallisen johdotuksen merkkejä ovat välkkyvät valot, katkaisijan jatkuva laukeaminen, sähköiskut, kun laitteita kosketetaan, ja pistorasioiden kipinöinti.

Viat voivat johtua huonosta työnjäljestä, laadunvalvonnan puutteesta tai kiireestä. Ammattilaisten olisi tehtävä säännöllisiä tarkastuksia rakentamisen aikana, jotta he voivat havaita ja ehkäistä puutteita. Jos havaitset palavan hajun tai ylikuumenevia kalusteita, myös nämä ovat merkkejä ongelmasta.

Vanhat ja vanhentuneet johdot

Vanhemmat johdotukset eivät kestä nykyisiä sähkövaatimuksia. Keskivertoihminen käyttää nykyään paljon enemmän sähköä kuin mitä hän olisi tarvinnut 50 vuotta sitten. Monet luottavat sähköön valojen lisäksi myös tietokoneiden käyttämiseen, puhelinten lataamiseen, autojensa käyttämiseen ja paljon muuhun. Lähes kaikki nykyaikaiset laitteet tarvitsevat sähköä. Näin ollen sähköjohdot voivat helposti ylikuormittua. Johdot voivat ylikuumentua ja jopa kipinöidä ympäröiviin materiaaleihin, kuten eristeisiin, mikä voi aiheuttaa nopeasti leviävän tulipalon.

Johdot, joiden pinnoite on heikentynyt

Kun sähköjohtojen pinnoite alkaa rapistua, johdot altistuvat herkemmin kipinöinnille. Valokaari voi sytyttää tulipaloja, aiheuttaa räjähdyksiä ja johtaa ympäröivien henkilöiden loukkaantumiseen ja jopa kuolemaan. Varmista, että johdoissa on ehjä pinnoite ja että niissä on oikea virtapiirin ampeeriluku käyttöä varten.

Johdot eivät vastaa virtapiirin ampeerilukemaa.

Kun johdot eivät vastaa virtapiirin virranvoimakkuutta, liiallinen lämpö voi sulattaa johdot, mikä voi aiheuttaa tulipalon, joka leviää helposti ympäröiviin materiaaleihin. Mitä suurempi virtapiirin nimellisvirta on, sitä suurempia johtojen on oltava.

Pistorasiat

Sähköpalojen syttymisessä pistorasiat ovat yleisiä paikkoja, joista ne saavat alkunsa. On tärkeää kiinnittää huomiota pistorasioiden ongelmiin. Muista asentaa oikeantyyppiset pistorasiat oikeisiin paikkoihin ja muista käyttää pistorasioita vastuullisesti.

Ylikuormitus

Pistorasiat on tarkoitettu käsittelemään vain tietty määrä. Useiden suurjännitelaitteiden kytkeminen yksittäiseen pistorasiaan voi aiheuttaa sen pettämisen, kipinöinnin tai jopa sulamisen kokonaan. Kun pistorasiasta vaadittu sähkömäärä ylittää sen käyttötarkoituksen, se voi tuottaa lämpöä arvaamattomia ja hallitsemattomia määriä. Tämä kuluttaa sähköjohtoja ja voi aiheuttaa tulipaloja.

Jatkojohdot

Jatkojohtojen alkuperäisenä tarkoituksena oli pidentää pistorasioiden käyttöaikaa, jotta käyttäjät voisivat sijoittaa laitteensa kauemmas pistorasiasta. Tämä oli vallankumouksellista, mutta tarkoituksena ei ollut, että ne jäisivät pysyviksi laitteiksi. Jatkojohdot ovat turvallisia, jos niitä käytetään oikein ja tilapäisesti ja jos niitä valvotaan säännöllisesti.

Ylikuormitettuna tai jos se ylittää jatkojohdon sähkökapasiteetin, se voi ylikuumentua ja aiheuttaa kipinöitä, sulamista ja tulipaloja. On yleistä kuormittaa jatkojohtoa pistorasian sähkökapasiteetin mukaan, mutta on tärkeää muistaa, että johdolla voi olla erilaisia rajoituksia. Kannattaa aina tuplatarkistaa ennen käyttöä.

Älä vedä johtoja mattojen alle, oviaukkojen läpi tai huonekalujen alle, jotta vältät tulipalon vaaran. Rajoita lisäksi ulkokäyttöön vain johdot, jotka on tehty erityisesti ulko-olosuhteita varten.

Staattinen

Niin epätodennäköiseltä kuin staattisen sähkön aiheuttama tulipalo kuulostaakin, monet tulipalot alkavat staattisista ongelmista. Staattinen sähkö muodostuu, kun positiiviset ja negatiiviset varaukset ovat epätasapainossa yhdessä esineessä. Tämä kerääntyy, kunnes se löytää purkautumistavan. Staattinen sähkö on yleisempää kylmänä ja kuivana talvikautena. Siksi talvella voi usein kokea pienen sähköiskun, kun koskettaa tiettyjä esineitä, kuten metallia tai valokatkaisijoita. Kun staattista sähköä kertyy paljon ja sen on löydettävä purkautumistapa, se voi aiheuttaa kipinöitä ja sytyttää pölyhiukkasia, höyryjä tai muita höyryäviä aineita. Tämä aiheuttaa tulipalon, joka voi helposti levitä muihin ilmahiukkasiin, eristeisiin ja muihin esineisiin.

Staattisen purkauksen aiheuttamien tulipalojen välttämiseksi pidä tilasi neutraalissa ilmankosteudessa. Voit myös purkaa staattisen sähkön esineistä käyttämällä virtapiiriä.

Vialliset laitteet tai varusteet

Laitoksessasi käytetyt laitteet voivat mahdollisesti aiheuttaa sähköpaloja. Siksi sinun on kiinnitettävä huomiota tiettyihin seikkoihin ja tarkistettava laitteet säännöllisesti sähköpalojen ehkäisemiseksi.

Rasvaiset tai pölyiset laitteet

Kun laitteet ovat liian rasvaisia tai pölyisiä, mikä tahansa sähköongelma voi aiheuttaa räjähdyksen, joka on tuhoisa työntekijöille ja tiloille. Tämän ongelman estämiseksi muista puhdistaa tai pyyhkiä laitteesi ja suuret laitteet usein. Sähkökipinät eivät yleensä ole itsessään tuhoisia, mutta kun ne pystyvät sytyttämään pölyn ja rasvan, niistä voi tulla erittäin vaarallisia.

Vialliset tai vartioimattomat lämmittimet

Tilalämmittimet ovat hyvä tapa täydentää lämpöä kylmempinä kuukausina. Väärin käytettynä tai yksin jätettynä ne voivat kuitenkin sytyttää tulipalon. Ennen kuin käytät lämmitintä, lue sen etiketti ja tutustu määräyksiin. Tarkasta lämmittimen pistoke, ettei siinä ole haalistuneita tai paljaita johtoja eikä taipuneita tai muuten epämuodostuneita piikkejä. Jos kaikki sähköhanat näyttävät kunnossa olevilta, testaa lämmitintä ja pidä se aina huollettuna. Pidä se kaukana kaikesta, joka voi helposti kipinöityä lämmön mukana, kuten vaatteista, verhoista, putkista, höyryistä ja pölyhiukkasista.

Toimimattomat valaisimet

Kun valaisimissa on toimintahäiriöitä, seurauksena voi olla valokaari. Toimintahäiriö tapahtuu useimmiten silloin, kun valaistusjännite ylittää johtimen kapasiteetin tai kun johdotus on viallinen. Tämän estämiseksi varmista, että lamppujen ja valaisimien johdotuksissa ei ole merkkejä haurastumisesta, ylikuumenemisesta tai katkeamisesta.

Tärkeitä huomioon otettavia asioita

Älä yritä sammuttaa sähköpaloja vedellä. Vaikka monien ensimmäinen ajatus tulipalon nähdessään on heittää vettä päälle, on tärkeää muistuttaa työntekijöitäsi ja rakennuksen henkilökuntaa välttämään tätä kaikin keinoin. Kun sähkö sytyttää tulipalon, vesi voi pahentaa paloa ja saattaa sinut ja ympäröivät henkilöt sähköiskun vaaraan.

Jos sähköpalo syttyy, varmista, että sinulla on sähköpalojen tutkinta suoritetaan tarkan syyn määrittämiseksi. Ammattitaitoiset tutkijat voivat auttaa sinua toipumisprosessin aikana - loukkaantuneen henkilön nostamasta kanteesta aina ennaltaehkäisevien menetelmien tarjoamiseen tulevaisuutta varten.

Jaa tämä artikkeli

Aiheeseen liittyviä uutisia

Rekisteröidy meidän

NewsLetter