teksti

Yleiset sähkövaarat työpaikalla

Angela
kesäkuu 17, 2022

Ota yhteyttä Dreiym Engineeringiin, jos sinulla on korroosio-, sähkö- tai rikosteknisiä kysymyksiä.

Jokaisella uralla on omat ainutlaatuiset vaaransa. Puunkorjuussa työskentelevien on vältettävä putoamisvammoja. Tehdastyöntekijöiden on vältettävä tapaturmia työskennellessään raskaiden koneiden kanssa. Jopa toimistotyöntekijöiden on selviydyttävä istumatyön tai epäergonomisten työpisteiden aiheuttamista terveysongelmista.

Kuitenkin riippumatta siitä, istutko työpäiväsi aikana työpöydän ääressä kannettavan tietokoneen kanssa vai plataanipuun juurella moottorisahan kanssa, yksi turvallisuusongelma on aina olemassa. Se on sähköön perustuvien turvallisuusongelmien, kuten sähköiskun tai sähköpalon, riski. Mutta kun tunnet työpaikan yleiset sähkövaarojen lähteet, voit ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin suojellaksesi ympärilläsi olevia ihmisiä.

Vanhentunut tai vaurioitunut johdotus

Vanhoissa tai historiallisissa kodeissa asuvat tietävät, että vanhat johdotukset voivat aiheuttaa ongelmia jokapäiväisessä elämässä, ja sama pätee myös vanhoissa rakennuksissa työskenteleviin. Suurin haaste eivät kuitenkaan ole mahdolliset sähkökatkokset.

Vanhentuneesta johdotuksesta aiheutuu kaksi ensisijaista vaaraa. Ensimmäinen on se, että johdot ylikuormittuvat, koska vanhoja johtoja ei ole rakennettu niin, että ne pystyisivät käsittelemään virrankulutusta. Toinen on, kun vanhat johdot vaurioituvat eristyksen vaurioitumisen tai haurastumisen vuoksi. Molemmissa tapauksissa johdot voivat ylikuumentua, mikä lisää palovaaraa. Vanhentunut sähkö voi myös mahdollisesti lisätä valokaarilamppujen riskiä.

Rakennuksen uudelleen kytkeminen on suuri tehtävä, erityisesti vanhemmissa rakennuksissa, ja se on tehtävä, joka on syytä jättää ammattilaisille. Voit kuitenkin valmistautua ammattilaisen tuloon tekemällä inventaarion yrityksesi sähkönkäytöstä.

Ylikuormitetut piirit

Johdotuksen ei tarvitse olla vanhentunut, jotta se ylikuormittuisi. Jopa uudempi rakennus, jossa on uudempia sähkötöitä, voi silti ylikuormittua, jos rakennus käyttää enemmän sähköä kuin virtapiirit on rakennettu käsittelemään. Merkkejä siitä, että virtapiirit voivat olla ylikuormitettuja, ovat muun muassa seuraavat:

  • Ajoittainen surina kytkimien ja pistorasioiden ympärillä
  • Piirit tai pistorasiat ovat lämpimiä kosketettaessa.
  • Selittämätön polttava haju
  • Himmenevät tai välkkyvät valot
  • Elektroniikka tai työkalut toimivat hitaasti tai puolivirralla.

Kuten vanhentuneet johdot, myös ylikuormitetut virtapiirit voivat ylikuumentua ja aiheuttaa tulipalon. Ne voivat myös lisätä sähköiskun riskiä yksinkertaisesti laittamalla käden pistorasioiden lähelle.

Katkaisijan tunteminen on avainasemassa tämän yleisen sähkövaaran välttämisessä työpaikalla. Kun tiedät, kuinka paljon sähköä laite voi kohtuullisesti ottaa, voit laatia strategian siitä, mitä laitteita, työkaluja tai laitteita työpaikalla voi käyttää ja mitä ei. Lisäksi yritä välttää liian monen laitteen kytkemistä samaan pistorasiaan tai pistorasiaan.

Väärien polttimoiden käyttö

Hehkulamput ovat niin yleisiä kodin tai työpaikan ominaisuuksia, että ajattelemme niitä harvoin mahdollisena turvallisuusriskinä. Aina kun on kyse sähköä käyttävästä laitteesta, siihen liittyy kuitenkin jonkinasteinen riski, myös hehkulamppuihin. Tämä pätee erityisesti, jos valitset väärän hehkulampun.

Jokaiselle hehkulampulle on määritetty teho - sen käyttämä energia. Ja jokaiseen pistorasiaan on liitetty enimmäiswattimäärä. Jos valitaan hehkulamppu, jonka teho on suurempi kuin pistorasian teho, syntyy tilanne, jota kutsutaan "ylikuumenemiseksi", jolloin pistorasia ylikuumenee. Tämä voi lisätä tulipalon vaaraa, varsinkin jos lamppu on sijoitettu suljettuun valaisimeen. Tämän välttämiseksi tarkista pistorasia kahdesti ennen uusien lamppujen asentamista tai ostamista.

Kosteus

Useimmat ihmiset ovat tietoisia siitä, että vesi johtaa sähköä ja että sähkölaitteiden käyttö vedessä ja sen läheisyydessä lisää sähköiskun vaaraa. Vaikka voimme tehdä parhaamme pitääkseen työtilamme kuivina, on tilanteita, joihin emme voi vaikuttaa, kun kosteutta pääsee alueelle. Tämä on erityisen vaarallista vakavissa tulvatilanteissa.

Kun yrityksen rakennus joutuu tulvan alle, erityisesti jos tulva on tulvinut kellareissa tai muissa tiloissa, joissa on sähkölaitteita, ihminen voi saada sähköiskun yksinkertaisesti kahlaamalla veteen. Jos tulva iskee, älä mene tai anna työntekijöidesi mennä tulvavaan tilaan. Ota sen sijaan yhteyttä ammattilaiseen, joka on varustautunut tekemään sen turvallisesti.

Suurjännitejohdot

Kaikki työpaikan sähkövaarat eivät tapahdu työpaikan sisällä. Mikä tahansa työpaikka, joka sijaitsee laajemmassa yhteisössä, sijaitsee todennäköisesti lähellä suurjännitelinjoja. Vaikka rakennuksen lähellä sijaitseva voimajohto ei sinänsä ole välttämättä vaarallinen, se voi aiheuttaa ongelmia, jos yrityksesi joutuu tekemään töitä rakennuksessa tai sen läheisyydessä tai jos voimajohto vaurioituu.

Jos mahdollista, on parasta välttää läheistä kosketusta voimajohtojen kanssa ja pystyttää esteitä, jotka estävät työntekijöitä kävelemästä liian lähelle voimajohtoja. Tämä ei kuitenkaan ole aina mahdollista yrityksissä, jotka vievät sinut työmaille, jotka sijaitsevat lähellä sähkölinjoja. Jos sinun on pakko työskennellä voimajohtojen lähellä, pyri noudattamaan asianmukaisia varotoimia, kuten:

  • Metallisten työkalujen tai tikkaiden käyttämättä jättäminen linjojen läheisyydessä
  • Asianmukaisen henkilönsuojaimen käyttö
  • Työn lopettaminen märissä olosuhteissa
  • Ei käytetä vaarannettuja työkaluja
  • Varo puita voimajohtojen läheisyydessä, koska ne johtavat sähköä.

Joissakin tapauksissa voit ehkä ottaa yhteyttä paikalliseen sähköyhtiöön, jotta sähkölinjat saadaan jännitteettömiksi miehistön työskentelyn ajaksi. Mutta vaikka linjat olisi kytketty jännitteettömiksi, on tärkeää, että kaikki alueella työskentelevät jatkavat varovaisuuttaan, aivan kuin linjat olisivat päällä.

Raskaan kaluston virheellinen käyttö

Toimistorakennukset ovat tunnettuja siitä, että niissä käytetään eniten sähköä kaikista työpaikoista, koska niissä käytetään paljon tietokoneita. Teollisuustyöpaikat, kuten tehtaat, varastot ja rakennustyömaat, ovat kuitenkin myös tunnettuja suuresta sähkönkäytöstä, ja siellä, missä sähköä käytetään enemmän, on myös enemmän tilaa vaaroille.

Näissä yrityksissä useimmat näistä vaaroista johtuvat raskaasta kalustosta ja erityisesti siitä, että raskaiden laitteiden käytössä ei noudateta asianmukaisia menettelytapoja. Tällaisten laitteiden parissa työskentelevillä henkilöillä olisi oltava asianmukaiset henkilönsuojaimet ja heidät olisi koulutettava käyttämään järjestelmiä, kuten lukitus- ja merkintäjärjestelmiä, kun he tekevät huoltotöitä.

Vialliset maadoituslaitteet

Vaikka laitos näyttäisi olevan turvallinen sähköongelmilta, sen työntekijät voivat olla vaarassa huomaamattaan, jos laitoksessa ei käytetä asianmukaisia maadoitustekniikoita. Väärin asennetut maadoituslaitteet voivat lisätä tulipalon tai sähköiskun riskiä.

Viallisista tai väärin asennetuista maadoituslaitteista on usein samanlaisia merkkejä kuin muista sähköongelmista, kuten valojen himmenemisestä tai sähkölaitteiden toimimattomuudesta. Jos et ole varma, liittyvätkö sähköongelmasi maadoitukseen, ota yhteyttä osoitteeseen sähkötekniikan asiantuntijat Dreiym Engineeringissä. Voimme auttaa sinua arvioimaan työpaikkasi riskit, jotta sinä ja työntekijäsi pysytte turvassa.

Yleiset sähkövaarat työpaikalla

Jaa tämä artikkeli

Aiheeseen liittyviä uutisia

Rekisteröidy meidän

NewsLetter