teksti

NFPA-koodien ja -standardien perimmäinen opas

Angela
heinäkuu 29, 2022

Ota yhteyttä Dreiym Engineeringiin, jos sinulla on korroosio-, sähkö- tai rikosteknisiä kysymyksiä.

NFPA on työskennellyt väsymättä paloturvallisuuden parantamiseksi yli vuosisadan ajan. Sen tuloksena heillä on laaja luettelo sääntöjä ja standardeja, jotka valistavat meitä ja suojelevat meitä palo- ja sähkövaaroilta. Käytä hetki aikaa lukea siitä, mitä tämä uskomaton järjestö tekee turvallisuutemme suojelemiseksi. Tutustu lisäksi joihinkin sääntöihin ja standardeihin, jotka suojelevat meitä päivittäin.

Mikä on NFPA?

On hyödyllistä ymmärtää NFPA:ta ennen syventymistä sen eri turvallisuusmääräyksiin ja -standardeihin. Kansallinen palontorjuntajärjestö (National Fire Protection Association, NFPA) on 200 komiteasta koostuva, omarahoitteinen, kansainvälinen voittoa tavoittelematon järjestö.

Näissä komiteoissa työskentelee tuhansia vapaaehtoisia, joilla jokaisella on asiantuntemusta paloturvallisuuden eri aloilta. Voittoa tavoittelemattoman järjestön ainoana tehtävänä on minimoida palo- ja sähkövaarat:

 • Loukkaantuminen tai kuolema
 • Omaisuuden menetys
 • Taloudelliset tappiot

NFPA perustettiin vuonna 1896, ja sen selkeä visio oli vähentää tulipaloihin liittyviä menetyksiä ja pelastaa ihmishenkiä jakamalla tietoa, resursseja ja intohimoa paloturvallisuutta kohtaan koko maailman kanssa.

Miksi se on olemassa? Mitä se tarjoaa?

Kuten aiemmin todettiin, NFPA on olemassa suojellakseen maailmanlaajuista yhteisöä mahdollisilta tulipalon vaaroilta. Mutta siihen liittyy muutakin. Järjestö antaa kansalaisille mahdollisuuden varustautua tietämyksellä jatkuvan koulutuksen, tutkimuksen sekä palo- ja sähkövaarojen ehkäisykoulutuksen avulla.

NFPA tekee yhteistyötä myös täydentävien organisaatioiden kanssa maailmanlaajuisesti. Tämä auttaa varmistamaan, että he voivat kouluttaa mahdollisimman monia ihmisiä. Se on kuitenkin tunnetuin siitä, että se on luonut ennakkotapauksen palovaarojen ehkäisemisen parhaille käytännöille.

Palosäännöstö

Perustamisestaan lähtien NFPA on työskennellyt väsymättä tarjotakseen mahdollisimman korkeat paloturvallisuusstandardit. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi se on toimittanut korkealaatuista tietoa yli 300 palosäännöstön ja -standardin avulla, joita se on laatinut paloturvallisuuden parantamiseksi.

Niistä ehkä tärkein on virallinen palosääntö. Tämän säännöstön laati ensimmäisen kerran ryhmä vakuutusyhtiöitä 1800-luvulla. Palosäännöstön tarkoituksena oli luoda ennakkotapaus parhaille käytännöille paloturvallisuuden, säännösten ja vaarojen hallinnan alalla.

Palosäännöstöä päivitetään edelleen muutaman vuoden välein, ja sitä pidetään yleisesti yhtenä ainoista säännöstöistä, joka kattaa kattavasti:

 • Matkustajien turvallisuus (infrastruktuurin, vaarallisten ja syttyvien materiaalien kanssa).
 • Paloturvallisuus (yleisölle ja ensivasteyksikölle)
 • Henkinen turvallisuus (yleisölle ja ensivasteyksikölle)
 • Palontorjuntajärjestelmät
 • Palontorjuntalaitteet

Siinä esitetään myös tiettyjä kiinnostuksen kohteita koskevat vaatimukset. Se kattaa esimerkiksi sellaiset asiat kuin yleinen palontorjunta työpaikoilla. Siinä syvennytään kuitenkin myös erityisempien alojen ohjeisiin, joita ovat esimerkiksi seuraavat rikostekninen palontutkinta.

Keskeiset NFPA-standardit ja -koodit

Palosäännöstö on epäilemättä olennainen osa NFPA:n tehtävää. Se on kuitenkin vain yksi sadoista standardeista ja säännöistä, jotka pitävät meidät turvassa päivittäin. Alla on lueteltu muutamia muita merkittävimpiä NFPA:n yleisölle tarjoamia sääntöjä.

NFPA 10: Standardi kannettaville palosammuttimille.

Kattaa seuraavat kannettavia sammuttimia koskevat asiat:

 • Valintaprosessi
 • Asennusprosessi
 • Tarkastuspöytäkirjat
 • Huoltomenettelyt
 • Latausprosessi
 • Testausprotokollat

Tätä standardia sovelletaan myös kaikkiin muihin D-luokan sammutusaineisiin. Sen tarkoituksena on varmistaa, että kannettavien sammuttimien ostajat valitsevat tehokkaita tuotteita, jotka toimivat asianmukaisesti tulipalon sattuessa.

NFPA 12: Hiilidioksidisammutusjärjestelmien standardi

Tämä standardi on hyvin yksinkertainen. Siinä esitetään vähimmäisvaatimukset, jotka hiilidioksidisammutusjärjestelmän on täytettävä ennen käyttöä.

Tämän standardin tarkoituksena on varmistaa, että nämä innovatiiviset järjestelmät toimivat optimaalisesti vahingoittamatta tahattomasti ihmisiä tai infrastruktuureja, joita ne on suunniteltu suojelemaan.

NFPA 13: Sprinklerijärjestelmän asennusstandardi

Sprinklerijärjestelmät ovat melko yleinen osa paloturvallisuutta kaikkialla. Siksi on tärkeää, että on olemassa standardi, joka sisältää suunnittelu- ja asennusmenettelyjen vähimmäisvaatimukset.

Onneksi NFPA 13:ssa esitetään nämä vaatimukset molemmille:

 • Automaattiset sprinklerijärjestelmät
 • Altistumissuojaussprinklerijärjestelmät

Kuten voitte kuvitella, tätä standardia sovelletaan moniin sprinklerijärjestelmiin, joita näkee kerrostaloissa, toimistoissa, kouluissa ja jopa ostoskeskuksissa.

NFPA 20: Standardit kiinteitä pumppu- ja palontorjuntajärjestelmiä varten

Tässä standardissa esitetään asianmukainen valinta- ja asennusprosessi nestepumppuja yksityisiin palontorjuntatoimenpiteisiin käyttäville henkilöille. Näitä järjestelmiä käytetään tyypillisesti infrastruktuurissa, jossa on suuria painevaatimuksia. Näin ollen tämä standardi on merkittävä korkeissa rakennuksissa tai suurissa varastoissa.

NFPA 25: Vesipohjaisten suojausten tarkastusta, testausta ja kunnossapitoa koskevat standardit.

Tämä on toinen yksinkertainen standardi. Se on hahmotelma kaikkien vesipohjaisten palontorjuntajärjestelmien tarkastus-, testaus- ja huoltovaatimuksista. Tähän kuuluvat tietyntyyppiset sprinklerijärjestelmät, muuntyyppiset vesipohjaiset sammutusjärjestelmät ja vastaavat.

NFPA 70: Kansallinen sähkökoodi

Kansallinen sähkölainsäädäntö on samaa luokkaa kuin palosäännöstö kattavuuden ja sen käytön laajuuden suhteen. Se on maailman yleisimmin viitattu sähköalan säännöstö. Sen tarkoituksena on hahmotella turvallisuusvaatimukset erilaisille sähköasennustyypeille.

NFPA 72: National Code for Fire Alarm and Signaling Systems

Tässä säännöstössä esitetään eri aloja koskevia säännöksiä, joiden avulla ne voivat pysyä yhteiskunnan jatkuvasti kehittyvien paloturvallisuussuojausten tasalla. Tämä säännöstö sisältää vaatimuksia muutoksille, jotka koskevat:

 • Palonhavaitsemisjärjestelmät ja -käytännöt
 • Palomerkinantomenetelmät ja -protokollat
 • Hätäviestinnän vaatimukset

Palohälytys- ja merkinantojärjestelmien kansallisella säännöstöllä varmistetaan, että turvallisuusprotokollat ovat ajan tasalla uusien tekniikoiden tai ajan myötä käyttöön otettujen vaaranhallintamenettelyjen kanssa. Tästä syystä se on välttämätön säännöstö kaikille, jotka noudattavat paloturvallisuusprotokollia.

NFPA 101: Elämänturvallisuussäännöstö

Life Safety Code on toinen NFPA:n laajaan luetteloon sisältyvä pakollinen säännöstö. Sen tarkoituksena on asettaa vähimmäisvaatimukset uusille ja olemassa oleville rakennuksille.

Tämä säännöstö sisältää infrastruktuurivaatimukset, jotka on otettava käyttöön rakennuksen asukkaiden suojelemiseksi savulta, myrkyllisiltä höyryiltä ja tulipaloilta.

Miten saat tarvitsemasi tiedot

Yllä olevat esimerkit ovat vain kourallinen NFPA:n kautta saatavilla olevista lukuisista säännöstöistä. Voimme tietysti antaa vain niin paljon tietoa siitä, mitä kukin näistä pakottavista säännöistä ja standardeista kattaa. Onneksi voit myös käydä NFPA:n verkkosivustolla saadaksesi lisätietoja.

Sieltä löydät yksityiskohtaisempaa kirjallisuutta kustakin koodista. Löydät myös muita hyödyllisiä resursseja, kuten ajantasaisia tietoja ja tutkimusraportteja. Lopuksi voit käydä heidän virallisessa luettelossaan lataamassa materiaalia, jossa käsitellään tarkemmin etsimääsi säännöstöä tai standardia.

Lyhyesti sanottuna NFPA:lla on olennainen rooli kaikkien suojelemisessa tulipaloilta ja sähkövaaroilta. Toivottavasti tämä blogi valaisee hieman tämän järjestön merkitystä.

NFPA-koodien ja -standardien perimmäinen opas

Jaa tämä artikkeli

Aiheeseen liittyviä uutisia

Rekisteröidy meidän

NewsLetter