teksti

5 mielenkiintoista faktaa Ufer-maadoituksesta

Angela
maaliskuu 30, 2022

Ota yhteyttä Dreiym Engineeringiin, jos sinulla on korroosio-, sähkö- tai rikosteknisiä kysymyksiä.

Mukaan Kansainvälinen sähköturvallisuussäätiövuodesta 2011 lähtien on tapahtunut ainakin 976 kuolemantapausta, jotka johtuvat sähkölle altistumisesta rakennus- ja louhinta-ammateissa. Näihin tapaturmiin on useita syitä. Loppujen lopuksi ne johtuvat kuitenkin yhdestä asiasta: sähköiskuvaarasta.

Onneksi maadoituksella voidaan vähentää sähköiskuvaaraa, erityisesti sementtikoteloiduilla elektrodeilla tai Ufer-maadoituksella. Nämä mielenkiintoiset faktat Ufer-maadoituksesta (betoniin koteloidut elektrodit) auttavat ymmärtämään tätä käytäntöä.

1. Se luotiin toisen maailmansodan aikana

Ufer-maadoituksen kehitti ensimmäisenä Flagstaffissa, Arizonassa insinööri Herbert G. Ufer. Ufer toimi Yhdysvaltain armeijan konsulttina tukikohdassa, jota tuolloin kutsuttiin Davis-Monthan Fieldiksi. Tukikohta tunnettiin pommien rakentamisesta ja varastoinnista. Tämän vuoksi salamasuojaus oli erittäin tärkeää.

Alhaisen kosteuden vuoksi alueen maaperä ei kuitenkaan ollut suotuisa. Silloin Ufer huomasi, että betoni oli tehokas vaihtoehto maadoitukseen. Siitä lähtien kaikkia betonipohjaisia maadoituksia kutsutaan Ufer-maadoituksiksi. Hän mullisti rauhanajan maadoitusmenetelmät, joten hänen löytönsä on yksi mielenkiintoisimmista Ufer-maadoitukseen liittyvistä tosiasioista.

2.It ei ollut ensimmäinen maadoitustyyppi

Ihmiset ovat tienneet sähköiskun vaaroista jo kauan ennen Benjamin Franklinin kuuluisaa salamakokeilua. Ihmiset ovat jo pitkään käyttäneet maata sähköstaattisesti varattujen komponenttien purkamiseen, ja todisteet viittaavat sen esiintymiseen jo kuudennella vuosisadalla.

3.It on tehokas

Joissakin tapauksissa maa ei ole tehokkain sähköä johtava aine. Tämä pätee erityisesti alueilla, joilla maa on kivinen tai erityisen kuiva.

Betoni on tehokkaampi, koska se imee kosteutta, mutta ei menetä kosteuttaan, joten se on hyvä johdin. Näin se voi ohjata salaman tehokkaammin maahan.

4. Se voi säästää rahaa

Tilanteissa, joissa maaperä ei sovellu hyvin maadoitusjärjestelmiin, urakoitsijoiden on yleensä turvauduttava maadoitussauvoihin. Kuivassa ympäristössä toimiakseen näiden on kuitenkin usein oltava paljon pidempiä kuin perinteisen maadoitussauvan, jonka asentaminen vie enemmän aikaa ja rahaa.

Ufer-maadoitusjärjestelmät ovat yleensä paljon yksinkertaisempia ja suhteellisen edullisia asentaa. Lisäksi hyvin asennettu sähkötekniikkajärjestelmä auttaa välttämään kalliita ongelmia, kuten vahinkoja ja loukkaantumisia.

5. Se on pakollinen

Jokaisella osavaltiolla on omat maadoitusta koskevat rakennusmääräyksensä. Kaikki osavaltiot eivät vaadi Ufer-maadoitusjärjestelmää, mutta niissä osavaltioissa, joissa näin on, on usein kuivia tai kuivia ympäristöjä. Näissä osavaltioissa Ufer-tarkastus on osa sen varmistamista, että rakennuksesi on sääntöjen mukainen.

Jos etsit sähköasentaja suorittamaan tarvittavat Ufer-tarkastukset, Dreiym Engineeringin ammattilaiset tulevat kiinteistöllesi suorittamaan tarvittavat tarkastukset ja antamaan neuvoja.

Jaa tämä artikkeli

Aiheeseen liittyviä uutisia

Rekisteröidy meidän

NewsLetter