teksti

Lyhyt selitys kahdesta maadoitusjärjestelmätyypistä

Angela
helmikuu 3, 2023

Ota yhteyttä Dreiym Engineeringiin, jos sinulla on korroosio-, sähkö- tai rikosteknisiä kysymyksiä.

Vuonna 1752 kuuluisa filadelphialainen Benjamin Franklin lensi rohkeasti leijaa, jossa oli metalliavain, läpi ukkosmyrskyn. Salama iski avaimeen, jolloin sähkön raa'at ominaisuudet näkyivät ensimmäistä kertaa ihmisen silmien edessä - mutta tarina ei kuitenkaan mene aivan näin. Ihmiset olivat hyvin tietoisia sähkön voimantuotantomahdollisuuksista jo kauan ennen Franklinin leijalentoa.

Suurin tähän amerikkalaiseen kansanperinteeseen liittyvä myytti on se, että Benjamin Franklin piti kiinni leijasta, johon salama iski, ja jäi henkiin kertomaan tarinaa. Todellisuudessa tällainen salamanisku aiheuttaisi tarpeeksi ampeeria ja jännitettä tappaakseen ihmisen välittömästi. Sähkö löytää aina nopeimman reitin maahan. Joissakin tapauksissa tämä reitti on ihmiskeho. Kun näin tapahtuu, se voi aiheuttaa kuolemaan johtavan sähköiskun.

Useimmissa suurjännitevirtaan kytketyissä sähköjärjestelmissä ja -laitteissa on sähköinen maadoitus. Haluamme varmistaa, että sähkölaitteesi ja -infrastruktuurisi on suojattu asianmukaisesti. Tässä on hyödyllinen oppaamme ja selityksemme kahdesta maadoitusjärjestelmätyypistä, niiden toiminnasta, niiden tärkeydestä ja siitä, miten tunnistaa maadoituskomplikaatiot, kuten maasulku.

Piirin/järjestelmän ja laitteiden maadoitus

Ensiksi ja ennen kaikkea, maadoitusjärjestelmiä on kahta tyyppiä: virtapiirin/järjestelmän maadoitus ja laitteiden maadoitus. Kumpikin maadoitusmuoto suojaa henkilöitä ja sähkölaitteita korkeajännitteisiin liittyviltä komplikaatioilta. Lue lisää, niin opit näiden kahden muunnelman erot.

Sähköpiirin/järjestelmän maadoitus

Sähköpiirin/järjestelmän maadoituksella suojataan koko rakennuksen sähkönjakelujärjestelmä. Tarkemmin sanottuna järjestelmän maadoituksella suojataan kaikki sähköjakelujärjestelmään liitetyt virtapiirit ja syöttökaapelit. Piirin/järjestelmän maadoituksen yleisiä sovelluksia asuintaloissa ovat elektrodien ja vesijohtojen maadoitukset. Maadoitusrengas ja betonikoteloitu elektrodimaadoitus on varattu teollisuus- tai liikerakennuksiin.

Nämä järjestelmät yhdistävät johtimen virtapiiristä maahan, mikä luo erinomaisen suojan korkeajännitekosketuksia, salamaniskuja ja sähköpaloja vastaan. Korkeajännitesähkö leviää huomattavasti todennäköisemmin ilman tätä lisäjohdinta, joka tarjoaa sähkövirroille turvallisen kulkureitin, mikä uhkaa ihmisiä ja sähkölaitteita tai -laitteita.

Sähkölaitteiden maadoitus

Piirien/järjestelmän maadoitukset suojaavat kokonaisia jakelujärjestelmiä, kun taas sähkölaitteiden maadoitukset suojaavat paikallisesti itse laitteita. Sähkölaitteiden maadoituksella varmistetaan esimerkiksi, ettet saa sähköiskua, kun kosketat metallista laitetta, kuten ruostumattomasta teräksestä valmistettua jääkaappia.

Nämä järjestelmät toimivat minkä tahansa virtaa johtamattoman johtavan materiaalin kanssa (kaapelihyllyt, kytkentärasiat, moottorikehykset tai putket). Piirin maadoituksessa käytetään virtaa johtavia johtimia. Laitteiden maadoitusten perimmäinen tehtävä on kuitenkin samanlainen kuin piirien maadoitusten - suojella asukkaita ja laitteita korkeajännitteisiltä komplikaatioilta ja vaarallisilta sähkötilanteilta.

Mikä on näiden kahden maadoitusjärjestelmän keskeinen ero? Piirin/järjestelmän maadoitus suojaa sähkönjakelujärjestelmiä ja niihin liitettyjä työkaluja. Laitteiden maadoitus parantaa laitteiden turvallisuutta yksilöiden kannalta. Yhdessä nämä maadoitusjärjestelmät pelastavat ihmishenkiä ja rakennuksia erilaisissa ympäristöissä.

Maadoitusjärjestelmien merkitys

Se on todennäköisesti jo itsestään selvää, mutta on syytä toistaa maadoitusjärjestelmien ylivoimainen merkitys. Nämä suojapiirit vähentävät merkittävästi kuolemaan johtavien sähköiskujen, sähköpalojen ja muiden suurjänniteongelmien mahdollisuutta.

Kuten aiemmin todettiin, sähkövirrat käyttävät ihmiskehoa reittinä maahan ja aiheuttavat huomattavia sisäisiä kudosvammoja korkeiden volttien ja ampeerien vuoksi. Suuret jännitteet aiheuttavat eniten ruumiillisia vaurioita, kun taas suuret ampeerit voivat häiritä sydämen toimintaa ja aiheuttaa sydänpysähdyksen. Kaikissa sähköjärjestelmissä on oltava asianmukainen maadoitus, jotta vältetään vammat ja kalliit infrastruktuurivauriot. Tämä pätee kaikkiin rakennuksiin - kaupallisiin, teollisiin, vähittäis- tai asuinrakennuksiin - riippumatta siitä, minkä tyyppisessä käytössä ne ovat.

Yhteiset maadoituskomplikaatiot

Kuten sähkövaarassa, myös maadoitusjärjestelmiin liittyy varmasti komplikaatioita. Jotkin ongelmat, kuten maasilmukat (jotka syntyvät, kun useat laitteet jakavat yhteisen virtapiirin) ja ylimääräiset maadoitussauvat, aiheuttavat sähkölaitteiden suorituskykyongelmia. Muut ongelmat, kuten sähköjärjestelmien puuttuvat suojamaadoitukset tai maasulkuvirheet, voivat aiheuttaa merkittävää haittaa henkilöille ja rakennuksille.

Maasulkuviat voivat haitata yrityksen tuottavuutta ja yleistä menestystä ja vahingoittaa kalliita sähkölaitteita pysyvästi. Ammattitaitoisten sähköasentajien suorittamat säännölliset tarkastukset (tai havaittavien suorituskykyongelmien tai sähköhätätilanteen jälkeen) ovat erittäin suositeltavia sen varmistamiseksi, että kaupallisten rakennusten sähköjärjestelmät on maadoitettu asianmukaisesti.

Pearl Streetin voimalaitos: Varhaiset maadoituskäytännöt

Nyt kun ymmärrät maadoitusjärjestelmien erot ja yleisen merkityksen, tutustutaan niiden alkuperään, erityisesti sähköjärjestelmän maadoitukseen. Monimutkaiset sähköjärjestelmät keksittiin ensimmäisen kerran vuonna 1882 Thomas Edisonin Pearl Streetin sähköasemalla New Yorkissa. Tämä voimalaitos toimitti riittävästi energiaa 5 000 lampun käyttämiseen 85:llä Manhattanin asiakkaalla. Vielä tärkeämpää oli se, että siinä oli varhainen versio maadoituselektrodista, joka palautti negatiiviset virrat voimalaitoksen höyrykäyttöiseen 110 voltin dynamoon.

Edisonin suunnitelmat olivat virheellisiä. Hänen kelluva lähestymistapansa mahdollisti tasavirtojen vapaan virtauksen yhdistettyihin rakennuksiin ja jopa ympäröivään naapurustoon. Eräässä raportissa todettiin, että hevonen sai lievän sähköiskun kävellessään Pearl Streetin aseman lähellä olevan sähköistetyn maanpinnan yli. Kuuluisa amerikkalainen keksijä palasi piirustuspöydän ääreen ja loi paremman ratkaisun. Sen sijaan, että Edison olisi käyttänyt yhtä reittiä paluuvirroille, hän jakoi maadoitusjärjestelmänsä kahteen pisteeseen, joista kumpikin vastasi lähtevistä tai palaavista virroista. Lopulta hänen kolmijohtiminen suunnitelmansa otettiin standardiksi kotien ja asuinrakennusten sähkönjakelussa.

Voit varmistaa, että kaupallinen, teollinen, vähittäismyynti-, asuin- tai muu asuinrakennus on turvassa vakavilta sähköriskeiltä tämän lyhyen selityksen avulla, joka koskee kahdenlaisia maadoitusjärjestelmiä. Laadun palkkaaminen maastotestausyritykset on tärkeää, aloititpa sitten uuden rakennushankkeen tai halusitko tutkia olemassa olevat sähköjärjestelmät. Onneksi Dreiym Engineeringin ystävällisellä tiimillämme on kokemusta, tietoa ja laitteita, jotka auttavat sinua ymmärtämään sähköjärjestelmiäsi.

Maastotestausvalmiuksiimme kuuluvat seuraavat:

  • Clamp-on-lukemat
  • Kahden nastan menetelmät
  • Potentiaalin alenemisen menetelmät
  • Katodisuojauksen häiriöt
  • Nykyisten järjestelmien yleinen testaus

Näillä palveluilla varmistetaan sähkölaitteidesi laatu ja toimivuus ja vähennetään niiden heikkenemistä ja suuria, kalliita komplikaatioita. Mikä tärkeintä, palvelumme suoritetaan kansallisen sähkölainsäädännön ohjeiden mukaisesti. Ota meihin yhteyttä jo tänään, jos haluat lisätietoja maadoitustesteistä ja niihin liittyvistä sähköturvallisuuden suojausprosesseista.

 

Jaa tämä artikkeli

Aiheeseen liittyviä uutisia

Rekisteröidy meidän

NewsLetter