teksti

Sähköturvallisuusvinkkejä rakennustyömaan työntekijöille

Angela
maaliskuu 3, 2020

Ota yhteyttä Dreiym Engineeringiin, jos sinulla on korroosio-, sähkö- tai rikosteknisiä kysymyksiä.

Rakennusala on yksi vaarallisimmista aloista työskennellä. Rakennustyömaalla on monia vaaroja. Monet työntekijät loukkaantuvat tai jopa kuolevat vuosittain näiden useimmiten ehkäistävissä olevien vaarojen vuoksi. Sähköisku on yksi yleisimmistä vaaroista rakennustyömaalla. Rakennustyömaan johtajien olisi toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet sähkövaarojen estämiseksi, mutta rakennustyöntekijöiden olisi toteutettava mahdollisimman monia henkilökohtaisia varotoimia suojellakseen itseään. Vaikka työterveys- ja työturvallisuusvirasto (OSHA) on antanut monia turvallisuusmääräyksiä, näitä määräyksiä ei useinkaan noudateta täysin oikein tai työmaan etenemisen nopeuttamiseksi leikataan kulmista. Vaikka rakennustyöntekijät noudattaisivat kaikkia asetettuja määräyksiä, he ovat silti vaarassa loukkaantua tai kuolla työtapaturmien ja vaarojen vuoksi. Osa ongelmaa on se, että monet työntekijät eivät välttämättä tiedä, millaisia riskejä he kohtaavat päivittäin. Tutustu näihin rakennustyömaan työntekijöille tarkoitettuihin sähköturvallisuusvihjeisiin, jotka kattavat yleisimmät sähköiskun syyt rakennustyömaalla.

Ole varovainen työskennellessäsi ilmajohtojen kanssa tai niiden läheisyydessä.

Voimajohtojen jännite on erittäin korkea, kun ne saavat virtaa ja jännitteitä. Kosketuksiin joutuminen jännitteisen sähköjohdon kanssa voi aiheuttaa vakavia palovammoja ja jopa sähköiskun. Ilmajohdot ovat vaara, josta useimmat rakennustyömaan työntekijät ovat tietoisia, mutta he eivät välttämättä tiedä, miten paljon vaaroja ne aiheuttavat työmaalla. Jopa kokeneet työntekijät ja työnjohtajat voivat joutua ilmajohtojen aiheuttaman sähköiskun uhriksi. Seuraavassa on joitakin ilmajohtojen turvallisuusvinkkejä, jotka on hyvä pitää mielessä rakennustyömaalla ja jotka voivat auttaa estämään mahdollisen sähköiskun aiheuttaman loukkaantumisen tai kuoleman.

Ole tietoinen ympäristöstäsi

Yksi tärkeimmistä sähköturvallisuusvihjeistä rakennustyömaan työntekijöille on katsoa ylöspäin. Kun työntekijä saapuu työmaalle päiväksi, hänen on katsottava ylös ja tarkastettava ympäristö. Se, että on tietoinen kohtaamistaan vaaroista, voi vaikuttaa merkittävästi tapaturmaisten vammojen ehkäisemiseen. Työmaata tarkastaessaan työntekijän tulisi etsiä esteitä tai merkkejä, jotka viittaavat vaaroihin tai sähköjohtoihin, jotka voivat olla jännitteisiä. Näitä alueita on vältettävä kaikin keinoin niiden henkilöiden, joilla ei ole lupaa tai pätevyyttä työskennellä niillä tai kulkea niiden läpi.

Säilytä turvallinen etäisyys

Ilmajohtojen ja työmaalla olevien laitteiden välillä on oltava vähintään 10 metrin etäisyys. Tämä koskee kaikkia ilmajohtoja, joiden jännite on enintään 50 kilovolttia. Jos linjan jännite on yli 50 kilovolttia, jokaista yli 50 kilovoltin 10 kilovolttia kohti on lisättävä neljä tuumaa vähimmäisetäisyyteen. Jos esimerkiksi linjan jännite on 80 kilovolttia, on siitä pidettävä 11 jalan etäisyys.

Noudata ylimääräisiä varotoimia

Kun työntekijät katsovat ympärilleen ja kartoittavat työmaata, heidän on kiinnitettävä erityistä huomiota ilmajohtoihin ja varoitettava esimiehiään, jos niiden alla säilytetään laitteita tai muita esineitä. Työntekijöiden olisi myös varottava käyttämästä metallitikkaita työskennellessään voimajohdon läheisyydessä. Voimajohtoihin on aina suhtauduttava kuin ne olisivat jännitteisiä ja vaarallisia.

Jos jokin henkilö tai laite on kosketuksissa ilmajohtoon, työntekijöiden ei pidä mennä henkilön tai laitteen lähelle tai koskettaa sitä, koska tämä voi johtaa nopeasti sähköiskuun, joka voi johtaa loukkaantumiseen tai kuolemaan.

Älä koskaan työskentele vaarantuneilla laitteilla tai työkaluilla

Vaurioituneet työkalut ja laitteet voivat olla erittäin vaarallisia ja aiheuttaa sähköpalovammoja ja sähköiskun, kun niitä käytetään, kytketään päälle tai yksinkertaisesti liitetään virtalähteeseen. Vaurioituneiden laitteiden ja työkalujen aiheuttamien vammojen välttämiseksi työntekijöiden on aina tarkastettava jokainen laite perusteellisesti ennen sen liittämistä virtalähteeseen, sen käynnistämistä tai käyttämistä. Tarkastuksen aikana työntekijöiden on tarkistettava, onko työkalun tai laitteen kaapelissa, johdossa, johdossa tai muussa sähköisessä osassa halkeamia, katkoksia tai muita poikkeavuuksia. Jos jokin on epänormaalia, työntekijän ei pitäisi yrittää korjata ongelmaa, vaan hänen pitäisi ottaa etäisyyttä vaarantuneeseen laitteeseen tai työkaluun ja varoittaa esimiestä, jotta asianmukaisesti pätevöitynyt henkilö voidaan löytää ja lähettää korjaamaan ongelma.

Vältä työskentelyä märissä tai kosteissa olosuhteissa.

Vesi ja sähkö eivät sovi yhteen. Jos työntekijä havaitsee työmaalle saapuessaan kosteutta tai märkyyttä työmaan alkukartoituksessa, asiasta on heti ilmoitettava esimiehelle. Tässä vaiheessa olisi tehtävä virallinen tarkastus, jossa määritetään työmaan turvallisuus päivän ajaksi.

Jos työmaa on todettu turvalliseksi, työntekijöiden on silti noudatettava ylimääräisiä varotoimia suojellakseen itseään mahdollisilta vammoilta tai sähköiskuilta. Työntekijöiden on tarkastettava kaikki välineet perusteellisesti märkyyden varalta ennen niiden käyttöä. Työntekijöiden on myös muistettava olla seisomatta vedessä tai sen läheisyydessä työskennellessään sähkölaitteiden kanssa.

Varo vääränlaista maadoitusta

Virheellinen maadoitus on yksi vaarallisimmista sähköriskeistä, joita rakennustyömaalla voi esiintyä. Jos työntekijät uskovat, että sähköjohto on asianmukaisesti maadoitettu, he saattavat alkaa kohdella sitä sellaisena. Jos johto ei ole asianmukaisesti maadoitettu, mutta työntekijät uskovat niin, he saattavat ottaa riskejä, joita he eivät muuten ottaisi, mikä voi johtaa vakaviin vammoihin ja kuolemaan.

Asianmukaisen maadoituksen tarkoituksena on poistaa ei-toivottu jännite, mikä vähentää sähköiskun vaaraa. Virheellinen maadoitus luo työntekijöille vääränlaisen turvallisuuden tunteen.

Työntekijöiden on tarkistettava maadoitustyöt ja ilmoitettava maadoituksen pätevyyteen liittyvistä huolenaiheista esimiehilleen, jotta asiantuntijat voivat tarkistaa johtojen maadoituksen ja tarvittaessa korjata sen.

Työntekijänä paras turvallisuustippi vääränlaisesta maadoituksesta johtuvan loukkaantumisen tai kuoleman välttämiseksi on käsitellä jokaista johtoa jännitteisenä johtona, vaikka johto olisikin oletettavasti maadoitettu. Varovaisuus on aina paras käytäntö rakennusalalla ja kaikilla muilla vaarallisilla aloilla.

Kaiken kaikkiaan rakennustyömaan ja siellä työskentelevien työntekijöiden turvallisuus on johdon ja yrityksen vastuulla, mutta työntekijöiden olisi silti toteutettava kaikki tarvittavat lisätoimenpiteet suojellakseen itseään ja työtovereitaan. Säännölliset tarkastukset ja suojalaitteiden koordinointianalyysi voi auttaa tunnistamaan ja ehkäisemään sähkötapaturmia ja -kuolemia rakennustyömailla, ja ne olisi suoritettava kaikilla työmailla.

Sähköturvallisuusvinkkejä rakentamiseen

Jaa tämä artikkeli

Aiheeseen liittyviä uutisia

Rekisteröidy meidän

NewsLetter