teksti

3 yleistä syytä, miksi sähköjärjestelmät eivät toimi

Angela
heinäkuu 29, 2022

Ota yhteyttä Dreiym Engineeringiin, jos sinulla on korroosio-, sähkö- tai rikosteknisiä kysymyksiä.

Sähköjärjestelmät ovat välttämättömiä jokapäiväisessä elämässämme. Ne ovat vastuussa elintärkeän infrastruktuurin ja kotiemme virransyötöstä. Ilman niitä meillä ei olisi valaistusta. Meidän olisi myös elettävä ilman ilmastointia, Wi-Fi-yhteyttä ja monia muita asioita, joita pidämme itsestäänselvyyksinä.

Mutta kuten kaikki muukin, joskus sähköjärjestelmät vikaantuvat. Silloin on ratkaisevan tärkeää ymmärtää, miten ongelma ratkaistaan. Lisäksi meidän on pystyttävä selvittämään, mikä on alun perin aiheuttanut ongelman. Tästä syystä on viisasta tutkia joitakin yleisiä syitä sähköjärjestelmän vioittumiseen.

Maanalaisten kaapeleiden viat

Maakaapelivikoja pidetään yleisesti sähköjärjestelmän vikojen yleisimpänä syynä. Sähköjärjestelmät jakavat sähköä muun muassa kaapeleiden avulla. Nämä kaapelit kytkeytyvät ilmajohtojärjestelmän (kuten sähkölinjojen) tai maanalaisen verkon kautta.

Useimmat nykyaikaiset yleishyödylliset laitokset käyttävät maanalaisia järjestelmiä, koska ne ovat turvallisempia ja tehokkaampia. Useimmiten maan alle sijoittaminen on erittäin tehokasta. Näissä maanalaisissa järjestelmissä ilmenee kuitenkin toisinaan ongelmia, jotka aiheuttavat tahattomasti vikoja ja sekoittavat sähköjärjestelmät.

Joitakin näistä kysymyksistä ovat:

  • Kaivautuminen: henkilö kaivaa liian syvälle ja vahingoittaa virtajohtoa.
  • Sähkökemiallinen puurakentaminen: kosteus tunkeutuu kaapeleihin, mikä vahingoittaa kaapelin eristyslujuutta.
  • Ulkoisen laitteen toimintahäiriö: muuntajien, kytkentärasioiden tai muiden laitteiden toimintahäiriöt vahingoittavat kaapeleita, joihin ne on liitetty.

On tietenkin lukemattomia syitä, miksi maakaapeli voi aiheuttaa sähköjärjestelmän vian. Edellä mainitut syyt ovat kuitenkin yleisimpiä.

Ulkoiset tekijät tai voimat

Maanalaiset kaapelit ovat kuitenkin vain osa yhtälöstä. On vielä ilmajohtoja ja muita järjestelmätyyppejä, jotka ovat paljon alttiimpia elementeille. Näissä järjestelmissä esiintyy yleensä vikoja, koska ne altistuvat ulkoisille voimille päivittäin.

Esimerkiksi voimakkaat ukkosmyrskyt ovat yleinen syy järjestelmän vikaantumiseen. Tuuli, lumi ja salamat voivat aiheuttaa näiden sähköjärjestelmien toimintahäiriöitä.

On myös muita syitä, kuten:

  • Puun yhteyshenkilö
  • Linnut, oravat, jyrsijät
  • Hyönteiset ja käärmeet
  • Ilkivalta

Monet asiat voivat häiritä sähköjärjestelmää ja aiheuttaa sen vikaantumisen. Joskus se liittyy säähän, eläimiin ja ihmisiin, jotka voivat vahingoittaa julkista omaisuutta.

Muuntajan ylikuormitukset tai viat

Muuntajat ovat sähkökaapeleiden tavoin olennainen osa sähköjärjestelmän palapeliä. Näiden laitteiden tehtävänä on siirtää sähköenergiaa yhdestä vaihtovirrasta järjestelmän muihin virroihin. Lisäksi muuntajat säätelevät jännitteen määrää virtapiirissä. Kuten voitte kuvitella, muuntajan toimintahäiriö voi aiheuttaa ongelmia tai järjestelmän täydellisen vikaantumisen.

Mutta mikä tarkalleen ottaen saa muuntajan menemään rikki? Ylikuumeneminen voi aiheuttaa muuntajan sisäisten osien hajoamisen ja haurastumisen ajan myötä. Lopulta tämä johtaa koneiston vikaantumiseen ja järjestelmän pettämiseen. Toimintahäiriöt voivat johtua myös laitteiden säännöllisestä kulumisesta ja ikääntymisestä.

Kova sää, eristeen halkeamat ja monet muut asiat voivat aiheuttaa muuntajan toimintakyvyn heikkenemisen. Periaatteessa mikä tahansa sisäinen tai ulkoinen asia, joka voi häiritä laitteita, voi aiheuttaa muuntajan toimintahäiriön. Tämän seurauksena sähköjärjestelmät voivat pettää.

Lyhyesti sanottuna monet asiat voivat aiheuttaa sähköjärjestelmän vikoja. Onneksi, rikostekninen suunnittelu auttaa meitä pääsemään näiden kysymysten ytimeen. Tämän tiedon avulla voimme löytää tarvittavat ratkaisut tällaisten ongelmien korjaamiseksi ja ehkäisemiseksi sähköjärjestelmissämme tulevaisuudessa.

Jaa tämä artikkeli

Aiheeseen liittyviä uutisia

Rekisteröidy meidän

NewsLetter