teksti

5 asiaa, joita voit tehdä valokaaritulipalojen ehkäisemiseksi

Angela
huhtikuu 13, 2022

Ota yhteyttä Dreiym Engineeringiin, jos sinulla on korroosio-, sähkö- tai rikosteknisiä kysymyksiä.

Yritysten omistajilla on monia velvollisuuksia, ja työntekijöiden turvallisuus on yksi tärkeimmistä. Työntekijöiden turvallisuuden varmistaminen edellyttää, että omistajat ja johtajat tunnistavat ja hallitsevat kiinteistönsä riskitekijät, kuten liukkaat lattiat, sekavat tilat tai vialliset koneet.

Riskitekijät eivät aina ole ilmeisiä. Ja vaikka riski ei ole havaittavissa, se ei tarkoita, että se on turvallinen. Tämä pätee erityisesti valokaaripaloihin.

Mikä on valokaaritulipalo?

Kun sähkö virtaa johtimien läpi, johdinta ympäröivä alue varautuu kevyesti. Yleensä tämä varaus ei vaikuta ympäristöön, koska ilma toimii luonnollisena eristeenä. Jos johtava esine kuitenkin joutuu tähän varautuneeseen kenttään, se voi saada sähkön hyppäämään kaaressa tähän pintaan. Tätä kutsutaan valokaarisalamaksi.

Valokaarileimahduksen tuottama energia ja lämpö voivat aiheuttaa räjähdyksen, jonka lämpötila voi nousta jopa 35 000 celsiusasteeseen, mikä on yli kolme kertaa enemmän kuin auringon pinnan lämpö.

Valokaaritulipalojen syyt

Valokaarileimahdus tapahtuu, kun johtava esine joutuu koneen johtojen tuottamaan sähkökenttään. On olemassa erilaisia mahdollisia johtavia materiaaleja, jotka voivat aiheuttaa valokaaripaloja. Tässä on muutamia:

 • Metallityökalut
 • Kosteus
 • Pöly
 • Suojaamattomat kädet
 • Korroosio

Toisinaan valokaaripaloja aiheuttavat koneen sisäiset ongelmat, eivät ulkopuoliset voimat. Koneen vikaantuminen sekä vialliset kytkimet ja katkaisijat voivat myös aiheuttaa valokaaripalon.

Valokaaritulipalojen riskit

Sähköongelmat, tulipalot tai räjähdykset aiheuttavat vakavia riskejä. Koska valokaaripalot sisältävät ominaisuuksia kaikista kolmesta, niihin liittyvät riskit ovat vielä vakavammat. Valokaaripalojen vaaroja ovat mm. seuraavat:

 • Ensimmäisen, toisen ja kolmannen asteen palovammat, jopa 20 jalan päässä oleville.
 • Vaatteiden palaminen iholle
 • Lentävät roskat ja sulanut metalli
 • Kuulovaurio
 • Tilapäinen sokeus
 • Voimakkaat räjähdysvauriot

Työntekijöille aiheutuvien haittojen lisäksi valokaarisalamoiden aiheuttamat omaisuusvahingot voivat olla katastrofaalisia. Valokaarisalamoiden aiheuttamat tulipalot voivat levitä uskomattoman nopeasti. Terästuet ja -laitteet voivat myös sulaa voimakkaasta kuumuudesta.

Tapoja ehkäistä valokaaritulipaloja

Koska riskit ovat näin vakavia, on selvää, että yritysten omistajien ja johtajien on ryhdyttävä ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin valokaarisalamoita vastaan. Seuraavassa käsitellään viittä asiaa, joita voit tehdä valokaaripalojen ehkäisemiseksi.

1. Tunnista työpaikkasi riskitekijät

Tietoisuus on ensimmäinen askel kohti ennaltaehkäisyä. Käytä aikaa kiinteistösi riskinarviointiin tarvittavien rajojen luomiseksi. Kaikki sähköllä toimiva voi mahdollisesti aiheuttaa valokaaripurkauksen, mutta on tärkeää olla erityisen tietoinen raskaista laitteista ja katkaisijoista.

Tämä riski kasvaa, jos laitteet tai johdotukset ovat viallisia tai vanhentuneita. Laitteisiin liittyvän riskinarvioinnin osana olisi tutkittava kiinteistön sähkötyöt. Insinöörikonsultin palkkaaminen auttaa hahmottamaan selkeämmän kuvan laitoksesi nykyisestä riskitasosta.

2. Suorita ennaltaehkäisevä huolto

Raskaiden laitteiden ennaltaehkäisevä huolto on usein osa tuotantoprosessia, koska se auttaa ehkäisemään seisokkeja. Tällaisella huollolla voidaan kuitenkin vähentää myös valokaarileimahduksia, ja sen pitäisi ulottua myös laitoksen katkaisijoihin.

Joitakin keskeisiä ennaltaehkäiseviä huoltotoimenpiteitä, joiden toteuttamista kannattaa harkita, ovat:

 • Sähkö- ja laitejärjestelmien säännölliset tarkastukset.
 • Testausjärjestelmät.
 • Laitteiden tarkastukset ilmassa olevalla ultraäänilaitteella.
 • Vaurioituneen eristeen korjaukset.
 • Infrapuna-lämpökuvaus.
 • Dielektristen, millivolttipudotus- ja ylikuormituslaukaisutestien suorittaminen.

Toinen tärkeä mutta usein unohdettu osa ennaltaehkäisevää huoltoa on järjestelmien säännöllinen puhdistaminen. Pöly voi toimia valokaarijohtimena joutuessaan sähkökenttään, joten säännöllinen puhdistus on avainasemassa.

3. Käytä lukitus- ja merkitsemismenettelyjä

Vaikka kunnossapito on kriittinen tapa estää valokaaripaloja, se voi myös tahattomasti aiheuttaa tulipalon, jos työntekijät joutuvat työkalujensa kanssa sähkökenttään. Tällaisen skenaarion välttämiseksi laitoksissa on ennen huoltotöitä käytettävä lukitus- ja merkitsemismenettelyjä energialähteiden rajoittamiseksi.

Noudata seuraavia ohjeita, jotta voit noudattaa lukitus- ja merkitsemismenettelyjä oikein:

 • Tunnista kaikki energialähteet, mukaan lukien laitteet ja virtapiirit.
 • Ilmoita kaikille työntekijöille ja tyhjennä alue.
 • Noudata kaikkien laitteiden ja piirien sammutusmenettelyjä.
 • Eristä virtalähteet ja kiinnitä laitteisiin hyväksytyt lukot, jotta laitteet eivät vahingossa käynnisty huollon aikana.
 • Laadi lukitusmenettelyä koskevat tiedot kaikille energialähteille ja kiinnitä laitteisiin tarra, jossa on asiaa koskevat tiedot.
 • Tarkista, että energianeristys ja lukitus on tehty oikein.

Tämä luo turvallisen tilan, johon työntekijät voivat mennä ilman pelkoa valokaarileimahduksen aiheuttamisesta. Kun huolto on valmis, varmista, että alue on tyhjä tarvikkeista ja lukoista, ennen kuin yrität käynnistää koneen uudelleen.

4. Kouluta työntekijöitä riskeistä

Tietoisuus on olennaista valokaarisalamoiden välttämiseksi. Tietoisuus ei kuitenkaan voi päättyä vain yritysjohtajiin ja -omistajiin. Omistajien olisi otettava valokaarisalamakoulutus osaksi yrityksensä turvallisuuskoulutusohjelmaa ja jatkettava sitä säännöllisillä kertauskursseilla.

Koulutuksen ohella on myös parasta, että valokaari-iskuriskistä ilmoitetaan säännöllisesti erityisesti suurjännitelaitteita ja -piirejä ympäröivillä alueilla. Laitosten olisi myös merkittävä alueet, joilla valokaarivalon riski on suurempi, lisämuistutukseksi.

5. Käytä asianmukaista henkilönsuojainta

Koulutukseen tulisi kuulua tietoa asianmukaisista valokaarilamppuun liittyvistä henkilökohtaisista suojavarusteista. Nämä varusteet, jotka tunnetaan myös nimellä valokaariluokiteltu (AR) vaatetus, auttavat suojaamaan työntekijöitä vakavilta vammoilta tai kuolemalta valokaarileimahduksen sattuessa.

AR-vaatteet sisältävät yleensä

 • Pitkähihaiset paidat.
 • Haalarit.
 • Kasvonsuojaimet tai huput.
 • Takit.
 • Raskaat kumi- ja nahkakäsineet.
 • Silmien ja korvien suojaus.
 • Kypärät.
 • Nahkasaappaat.

AR-vaatteet on jaettu neljään luokkaan, joista luokkaan 1 kuuluvat vaatteet ovat alhaisimmalla suojaustasolla ja luokkaan 4 kuuluvat vaatteet ovat korkeimmalla suojaustasolla valokaarisalamoita vastaan.

Työntekijöiden turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää missä tahansa laitoksessa, mutta tämä pätee erityisesti yrityksissä, joissa valokaaripalojen mahdollisuus on olemassa. Siksi Dreiym Engineering tarjoaa konsultointipalveluja, jotka auttavat ehkäisemään niitä, sekä rikostekniset palontutkintapalvelut auttaa palojen syiden selvittämisessä jälkikäteen.

5 asiaa, joita voit tehdä valokaaritulipalojen ehkäisemiseksi

Jaa tämä artikkeli

Aiheeseen liittyviä uutisia

Rekisteröidy meidän

NewsLetter