teksti

Vinkkejä sähköpalojen estämiseksi työmaalla

Angela
kesäkuu 9, 2020

Ota yhteyttä Dreiym Engineeringiin, jos sinulla on korroosio-, sähkö- tai rikosteknisiä kysymyksiä.

Työntekijöiden on loputtomasti pelättävä työmaalla esiintyviä vaaroja. Laitteiden toimintahäiriöt, korroosio, epätasainen maasto ja henkilökohtaisten suojavarusteiden puute ovat merkittävimpiä, mutta harva vaara on tappavampi kuin sähköongelmat. Sähköpalot ovat yksi tärkeimmistä tulipalojen ja räjähdysten syistä työmailla. Ne voivat johtua erilaisista toimintahäiriöistä, laiminlyönneistä ja tilanteista. Tämäntyyppiset tulipalot voivat aiheuttaa vakavia vahinkoja kiinteistöllesi ja ympäröiville alueille, ja ne voivat aiheuttaa työntekijöidesi loukkaantumisen ja jopa kuoleman. Työntekijöiden ja työmaan suojeleminen on ensisijainen velvollisuutesi yrityksen omistajana, ja sähkövaarojen rajoittaminen ja tulipalojen ehkäiseminen työmaalla on olennaisen tärkeää, jotta työntekijöilläsi olisi turvallinen ja tuottava työympäristö. Vaikka tietoisuus sähköpalovaaroista on kasvanut työmailla tasaisesti viime vuosikymmeninä ja työmaiden yleinen turvallisuus on parantunut uskomattomasti, johtajat voivat tehdä vielä paljon enemmän suojellakseen työntekijöitään. Tutustu näihin vinkkeihin sähköpalojen ehkäisemiseksi työmaalla.

Minimoi tarpeeton sähköinen kosketus

Yksi parhaista asioista, joilla voit suojella työntekijöitäsi sähköpaloilta, on minimoida tarpeeton kosketus sähköön. Usein työmailla on jo olemassa sähköä, olipa kyse sitten maanpäällisistä tai maanalaisista johdoista tai jopa rakennettavassa rakennuksessa olevasta sähköjärjestelmästä. Näin ollen on runsaasti mahdollisuuksia vahingossa tapahtuvaan sähkölle altistumiseen, jos sinä ja työntekijäsi ette ole varovaisia. Työmaalla on tavallista, että useat työryhmät työskentelevät samanaikaisesti eri alueilla tai hankkeissa. Vaikka tämä on hyvä tapa pitää työ tehokkaana ja säästää aikaa, se voi johtaa mahdollisiin vaaroihin, jos ryhmien välinen viestintä on puutteellista. Tee nämä kolme helppoa asiaa, jotta työmaasi olisi turvallisempi sähköpalojen suhteen:

Viestintä

Viestintä on avainasemassa kaikilla elämän osa-alueilla, mutta erityisen tärkeää se on työmaan sähköturvallisuuden kannalta. Luo kullekin tiimille aikataulu, jotta jokainen johtaja tietää, mitä työmaalla tapahtuu ja milloin ja missä. Näin sähköasentajat voivat välttää sähkötöiden suorittamista muiden ollessa alueella. Jos aikataulun mukainen tehtävä muuttuu tai jokin asia ei suju suunnitelmien mukaan, viestii asiasta paitsi muuttuneelle tiimille myös kaikille ympäröiville tiimeille. Selkeä viestintä voi olla ero turvallisen työmaan ja palavan työmaan välillä.

Luo este

Sähkökomponenttien ja muiden tilojen välisten esteiden luominen on toinen hyvä tapa vähentää sähköpalojen riskiä työmaalla. Eristyslaitteiden, kuten putkiston ja kumimattojen, asentaminen sähkökomponenttien ja muiden sähköisten alueiden ympärille estää sähköä liikkumasta. Näiden esteiden lisäksi aseta kylttejä, joiden avulla työntekijät tietävät, missä sähkökomponentit sijaitsevat, jotta he voivat välttää niitä.

Sähkökomponenttien jännitteettömyys

Katkaise virta kaikista sähköalueista, jotka eivät ole aktiivisesti tarpeellisia. Sähköjen katkaiseminen niiden lähteestä on paras tapa toteuttaa tämä. Näin poistat lähes kaiken sähköpaloriskin kyseiseltä alueelta. Vaikka alue olisi jännitteetön, työntekijöiden olisi ylimääräisenä varotoimena kohdeltava sitä täysin jännitteisenä alueena. Varmista, että työntekijäsi ymmärtävät tämän ja ovat näillä alueilla yhtä varovaisia kuin aktiivisilla alueilla.

Vaaditaan työntekijöitä käyttämään suojavarusteita

Työntekijöiden velvoittaminen käyttämään henkilökohtaisia suojavarusteita työmaalla ollessaan, myös silloin kun he eivät ole aktiivisesti kytkemässä sähköä, voi olla ratkaisevan tärkeää sähköpalojen torjumiseksi. Jokaisen työntekijän ja työmaalla työskentelevän henkilön olisi käytettävä asianmukaisesti eristettyä kypärää, joka suojaa ja auttaa estämään kosketuksen ilmajohtoihin, jotka ovat yksi tärkeimmistä loukkaantumisten, kuolemantapausten ja sähköpalojen syistä työmailla. Silmien ja kasvojen suojaus on myös välttämätöntä työmaalla, jotta vältetään loukkaantuminen valokaarileimahduksen sattuessa, jolloin sulan metallin sirpaleet lentävät ilmassa vaarallisella nopeudella. Käsiensuojaimet ovat myös välttämättömät, ja niiden tulisi olla eristetyt, jotta sähkövirran kulku voidaan pysäyttää, jos työntekijä joutuu vahingossa kosketuksiin jännitteisten laitteiden kanssa.

Työmaan kartoitus ennen työn aloittamista

Tärkein tapa ehkäistä sähköpaloja työmaalla on tehdä työmaalla katselmus joka päivä ennen töiden aloittamista. Vaikka tämä saattaa tuntua tylsältä, tämän vaiheen ohittaminen voi olla haitallista työmaan turvallisuudelle ja altistaa työmaan suuremmalle sähköpalojen riskille. Pyydä turvallisuuspäällikköä tarkastamaan työmaan jokainen osa joka päivä ja arvioimaan kaikki sähkökomponentit, jotka aiheuttavat mahdollisen riskin. Näin voidaan tunnistaa äärimmäiset riskit, jotta niihin voidaan puuttua ennen kuin työntekijät ovat työmaalla. Työmaan tarkastaminen on yksi parhaista asioista, joita voit tehdä suojellaksesi sitä sähköpaloilta. Palkkaaminen sähköalan konsulttipalvelut on toinen hyvä tapa suojata sivustosi. Ammattitaitoiset sähköinsinöörit voivat arvioida työmaasi ja varmistaa, että se on mahdollisimman turvallinen.

Sähköturvallisuuskoulutuksen lisääminen

Yksi rakennusalalla työskentelevien työntekijöiden yleisimmistä valituksista on se, että heillä ei ole riittävästi turvallisuuskoulutusta. Hyvin perehtyneet ja koulutetut työntekijät ovat itse turvallisempia ja luovat turvallisemman työmaan ympärillään oleville työntekijöille. Tarjoa työntekijöillesi sekä pakollisia että täydentäviä sähköturvallisuuskursseja. Näin he saavat tietoa siitä, mistä sähköpalot johtuvat ja miten he voivat sekä yksilöinä että tiiminä ehkäistä sähköpaloja työmaallaan. Kullekin alueelle ja työmaalle kannattaa luoda uusi kurssi, jotta siinä voidaan käsitellä erityisiä vaaroja ja antaa asianmukaisia esimerkkejä. Vaikka yleiset turvallisuuskurssit ovat hyödyllisiä, ne eivät ole yhtä kohdennettuja eivätkä auta tiimiäsi yhtä paljon kuin erityiset sähköturvallisuuskurssit. Turvallisuuskoulutuspäällikön nimeäminen voi pitää tiimin hyvin informoituna ja ajan tasalla kaikista uhkaavista sähkövaaroista, joita on vältettävä, ja siitä, miten sähköpalojen uhka voidaan minimoida.

Jaa tämä artikkeli

Aiheeseen liittyviä uutisia

Rekisteröidy meidän

NewsLetter