teksti

Johdatus sähkölaitteiden vikojen analysointiin

Angela
maaliskuu 20, 2023

Ota yhteyttä Dreiym Engineeringiin, jos sinulla on korroosio-, sähkö- tai rikosteknisiä kysymyksiä.

Yksi monista sähköinsinöörien tarjoamista palveluista on laitteiden vika-analyysi tai rikostekninen tutkimus siitä, miten ja miksi laite lakkaa toimimasta. Laitteiden vikaantumiseen on monia syitä, viallisista komponenteista sähköjärjestelmän ylikuormitukseen. Vika-analyysissä käytetään erilaisia testausmenetelmiä ongelman syyn selvittämiseksi.

Dreiym Engineeringin palveluksessa on joukko kokeneita ja yksityiskohtaisesti perehtyneitä sähköinsinöörejä, jotka suorittavat nämä vika-analyysit. Toivomme, että voimme esitellä sähkölaitteiden vika-analyysin ja sen sisällön ja kertoa sinulle lisää tämän arvokkaan palvelun eduista.

Mikä on sähkölaitteiden vianmääritys?

Vika-analyysi on prosessi, jossa sähköinsinöörit suorittavat rikosteknisen tutkimuksen laitteen vian lähteestä. Näiden tutkimusten toissijaisena tavoitteena on määrittää, miten vika voidaan korjata ja saada laite jälleen toimimaan.

Sähkölaitteiden vika-analyysit hyödyttävät kyseisten laitteiden käyttäjiä, koska he saavat lisätietoja siitä, miten laitteen on tarkoitus toimia. Myös laitevalmistajat hyötyvät paljon vika-analyysistä, sillä tutkimukset tuottavat tietoa, jolla voidaan parantaa tulevia tuotesuunnitelmia.

Vika-analyysitutkimusten hyödyt

Laitteen vikaantumisen syyn selvittäminen voi auttaa sinua, sillä se antaa tieteellisesti tuettua näyttöä siitä, miten laite on vikaantunut.

Kuluttajat

Jos olet kyseisen laitteen pääkäyttäjä, vika-analyysi voi määrittää ongelman lähteen ja antaa arvokasta tietoa tulevaisuutta varten. Oletetaan, että pesukoneesi lakkaa toimimasta, ja vika-analyysitutkimus osoittaa, että sähköjärjestelmässä on oikosulku. Tämän tiedon avulla voit kutsua sähköasentajan korjaamaan mahdolliset johdotusongelmat, mikä voi estää vikoja tulevaisuudessa.

Valmistajat

Oletko mukana sähkölaitteiden valmistuksessa? Valmistajat ovat usein asiakkaita sähkötekniikan konsulttiyritykset koska he haluavat tietää kaikki tavat, joilla heidän tuotteensa voivat epäonnistua.

Laitevalmistajat tilaavat usein vika-analyysin ennen kuin laite todella vikaantuu, jotta tuotteen suunnittelussa olevat mahdolliset heikkoudet voidaan havaita. Koska suunnitteluvirheet aiheuttavat niin usein laitteiden vikaantumisen, valmistajat haluavat ehkäistä vikaantumiset ennen kuin ne tapahtuvat. Lisäksi niiden olosuhteiden uudelleen luominen, joissa laite epäonnistui, voi olla kallista ja aikaa vievää.

Yleiset menetelmät vika-analyysia varten

Kun otat yhteyttä sähköinsinööriin laitteen vika-analyysin tekemiseksi, hän voi käyttää erilaisia tutkimustekniikoita vastausten löytämiseksi. Tarkastellaan muutamia yleisiä menetelmiä näitä tutkimuksia varten.

Vikaantumistapojen ja vaikutusten analyysi (FMEA)

Uusia sähkölaitteita kehittävät valmistajat haluavat tietää kaikki mahdolliset tavat, joilla heidän tuotteensa voivat vioittua. Nimensä mukaisesti FMEA:ssa tutkitaan laadullisesti laitteen mahdollisia vikaantumistapoja (tai syitä) ja niiden aiheuttamia vaikutuksia.

Insinöörit jakavat vikaantumistavat kahteen luokkaan: ennakoitaviin ja ennakoimattomiin. FMEA-prosessin aikana insinöörit testaavat erilaisia ennustettavia vikaantumistapoja ja mittaavat niiden vaikutuksia. FMEA:n luokitteluasteikkoihin kuuluvat vian (tai vaikutuksen) esiintyminen ja vakavuus sekä vian esiintymistodennäköisyys.

Vikapuuanalyysi (FTA)

Jos sähkölaite on jo mennyt epäkuntoon, insinöörit voivat käyttää vikapuuta kuvaamaan visuaalisesti itse vikaa ja kaikkia sen mahdollisia lähteitä. Vian tila tai syy esitetään puun yläosassa, ja kaikki mahdolliset syyt haarautuvat alareunassa.

Vikaantumispuuanalyysin avulla tutkimusta suorittavat insinöörit priorisoivat logiikkaan perustuvia syy-seuraus-pareja. Vikaantumispuu koostuu yleensä binäärisistä ehdoista ("ja"/"tai") ja vain olennaisimmista tapahtumista, jotka ovat voineet johtaa vikaantumiseen.

Vaara- ja käytettävyysanalyysi (HAZOP)

Tämä vika-analyysimenetelmä ei anna kokonaiskuvaa laitteen luotettavuudesta. Sen sijaan siinä keskitytään kapea-alaisemmin mahdollisiin vikoihin, jotka aiheuttavat riskin ihmisille, eläimille tai omaisuudelle. Analyytikot jakavat monimutkaiset laitemallit pieniin, hallittaviin lohkoihin ja analysoivat sitten jokaisen lohkon erikseen.

Kun insinööri laatii HAZOP-raportin, hän tunnistaa kaikki mahdolliset turvallisuusriskit ja arvioi jokaisen erikseen. Näihin raportteihin sisältyy usein suosituksia lieventävistä toimista vaarallisen laitteen vikaantumisen varalta.

Toimintavirheanalyysi (AEA)

Joskus laite vikaantuu sitä käyttävän henkilön virheen vuoksi. Toimintavirheanalyysillä pyritään tunnistamaan tarkasti, mitkä inhimilliset virheet todennäköisesti johtavat laitteen vikaantumiseen.

Käytännössä toimintavirheanalyysin toteuttaminen on huomattavan samanlaista kuin FMEA:n toteuttaminen. Insinöörit tutustuvat kyseiseen laitteeseen, testaavat erilaisia toimintavirheitä ja dokumentoivat niiden seuraukset ja riskitasot.

Vikatilan vaikutusten kriittisyysanalyysi (FMECA)

Jos konsultoiva sähköinsinöörisi on tehnyt FMEA:n, hän saattaa tehdä sen jälkeen kriittisyysanalyysin. Tällä analyysikierroksella pyritään luokittelemaan laiteviat niiden seurausten vakavuuden mukaan. Vakavuusluokitukset ovat seuraavat:

  • Luokka 4: Vähäinen tai vähäpätöinen loukkaantumisriski, yleensä yksinkertaiset laitteiden luotettavuuteen liittyvät ongelmat.
  • Luokka 3: Vähäisen loukkaantumisen tai omaisuusvahingon riski on vähäinen.
  • Luokka 2: Kriittinen vakavan loukkaantumisen tai omaisuusvahinkojen riski.
  • Luokka 1: Katastrofaalinen kuolemanvaara tai vakava toimintahäiriö.

FMECA:ta suorittavat insinöörit luokittelevat mahdolliset laiteviat niiden vakavuusluokituksen ja vian esiintymistodennäköisyyden mukaan.

Tapahtumapuuanalyysi (ETA)

Tämä laitteiden vika-analyysimenetelmä ei ainoastaan dokumentoi epäonnistumisia, vaan myös onnistumisia. Tapahtumapuuanalyysissä insinöörit käyttävät Boolen logiikkaa muodostaakseen tapahtumapuun alhaalta ylöspäin.

Boolen logiikka sisältää "totuusarvoja", jotka edustavat yhtä kahdesta lopputuloksesta. Tietojenkäsittelyssä nämä arvot ovat "tosi" ja "epätosi", kun taas vika-analyysissä nämä tulokset luokitellaan epäonnistumisiin ja onnistumisiin. Jokaisen testatun tapahtuman (tai mahdollisen vian) osalta insinöörit merkitsevät tuloksen joko onnistumiseksi tai epäonnistumiseksi.

Onko yhdessä tai useammassa sähkölaitteessasi vika? Oletko kodinkoneiden valmistaja, joka haluaa poistaa vaaratekijät uusista tuotesuunnitelmista? Sähkölaitteiden vika-analyysi voi antaa sinulle tarvitsemasi vastaukset.

Dreiym Engineeringin esittely erilaisista vika-analyysimenetelmistä antaa tarkemman kuvan siitä, miten insinöörimme laativat analyysiraportteja ja antavat luotettavia vastauksia vian lähteestä. Jos tarvitset perusteellisen vika-analyysin yhdelle tai useammalle laitteellesi, ota yhteyttä Dreiymiin jo tänään.

Johdatus sähkölaitteiden vikojen analysointiin

Jaa tämä artikkeli

Aiheeseen liittyviä uutisia

Rekisteröidy meidän

NewsLetter