teksti

Maasulku vs. oikosulku: Ero ja miten ehkäistä riskialttiita kysymyksiä.

Angela
joulukuu 10, 2021

Ota yhteyttä Dreiym Engineeringiin, jos sinulla on korroosio-, sähkö- tai rikosteknisiä kysymyksiä.

Mikä on maasulku?

Maasulkuvika on eräänlainen sähkövika, joka syntyy, kun sähkövirta karkaa tarkoitetusta reitistään ja kulkee maadoitukseen tahattoman johtimen kautta. Näin voi tapahtua, kun sähköjohto on vaurioitunut, altis tai märkä ja joutuu kosketuksiin metalliesineen, ihmisen tai maan kanssa. Maasulku voi aiheuttaa sähköiskun, tulipalon tai sähköjärjestelmän vaurioitumisen.

Mikä on oikosulku?

Oikosulku on toisenlainen sähkövika, joka syntyy, kun sähkövirta ohittaa sille tarkoitetun reitin ja virtaa suoraan virtalähteeseen. Näin voi tapahtua, kun kaksi johtoa koskettaa toisiaan, jolloin virralle muodostuu matalaresistanssinen reitti. Oikosulku voi aiheuttaa kipinän, tulipalon tai sähköjärjestelmän vaurioitumisen.

Mitä eroa on maasulun ja oikosulun välillä?

Suurin ero maasulun ja oikosulun välillä on virran kulkusuunta. Maasulussa virta kulkee maahan, kun taas oikosulussa virta kulkee takaisin virtalähteeseen. Toinen ero on kummankin vian potentiaalinen vaarallisuus. Maasulku voi olla vaarallisempi ihmisille ja eläimille, koska ne voivat joutua virran kulkuun ja saada sähköiskun. Oikosulku voi olla vaarallisempi sähköjärjestelmälle, koska se voi aiheuttaa suuren määrän lämpöä ja aiheuttaa tulipalon.

Miten ehkäistä maasulkuja ja oikosulkuja?

Paras tapa ehkäistä maasulkuja ja oikosulkuja on asentaa ja ylläpitää asianmukaiset sähköjohdot ja -laitteet. Joitakin laitteita, joiden avulla näitä vikoja voidaan ehkäistä, ovat mm. seuraavat:

  • Maasulkukytkimet (GFCI): Nämä ovat laitteita, jotka havaitsevat maasulkuviat ja katkaisevat virran kyseisestä piiristä. Ne asennetaan yleensä pistorasioihin tai katkaisijoihin, jotka ovat lähellä vesilähteitä, kuten kylpyhuoneissa, keittiöissä, pesutuvissa, autotalleissa ja ulkona. GFCI:ssä on testi- ja nollauspainikkeet, joiden avulla voit tarkistaa niiden toimivuuden ja palauttaa virran, jos ne laukeavat.
  • Valokaarivikavirtasuojakytkimet (AFCI): Nämä laitteet havaitsevat valokaariviat, jotka ovat kipinöitä tai välähdyksiä, joita syntyy, kun johdot ovat vaurioituneet tai löystyneet. Valokaariviat voivat aiheuttaa maasulkuja tai oikosulkuja sekä tulipaloja. AFCI-laitteet asennetaan yleensä katkaisijoihin, jotka suojaavat johdotuksia makuuhuoneissa, olohuoneissa, ruokailuhuoneissa ja muissa tiloissa, joissa valokaarivikoja todennäköisesti esiintyy. AFCI:ssä on testi- ja nollauspainikkeet, joiden avulla voit tarkistaa niiden toimivuuden ja palauttaa virran, jos ne laukeavat.
  • GFCI-pistorasiat: Nämä ovat pistorasioita, joissa on sisäänrakennettu GFCI. Niitä käytetään korvaamaan tavalliset pistorasiat alueilla, joilla GFCI-virtapiiriä vaaditaan tai suositellaan. Niissä on testi- ja nollauspainikkeet, joiden avulla voit tarkistaa niiden toimivuuden ja palauttaa virran, jos ne laukeavat.

Miten GFCI:t toimivat?

GFCI valvoo sähkövirtaa virtapiirissä ja vertaa laitteeseen tai laitteeseen menevän ja sieltä palaavan virran määrää. Normaaliolosuhteissa virran pitäisi olla tasapainossa ja yhtä suuri. Jos kuitenkin tapahtuu maasulku, esimerkiksi jos haalistunut johto koskettaa metalliesinettä tai henkilö joutuu kosketuksiin jännitteisen johdon kanssa, osa virrasta karkaa piiristä ja kulkee vaihtoehtoista reittiä maahan. Tämä aiheuttaa epätasapainon virran kulkuun, minkä GFCI havaitsee ja reagoi siihen.

Kun GFCI havaitsee maasulun, se katkaisee nopeasti virtapiirin virran ja estää sähköiskun, tulipalon tai laitevaurion. GFCI voi reagoida jopa 1/40 sekunnissa, nopeammin kuin silmänräpäyksessä. GFCI ei suojaa ylikuormituksilta, oikosulkuilta tai sähköiskuilta, jotka tapahtuvat kuuman ja nollajohdon välillä, vaan niistä huolehtivat sulakkeet tai katkaisijat. GFCI suojaa vain sähköiskuilta, jotka tapahtuvat kuuman johdon ja maan tai nollajohdon ja maan välillä.

Varmistaaksesi, että GFCI toimii oikein, on suositeltavaa testata se kuukausittain seuraavien ohjeiden mukaisesti:

- Kytke lamppu tai muu laite GFCI-pistorasiaan ja kytke se päälle.

- Paina GFCI-pistorasian testipainiketta. Virran pitäisi sammua ja lampun tai laitteen pitäisi sammua.

- Paina GFCI-pistorasian nollauspainiketta. Virran pitäisi palata ja lampun tai laitteen pitäisi syttyä.

- Jos GFCI ei reagoi kuvatulla tavalla, se voi olla viallinen, ja se on vaihdettava pätevän sähköasentajan toimesta.

Miten AFCIs toimii?

- Toisin kuin GFCI:t, jotka suojaavat maasulkuvioilta, AFCI:t suojaavat valokaarivioilta, jotka ovat kipinöitä tai välähdyksiä, joita syntyy, kun sähköjohdot tai -johdot ovat vaurioituneet, haalistuneet, löysät tai ylikuumentuneet. Valokaariviat voivat aiheuttaa tulipaloja ja sähköiskuja sytyttämällä lähellä olevia materiaaleja tai luomalla reitin metalliesineeseen koskettavaan henkilöön.

- AFCI:t toimivat havaitsemalla virran ja jännitteen ominaispiirteet, jotka osoittavat valokaarivian. Ne valvovat sähköpiiriä jatkuvasti ja vertaavat sitä normaaliin aaltomuotoon. Jos ne havaitsevat poikkeaman, kuten virran tai jännitteen äkillisen nousun tai laskun tai korkeataajuisen kohinan, ne keskeyttävät virransyötön ja estävät valokaarivian jatkumisen.

- AFCI:t voidaan asentaa katkaisijoiksi pääkeskukseen tai pistorasioiksi seinäpistorasioihin. Ne on suunniteltu suojaamaan paitsi pistorasiaa, johon ne on asennettu, myös koko haarapiiriä siitä eteenpäin. NEC:n mukaan AFCI:t vaaditaan seuraavissa paikoissa:

Kaikki 120 voltin yksivaiheiset, 15 ja 20 ampeerin virtapiirit, jotka syöttävät pistorasioita ja laitteita asuntojen makuuhuoneisiin, olohuoneisiin, ruokailuhuoneisiin, perhehuoneisiin, olohuoneisiin, kirjastoihin, työhuoneisiin, aurinkohuoneisiin, vapaa-ajanhuoneisiin, vaatehuoneisiin, käytäviin ja vastaaviin huoneisiin tai alueisiin.

Missä GFCI- ja AFCI-järjestelmiä tarvitaan?

Kansallinen sähkölainsäädäntö (NEC) on joukko standardeja ja määräyksiä, jotka koskevat sähköjärjestelmien asennusta ja huoltoa Yhdysvalloissa. NEC:ssä määritetään, missä tapauksissa GFCI- ja AFCI-laitteita vaaditaan tai suositellaan maasulkujen ja oikosulkujen estämiseksi. NEC:n mukaan GFCI:t vaaditaan seuraavissa paikoissa useimmissa asuinkäyttöön tarkoitetuissa sovelluksissa:

  • Kaikki 125 voltin, yksivaiheiset, 15 ja 20 ampeerin pistorasiat, jotka on asennettu kylpyhuoneisiin, autotalleihin, ryömintätiloihin, keskeneräisiin kellareihin, keittiöihin, pesutiloihin, märkätilojen lavuaareihin, venevajoihin ja ulkotiloihin.
  • Kaikki 125 voltin, yksivaiheiset, 15 ja 20 ampeerin pistorasiat, jotka on asennettu enintään 6 jalan päähän pesualtaan ulkoreunasta.
  • Kaikki 125 voltin, yksivaiheiset, 15 ja 20 ampeerin pistorasiat, jotka on asennettu paikkoihin, joissa pistorasioihin ei pääse helposti käsiksi ja jotka saavat virran sähköisille lumensulatus-, jäänpoisto- tai putkilämmityslaitteille tarkoitetusta haaravirtapiiristä.

NEC:n mukaan AFCI:t vaaditaan seuraavissa asuinrakennuksissa:

  • Kaikki 120 voltin yksivaiheiset, 15 ja 20 ampeerin haaravirtapiirit, jotka syöttävät pistorasioita tai laitteita, jotka on asennettu asuntojen keittiöihin, perhehuoneisiin, ruokailuhuoneisiin, olohuoneisiin, olohuoneisiin, kirjastoihin, asuntoloihin, makuuhuoneisiin, aurinkohuoneisiin, vapaa-ajanhuoneisiin, vaatehuoneisiin, käytäviin, pesutiloihin tai vastaaviin huoneisiin tai alueisiin.
  • Kaikki haara- ja virtapiirit, jotka syöttävät 120 voltin, yksivaiheisia, 15 ja 20 ampeerin pistorasioita tai laitteita, jotka on asennettu asuntolayksiköihin.

Tarkista insinöörin kanssa

Maasulkuviat ja oikosulut ovat yleisiä sähkövikoja, jotka voivat aiheuttaa sähköiskuja, tulipaloja ja sähköjärjestelmän vaurioita. Ne voidaan estää asentamalla ja huoltamalla asianmukaiset sähköjohdot ja laitteet, kuten GFCI- ja AFCI-laitteet. NEC antaa ohjeita siitä, missä näitä laitteita vaaditaan tai suositellaan turvallisuuden ja vaatimustenmukaisuuden varmistamiseksi. Noudattamalla näitä ohjeita voit suojella itseäsi, perhettäsi ja omaisuuttasi maasulkujen ja oikosulkujen vaaroilta. Varmistaaksesi, että olet suojannut laitteistosi, sinun on aina kuultava sähköasentajaa. laillistettu insinööri.

Jaa tämä artikkeli

Aiheeseen liittyviä uutisia

Rekisteröidy meidän

NewsLetter